Tudor Serban, consilier in Ministerul Economiei, despre gazele de sist: Daca Romania ar fi beneficiara unui astfel de zacamant, ar fi o mare greseala sa stea si sa se uite la el
Rezervele de gaze naturale din Romania ar putea fi epuizate in urmatorii 10-15 ani, a declarat Tudor Serban, consilier in Ministerul Economiei, in cadrul conferintei Focus Energetic. In acest context, trebuie gasite solutii pentru obtinerea independentei energetice. „Nu putem sa vorbim despre independenta energetica si sa nu avem niciun fel de politica”,a spus Tudor Serban. Legat de gazele de sist, ca o posibila solutie, Tudor Serban a spus ca in cazul in care „Romania ar fi beneficiara unui astfel de zacamant, ar fi o mare greseala sa stea si sa se uite la el”.
Orice companie care detine acorduri petroliere poate efectua lucrari de explorare a gazelor de sist, a declarat Alexandru Patruti, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) intr-un amplu interviu acordat HotNews. Astfel, pe langa Chevron, si-au manifestat intentia de a explora gazele de sist mai multe companii petroliere: Petrom, Romgaz, Mol, Sterling si East-West.
Patruti a mai afirmat ca principalul efect asupra mediului este o posibila contaminare a apelor subterane, „insa acest impact poate fi controlat si minimizat prin respectarea bunelor practici”. Patruti a mai spus ca fisurarea hidraulica este o metoda standard utilizata in industria petroliera de zeci de ani chiar si in Romania. Diferenta este ca in cazul gazelor neconventionale, se fac si foraje orizontale.