Turcia: Record de devalorizare a lirei, după noi comentarii critice ale lui Erdogan la adresa băncii centrale
Lira turcească a doborât un nou record de devalorizare miercuri față de euro și dolar, după ce președintele Recep Tayyip Erdogan și-a anunțat intenția de a se implica mai mult asupra politicii monetare, dacă este reales în iunie, scrie AFP.
Fragilizată de riscurile de supraîncălzire a economiei, un deficit ridicat și o inflație galopantă, lira a pierdut 9% din valoare într-o lună.
Miercuri, lira se tranzacționa la 4,49 pentru un dolar, în scădere cu 1,1% față de închiderea de vineri, și la 5,3 pentru un euro.
Într-un interviu acordat Bloomberg TV luni, într-o vizită la Londra, Erdogan a contribuit la creșterea volatilității piețelor după ce a declarat că dorește să se implice mai mult în politica monetară, dacă este reales la scrutinul anticipat convocat în 24 iunie.
Erdogan provocase o cădere a lirei și vineri, când a afirmat că dobânzile bancare sunt sursa „tuturor relelor”.
Președintele turc este un obișnuit al declarațiilor de acest fel, criticând în repetate rânduri majorările dobânzii de intervenție, care au ca scop, potrivit economiștilor, să reducă inflația.
Banca centrală a majorat la sfârșitul lui aprilie una dintre principalele sale dobânzi, dar investitorii sunt îngrijorați de lipsa marjei de manevră pe termen lung, în condițiile în care Erdogan face în mod regulat presiuni pentru reducerea dobânzilor.
În fața multiplicării semnalelor economice îngrijorătoare, agenția Standard and Poor’s a degradat ratingul datoriei Turciei de la „BB/B” la „BB-/B”, evocând inflația și o agravare a deficitelor.
Numeroși observatori cred că președintele turc a decis sa organizeze alegeri anticipate, prevăzute inițial peste un an și jumătate, de teama unei degradări a situației economice.