Ucraina a semnat un acord de productie de gaze de sist cu Chevron care s-ar putea concretiza in investitii de zece miliarde dolari
Ucraina, care incearca sa-si reduca dependenta energetica de Rusia, a semnat marti un acord important cu gigantul american Chevron pentru extragerea de gaze de sist in vestul tarii, care s-ar putea concretiza in investitii de zece miliarde de dolari, scrie AFP.
Documentul, parafat in prezenta presedintelui Viktor Ianukovici, prevede ca Chevron sa investeasca 350 de milioane de dolari in explorarea zacamintului din Oleski, pootrivit presedintiei ucrainene.
Kievul vizeaza o productie intre 8 si 10 miliarde de metri cubi pe an si estimeaza rezervele la un volum imens de 2.980 miliarde metri cubi.
Fosta republica sovietica incearca sa dezvolte noi surse de aprovizionare cu gaze pentru a fi mai putin dependenta de Rusia, principalul sau furnizor in prezent.
Cele doua tari vecine au relatii tensionate de la caderea Uniunii Sovietice. Raporturile dintre ele s-au degradat si mai mult in ultimele luni, in conditiile in care Ucraina spera sa semneze la finele lui noiembrie un acord de asociere cu Uniunea Europeana.
In ianuarie, guvernul a semnat un acord cu gigantul anglo-olandez Shell pentru explorarea zacamintului de la Iuzovske, in est, estimind si aici investitii de zece miliarde de dolari, pentru o productie cuprinsa intre 10 si 20 de miliarde de metri cubi pe an.
„Punerea in practica a proiectelor de mare amploare cu Shell si Chevron vor permite Ucrainei sa raspunda nevoilor sale de gaz natural pana in 2020”, a subliniat marti Viktor Ianukovici.
Expertii sunt foarte prudenti in ceea ce priveste potentialul real al rezervelor de gaz de sist in Europa de Est, dupa ce mai multe campanii de explorare s-au soldat cu esecuri.
Geologia solului este, in realitate, mai putin favorabila productiei decat in Statele Unite, noteaza AFP.
Proiectele s-au lovit si de ostilitatea unei parti a populatiei, ingrijorata de consecintele nefaste asupra mediului.
Astfel, sute de persoane au manifestat in octombrie la Lvov, principalul oras din vestul Ucrainei, pentru a protesta impotriva proiectului Chevron. Proteste ample au loc si in Romania.
Ucraina a semnat un acord cu Shell si americanii de la ExxonMobil pentru a extrage gaze din Marea Neagra.
Rusia, prin intermediul grupului public Gazprom, investeste miliarde de euro pentru construirea de gazoducte care sa ocoleasca teritoriul ucrainean, precum Nord Stream in Marea Baltica (deja lansat) si South Stream care ar urma sa treaca pe sub Marea Neagra (in constructie).
Regulatele „razboaie ale gazelor” dintre cele doua tari au condus la taierea gazelor in 2006 si 2009, perturbind exporturile de gaz rusesc spre UE.