Sari direct la conținut

Ucraina are probleme cu banii pe Insula Serpilor

HotNews.ro

Pe Insula Serpilor, aflata in litigiu intre Romania si Ucraina, nu au fost indeplinite in totalitate o treime din lucrarile prevazute in programul guvernamental complex pentru 2002-2006, anunta agentia Odesinform, citand biroul de presa al Curtii de conturi a Ucrainei.

Printre minusurile majore se mentioneaza faptul ca nici pana acum Kievul nu a instalat un sistem de purificare si alimentare cu apa, nu exista canalizare si nu a fost pus la punct un regim de furnizare normala cu energie electrica.

De asemenea, nu s-au finalizat lucrarile de consolidare a malurilor, fapt ce pune in pericol securitatea Insulei, gata oricand sa se rupa. In opinia specialistilor Curtii de conturi, lucrarile nu vor putea fi finalizate anul viitor (cum se prevede in proiect), pentru ca pana in 2009 se preconizeaza alocarea a numai 34% din investitiile necesare.

Volumul subventiilor pentru consolidarea malurilor se ridica, pentru anul in curs, la 6,6 milioane grivne, adica 56,8% din sumele primite in acelasi scop in 2006. Potrivit datelor adminsitratiei regiunii Odessa, pentru ducerea la bun sfarsit a lucrarilor de consolidare a malurilor mai este nevoie de aproximativ 80 milioane grivne.

Bani aruncati in mare

In plus, nu a fost dat in exploarea complexul de diguri. Nu a inceput realizarea Planului general de constructii, desi documentul a fost elaborat in urma cu trei ani.

Potrivit presedintelui Curtii de conturi, Valentina Simonenko, „datorita modului in care Ministerul Economiei intentioneaza sa rezolve aceasta problema de importanta nationala, sute de milioane de bani bugetari vor fi, pur si simplu, aruncati in mare”.

Verificarile Curtii de conturi au scos in evidenta importante incalcari ale legislatiei in modul de cheltuire a fondurilor bugetare – 31,4 milioane grivne. Ineficient au fost folosite peste 21 milioane grivne.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro