Sari direct la conținut

UE amana punerea in practica a ambitiilor sale climatice din cauza lipsei de vointa a celorlalti mari poluatori si a temerilor privind mentinerea competitivitatii

HotNews.ro

Uniunea Europeana va continua sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera pana in 2030, insa dorinta statelor membre de a pastra competitivitatea industriilor lor si absenta unor angajamentelor asumate de catre ceilalti mari poluatori amana o punere in practica ambitiilor sale, scrie AFP.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, va prezenta miercuri un proiect de pachet energetico-climatic pentru 2030 care va deveni pozitia de negociere a UE pentru Conferinta internationala privind schimbarile climatice care va avea loc la Paris in decembrie 2015 .

Proiectul duce mai departe triplu efortul la care s-au angajat tarile UE in 2009, solicita supravegherea proiectelor de exploatare a gazelor de sist si consolideaza piata certificatelor de emisii, principalul instrument financiar al politicii climatice a UE.

Acesta va include „un obiectiv obligatoriu” pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera pentru industrie si pentru statele membre si cu „un obiectiv obligatoriu la nivel european” privind ponderea surselor regenerabile in productia de energie electrica, dar fara obligatii pentru state, arata AFP citand informatii aflate de la negociatori.

In ceea ce priveste obiectivul impus la capitolul economisirea energiei, acesta va fi stabilit in toamna.

Datele sunt inca in curs de negociere, iar lupta este acerba in cadrul executivului de la Bruxelles, unde pozitiile exprimate reflecta perpectivele si interesele statelor membre.

Comisarul pentru combaterea schimbarilor climatice Connie Hedegaard (Danemarca) preconizeaza ca tinta de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera va creste cu 20% pana la 40% in 2030. „Asta inseamna un efort suplimentar, dar nu enorm”, arata un negociator european. La sfarsitul anului 2012, UE si-a redus emisiile cu 18%.

Insa comisarul pentru energie Gunther Oettinger (Germania) si cel pentru industrie Antonio Tajani (italia) sustin ca tinta ar trebui stabilita la 35% invocand problema competitivitatii.

„Nimic nu a fost decis inca”, au declarat pentru AFP mai multe surse din cadrul Comisiei. „Avem nevoie de sprijinul a 28 de state, altfel riscam un blocaj”, a explicat un negociator. Un obiectiv de 38% a fost de asemenea pus pe masa, a declarat pentru AFP un alt negociator.

Daca obiectivul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera este stabilit la 40%, ponderea surselor de energie regenerabila va trece „automat” la 27% in 2030. La o reducere cu 35%, ponderea va scadea la 25%, au explicat negociatorii.

„Energiile regenerabile au devenit moneda de schimb”, a declarat o sursa apropiata discutiilor.

„Germania are industrii puternice in acest sector si vrea sa le apere si sa le dezvolte. Din acest motiv, ea a vrut 28 de obiective nationale obligatorii, insa Franta, Marea Britanie, Spania, Polonia si cele mai multe tari din Europa de Est refuza sa li se dicteze compozitia mixului energetic”, a aratat sursa.

Un summit pe aceasta tema, asteptat in luna martie

Berlinul a luat act de pozitia celorlalte state si acum solicita un obiectiv obligatoriu de 30% la nivel european, a anuntat Sigmar Gabriel, ministrul Economiei si Mediului.

O asemnea solicitare va fi dificil de acceptat. „Nu putem decide cu privire la o tinta, fara a aborda distorsiunile provocate de diferite mecanisme de sprijin, ajutoarele de stat si pretul de achizitie a energiei electrice produse din surse regenerabile”, sustine negociatorul unuia dintre marii membri ai UE.

„Exista o problema cu Germania”, a recunoscut un oficial european. Tarifele preferentiale acordate marilor consulmatori de energie au intrat in vizorul serviciilor de la Bruxelles responsabile cu supracegherea concurentei, fapt ce enerveaza Berlinul.

Propunerile prezentate de presedintele Barroso vor fi discutate de catre liderii UE la summitul din 20 si 21 martie .

Dezbaterile pe energie se anunta deosebit de dificile. Comisia Europeana propune crearea unei rezerve permanente de cote pentru a sustine pretul tonei de CO2 si prevederile fara caracter obligatoriu solicitate de catre Marea Britanie si Polonia pentru a supraveghea exploatarea gazelor de sist, sursa de energie foarte controversat.

Scopul este acela de a se ajunge la o pozitie de negociere a UE pentru summitul ONU privind schimbarile climatice, desfasurat pe 23 septembrie la New York, si pentru Conferinta de la Paris din decembrie 2015.

Europenii sunt insa dezamagiti. Esecul summitului de la Copenhaga din 2010 le-a taiat avantul. „UE nu poate duce singura tot efortul in domeniul climatic”, sustin unii oficiali europeni. „Unde sunt obiectivele americanilor si cele ale chinezilor”, spun acestia, agasati de criticile ONG-urilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro