Sari direct la conținut

UE ia in calcul noi restrictii privind accesul Rusiei pe pietele de capital, dar nu are in vedere excluderea din sistemul interbancar SWIFT – surse

HotNews.ro

Noile sanctiuni impotriva Rusiei ar putea include restrictii suplimentare pe pietele de capital, ingreunand si mai mult capacitatea companiilor rusesti de refinantare, precum si inasprirea accesului la tehnologie avansata pentru sectoarele petrolier si gaze, potrivit unor oficiali europeni citati de Reuters.

Ministrii europeni de externe ar urma sa ceara joi Comisiei Europene pregatirea unei noi runde de sanctiuni impotriva Moscovei, dar acesti oficiali au adaugat ca aceste masuri ar putea sa nu fie adoptate de liderii europeni pana in martie.

„Masurile pentru pietele financiare ar fi cel mai usor de introdus. Obligatiunile suverane au fost mentionate in trecut printre optiuni. Ar fi, de asemenea, foarte eficiente deoarece au submina potentialul de crestere al Rusiei”, a spus o sursa participanta la discutii.

Un alt oficial a mentionat ca noile masuri impotriva Moscovei ar putea avea in vedere reducerea termenului maxim de maturitate la care institutiile occidentale si investitorii pot acorda imprumuturi companiilor rusesti.

Masura ar ingreuna refinantarea unor companii esentiale din sectorul energetic.

Oficialii citati de Reuters au spus ca o masura analizata ar putea face mai greu sau chiar imposibil pentru institutiile occidentale si investitori sa cumpere datorii rusesti pe piata primara.

Sanctiunile care vizeaza restrictii suplimentare la accesul Rusiei la tehnologii avansate in sectorul petrolier si gaze ar afecta si mai mult ambitiile Moscovei in ceea ce priveste explorarea resurselor din zona Arcticii.

Ideea deconectarii Rusiei de la sistemul international de tranzactii interbancare SWIFT nu a fost luata in considerare deoarece ar conduce la crearea unui sistem alternativ de catre Rusia si alte state.

Nicio decizie legata de sanctiuni nu a fost luata inca, deoarece liderii europeni trebuie sa ceara mai intai Comisiei, in 12 februarie, sa pregateasca astfel de masuri. Acest lucru dureaza de obicei 5-6 saptamani.

Astfel, o decizie legata de noile sanctiuni economice nu va putea fi impusa inainte de Martie.

Ministrii de externe au convocat un summit extraordinar joi, dupa ce Kiev a anuntat ca 30 de civili au fost ucisi in bombardarea portului Mariupol de catre rebelii pro-rusi sambata.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro