Sari direct la conținut

UE nu are nevoie de un plan de salvare a pietei financiare similar celui american, insa CE revizuieste directiva privind cerintele de capital si propune legislatie pentru agentiile de rating

HotNews.ro

O mai mare transparenta din partea investitorilor, pietelor si a entitatilor de reglementare, o revizuire a cerintelor de capital pentru banci si institutiile de credit si clarificarea rolului agentiilor de rating – sunt masurile pe care Uniunea Europeana trebuie sa le ia in viitorul apropiat pentru a face fata crizei financiare. Declaratia ii apartine comisarului european Joaquin Almunia, care nu vede oportunitatea aplicarii in Europa a unui „plan de salvare” a sectorului financiar similar celui american.

Evenimentele de pe pietele financiare sunt de o amploare care depaseste tot ce am vazut pana acum, a spus miercuri Almunia in fata eurodeputatilor de la Bruxelles, in dezbaterea privind criza financiara. „Pierderile din 2007 sunt de 500 de miliarde de dolari, o suma echivalenta cu PIB-ul unei tari precum Suedia”, a completat el, afirmand ca este nevoie de un raspuns pentru a restaura increderea in piata si stabilizarea acesteia.

Prin urmare, comisarul european a anuntat – potrivit discursului postat pe site-ul Comisiei Europene – noi reguli pentru sectorul bancar european, si anume revizuirea Directivei privind cerintele de capital, adica revizuirea regulilor privind fondurile de garantare ale bancilor, ce fonduri pot pastra bancile in rezerve si cum ar trebui sa actioneze institutiile de reglementare atunci cand o banca este amenintata cu falimentul. In Romania, in cazul falimentului unei banci, suma maxima garantata este de 20.000 de euro.

Almunia a vorbit si despre initierea unei legislatii privind agentiile de rating, criticate pentru ca nu au reusit sa alerteze investitorii asupra anumitor riscuri si pentru ca au apreciat anumite datorii riscante drept sigure.

Anuntul comisarului pentru afaceri monetare vine la doar doua zile dupa ce colegul sau, comisarul pentru piata interna Charlie McCreevy, a respins ideea reglementarii sectorului financiar.

„In aceasta faza, nu cred ca este necesara luarea unor masuri urgente pentru reglementarea fondurilor speculative si a fondurilor de investitii private. Motivele turbulentelor actuale sunt diferite”, a spus McCreevy.

Eurodeputatii au cerut Comisiei, prin doua rapoarte adoptate marti, sa faca, pana la sfarsitul acestui an, propuneri legislative pentru reglementarea fondurilor de investitii (hedge funds si private equity) si transparentizarea sectorului financiar, a actorilor de pe piata si a agentiilor de rating.

Nu este nevoie de un plan de salvare similar celui american

In ciuda situatiei dificile in care se afla piata financiara, Joaquin Almunia a declarat ca nu vede necesara adoptarea in UE a unui plan similar celui propus de administratia americana, si anume alocarea a 700 de miliarde de dolari pentru a salva banci si institutii financiare aflate in criza.

„Trebuie sa spun ca vorbim despre un plan american, adaptat circumstantelor din Statele Unite, de unde a inceput criza si unde sectorul financiar este cel mai grav afectat”, a spus comisarul, adaugand ca situatia din Europa nu este atat de grava, iar statele membre nu considera ca este nevoie de un astfel de plan.

Aceeasi pozitie a avut-o si reprezentantul Consiliului, prezent de asemenea in Parlamentul European la dezbatere. Secretarul de stat pentru afaceri europene al guvernului francez – reprezentant al presedintiei UE – a spus ca „sistemul financiar din europa este inca stabil si nu are nevoie de astfel de masuri”.

Parlamentarii europeni cred ca CE nu se misca suficient de repede

Eurodeputatii care au exprimat un punct de vedere in dezbaterea din plen au aratat ca asteapta de la Comisia Europeana propuneri legislative pana la sfarsitul acestui an, cel tarziu pana in primavara lui 2009. Propunerile legislative trebuie sa vizeze o mai mare transparenta pe piata financiara, dar si reguli pentru agentiile de rating, supravegherea bancilor si a institutiilor financiare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro