Experții Comisiei Europene acuză numirile de la Transelectrica: „O companie importantă pentru securitatea României și a UE” are nevoie de șefi care „să nu-i irosească potențialul”
Un nou document al Comisiei Europene consultat de HotNews vorbește despre procesul netransparent și plin de conflicte de interese în procedura de selecție a membrilor Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, transportatorul național de energie.
Lista observațiilor Comisiei Europene legate de numirile nu pe competență, ci pe alte criterii, e mai lungă decât s-a știut inițial. Încă o companie vitală a atras atenția experților UE. E vorba de Transelectrica.
Într-un document realizat la nivel de experți, consultat de redacție, este detaliat procesul neconform de numire a șefilor Transelectrica din Consiliul de Supraveghere, care a afectat, mai departe, numirea membrilor Directoratului companiei. Și acesta s-a făcut într-un mod netransparent, se mai arată în document.
Despre Transelectrica: „Un rol vital în proiecte foarte importante și complexe”
În document, experții definesc importanța unui proces corect de numiri la Transelectrica: ”Înțelegând importanța companiei pentru securitatea României, a regiunii și a Uniunii Europene, cu un rol vital în proiecte foarte importante și complexe (cum ar fi Proiectul privind cablul submarin din Marea Neagră, Proiectul „Coridorul Verde”, sincronizarea de urgență cu Ucraina și Moldova după invazia rusă în Ucraina, finanțarea europeană prin Fondul pentru modernizare de peste 500 milioane de euro), compania are nevoie, pe lângă stabilitate pentru organismele de conducere, de încredere și de suport din partea acționarilor și părților interesate ca persoanele selectate și numite în organele sale de conducere au capacitatea de a susține interesele și obligațiile Transelectrica și că pot îndeplini întregul potențial al Transelectrica, fără a-l irosi”.
Documentul este o analiză făcută la nivelul departamentelor de energie și finanțe din cadrul Comisiei Europene. Surse apropiate de autoritățile de la Bruxelles au declarat pentru HotNews că au fost comunicate Guvernului, informal, îngrijorările Comisiei Europene legate de situația de la Transelectrica.
Despre cum s-au făcut numirile liderilor companiei: Întreaga procedură a fost total lipsită de transparență
Întreaga procedură de selecție, de la momentul anunțului până după depunerea candidaturilor, a fost total lipsită de transparență, susține exeprții. Nu au fost respectate principiile liberei concurențe, nediscriminării și asumării răspunderii.
Comisia arată, potrivit documentului menționat, că unul dintre candidații care a fost selectat ca membru al Consiliului de Supraveghere a fost Cristian Alexandru Vasilescu, care era, la momentul selecției, secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului (SGG). Acesta este și în prezent secretar de stat la SGG. Precizăm că acționarul majoritar al Transelectrica, cu o participație de 58,68%, este SGG, acesta fiind și responsabil de procedura de selecție a membrilor Consiliului de Supraveghere pentru Transelectrica.
Asta în condițiile în care acționarul majoritar al Transelectrica, cu o participație de 58,68%, este SGG, acesta fiind și responsabil de procedura de selecție a membrilor Consiliului de Supraveghere pentru Transelectrica.
Pe lângă secretar de stat la SGG și membru al Consiliului de Supraveghere, Cristian Alexandru Vasilescu este și președintele Comitetului de Nominalizare și Remunerare (CNR), care a făcut selecția Directoratului (Directia). Acesta a fost asistat de un consultant independent specializat în recrutarea de resurse umane, același care a făcut selecția membrilor Consiliului de Supraveghere.
„Nici procedura de evaluare și nici rezultatele acestei evaluări nu au fost comunicate fiecărui solicitant în mod individual. Candidaților nu le-au fost comunicate informații despre deciziile Comisiei de Nominalizare cu privire la elementele luate în considerare la luarea deciziei”, se arată în document.
„Deși consultantul ar fi trebuit să aibă doar un rol consultativ, acesta a preluat organizarea întregii proceduri, într-un mod complet netransparent, fiind încălcat de către Comitetul de Nominalizare principiul asumării răspunderii”.
Nicio informație legată de procedurile de cotestare nu a fost pusă la dispoziția candidaților și nu au existat informații cu privire la modul de evaluare a răspunsurilor din chestionare, mai arată Comisia Europeană.
Timpul maxim de completare a chestionarelor a fost „excesiv de nerezonabil”, spune CE, arătând că un candidat care nu a avut acces discriminatoriu la întrebări ar fi avut nevoie de cel puțin 3-4 ori mai mult timp pentru a răspunde clar și detaliat la întrebări
Niciun candidat nu a fost informat cu privire la punctajul pe care l-a primit.
După procedura de selecție a Directoratului, au fost făcute sesizări la Secretariatul General al Guvernului, către Comisia Europeană, către AMEPIP, unde șef era Victor Moraru, unul dintre candidații numiți în Directorat, și către Corpul de Control al premierului.
Ce a spus ministrul Adrian Câciu
Întrebat de HotNews.ro despre Transelectrica, ministrul investițiilor și proiectelor europene a declarat, miercuri, că Transelectrica nu a fost cuprinsă în cererea de plată 3 din PNRR, însă procedura de selecție a companiei trebuie făcută „conform unei legislații aprobate tot în baza cererii de plată numărul 3″.
Demnitarul nu a detaliat, însă potrivit unor specialiști consultați de HotNews.ro ar putea fi nevoie de reluarea procedurii de selecție, dacă nu sunt respectate cerințele Comisiei legate de transparență și lipsa conflictelor de interese.
Care sunt legăturile politice
Legat de poziția pomenită și de la Bruxelles, cea a lui Vasilescu, acesta a fost numit în Consiliul de Supraveghere în februarie 2024. Consiliul de Supraveghere a numit mai departe Directoratul, componența fiind anunțată la începutul lunii octombrie.
Atât Cristian Alexandru Vasilescu, cât și unii membri din Directorat sunt susținuți de PSD, la cel mai înalt nivel, conform relatărilor PRESShub.
Potrivit CV-ului, din 2013 și până în decembrie 2021 când a ajuns la SGG, Vasilescu a fost consilier de parlamentar, în Camera Deputaților, sau de ministru, la Departamentul pentu IMM-uri. Potrivit informațiilor PRESShub, este promovat de PSD și ar fi finul lui Marian Neacșu, politician PSD influent, mai ales pe zona de energie.
Alexandru Cristian Vasilescu a controlat numirile de la Consiliul de Supraveghere, în calitate de președinte al comisiei de nominalizare.
Transelectrica a anunțat, în urmă cu două săptămâni, la Bursa de Valori București, numirea, în calitate de membri ai Directoratului, a următoarelor persoane: Florin-Cristian Tătaru, Victor Moraru, Stefăniță Munteanu, Cătălin-Constantin Nadolu și Vasile-Cosmin Nicula”.
Directoratul va fi condus de Ștefăniță Munteanu, un fost consilier județean fără experiență în energie, din Buzău, apropiat al premierului Marcel Ciolacu, a scris Economedia. Este apropiat și de nepotul lui Ciolacu, Mihai Cristian Ciolacu, implicat în sectorul energetic prin proiecte în energia regenerabilă făcute din fonduri PNRR. La momentul numirii era președintele interimar al Directoratului Transelectrica.
De asemenea, Victor Moraru, un apropiat al vicepremierului Marian Neacșu, este numit membru al Directoratului.
Moraru și-a dat demisia de la AMEPIP, agenția care controlează companiile de stat, din cauza unor suspiciuni de incompatibilitate, după ce a numit membri ai comisiei care l-a selectat.
Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) funcționează în subordinea Guvernului. Actuala conducere este interimară și este aceeași care și-a dat demisia în urma criticilor Comisiei. Reamintim că un jalon neîndeplinit din PNRR, pe cererea de plată numărul 3, este numirea transparentă a conducerii AMEPIP. Actuala conducere, care este interimară, și-a dat demisia, în urma criticilor Comisiei legate de modul în care aceasta a fost numită.
PSD a promis, prin programul de guvernare 2023-2024, că susține depolitizarea și independența companiilor de stat, pentru a avea o guvernanță corporativă și competentă la toate nivelurile.
Transelectrica este o companie cu miză importantă și pentru avizele tehnice de racordare pe care le emite pentru proiecte energetice, unele dintre ele fiind vândute ulterior.