Sari direct la conținut

Un ambulanțier acuză Serviciul de Ambulanță Gorj că îi trimite în zonele cu suspiciuni de coronavirus cu echipament pentru zidari și grădinari

HotNews.ro
Un ambulanțier acuză Serviciul de Ambulanță Gorj că îi trimite în zonele cu suspiciuni de coronavirus cu echipament pentru zidari și grădinari

Un ambulanțier de la Gorj acuză că echipajele sunt trimise în localitățile unde sunt suspiciuni de coronavirus cu echipamente de „zidari și grădinari”, iar o asistentă spune că a fost trimisă singură la prelevare de probe pentru COVID-19, scrie Mediafax. Conducerea instituției respinge acuzaţiile, susținând că ambulanța ”are toate dotările necesare corespunzătoare”.

Cristi Aldescu, ambulanțier în cadrul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Gorj, susține că echipamentul pe care îl folosesc atunci când sunt trimiși la cazurile suspecte de coronavirus reprezintă un real pericol pentru sănătatea angajaților și pacienților.

Cristi Aldescu este și președintele Sindicatului Ambulanța Gorj.

„Echipamentul este pentru zidari, grădinari, pentru instalatori. La ultima tură, când am mers la serviciu, ne-au dat o mască pentru noi, ca echipaj și zece măști pentru bolnavi. Pe mașini sunt niște echipamente, niște combinezoane, se vede eticheta pe ele, cine le-a luat nu poate să ascundă, noi le-am fotografiat, care sunt recomandate pentru zugrăvi, mecanici, se văd acolo instrucțiunile, numai pentru partea medicală nu sunt. Sunt de acord, mergem la recoltat, ne trebuie bluză cu mânecă lungă, mănuși, cizme, nu avem așa ceva, ne ducem cu bocancii noștri. Asta e problema, nu că refuzăm, dar dorim să ne protejăm, avem familie”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Cristi Aldescu.

Acesta susține că ar fi trebuit să fie trimisă în aceste misiuni o singură ambulanță, dotată corespunzător.

„Ne îmbrăcăm în combinezonul acesta alb, unde ne îmbrăcăm nu știu, că nu avem o cameră specială, așa ar trebui. Unde ne dezbrăcăm când venim de la solicitare? Trebuie să fim decontaminați după ce venim de la solicitare. Ne urcăm în ambulanță, ni se dau două adrese, așa cum i s-au dat ultimului echipaj. S-au dus la DSP și au zis 《nu mergem noi, mergeți voi, dar vă spunem cum să recoltați 》 și îți dau două adrese. Intru într-un apartament sau casă, ce fac? Dau costumul jos sau intru în ambulanță, pe perna mașinii”, spune bărbatul.

Acesta precizează că ambulanța are o cabină împărțită în două: salonul bolnavului și partea din față.

„Dacă te urci cu combinezonul acela pe scaunul din față nu ai contaminat toată cabina? Au contaminat-o! Numai salonul bolnavului îl dezinfectezi. Intri în a două locuință, cu același combinezon, dacă a doua familie nu are acest virus, ce fac? Nu am contaminat? Nu e normal ca pentru fiecare adresă să fie dat câte un singur combinezon? Ca noi să nu folosim aceste mașini, pentru că noi îmbolnăvim toți bolnavii pe care ulterior îi luăm. Gravidele, cardiacii. Am spus《oameni buni, faceți o ambulanță, una singură care să facă lucrul acesta》. Ei au trimis toate ambulanțele. Au nenorocit toate ambulanțele”, a mai declarat Cristi Aldescu.

O altă angajată a SAJ Gorj, Cristina Șerban, asistent medical șef, spune că a fost trimisă la prelevare de probe pentru coronavirus, fără să mai fi făcut vreodată acest lucru.

„Eu nu am refuzat să merg. Am vorbit cu domnul director medical, seara, eram în timpul serviciului, venisem de la o solicitare, mi-a zis să îmi iau colegul și să mergem împreună la DSP să ne învețe cum să recoltăm, să mergem pe traseu, dar nu să luăm pe cineva de acolo. Discuția mea a fost cu domnul doctor să luăm pe cineva cu noi de acolo, pentru că noi nu am mai recoltat, nu știm cum să transportăm probele respective și asta a fost. Am zis că nu vreau să mă duc singură, că nu am mai făcut așa ceva, deci trebuie să meargă DSP-ul cu mine, au zis că nu merg fetele, că nu au fete, până la urmă ne-au convins să mergem acolo să ne învețe, ne-am dus la DSP, am primit adresele respective unde să mergem, colegul meu deja se și echipase, urma să mă echipez eu, dar îmi explică fetele cum să recoltez, cum să transport probele. În acel timp am fost anunțată să mă întorc în stație, pentru că fetele de la DSP sunt mai aproape de zona respectivă și merg dânsele să recolteze”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Cristina Șerban.

Aceasta spune că a acceptat, în cele din urmă, să meargă la cazurile suspecte de coronavirus, însă pentru că a cerut să fie instruită, nu a mai fost trimisă în teren.

„Ne-au spus să mergem la DSP și acolo o să ne echipeze și o să ne învețe cum să recoltăm probele respective. Eu am spus că nu am mai făcut asta niciodată și noi ne ducem, dar să luăm pe cineva de la DSP. Mi s-a spus că nu! O să ne învețe să recoltăm și o să ne descurcăm. Nedumerirea mea a fost prima dată cum să plec eu să prelevez asemenea probe și să le transport, pentru că nu mai făcusem. Nu știu dacă cei de la DSP merg să ia un infarct dintr-un sat de la 20 de kilometri de Târgu-Jiu, nu știu dacă se descurcă fără mine pe ambulanță. Eu mă duc, dar singură? Pe urmă am acceptat să mă duc și singură”, a mai spus Cristina Șerban.

De cealaltă parte, directorul SAJ Gorj susține că echipamentele sunt corespunzătoare pentru aceste misiuni.

„Ambulanța, în momentul de față, are toate dotările necesare corespunzătoare în ceea ce spun ei, inclusiv combinezoanele de protecție, inclusiv masca de protecție, dezinfectant avem atât pentru suprafețe, cât și pentru mâini. Problema e numai să se vrea să se și muncească, dar poftă de muncă nu putem să le dăm”, a spus Constantin Mitroi, directorul SAJ Gorj.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro