Sari direct la conținut

Un diplomat britanic își dă demisia în semn de protest față de vânzarea de arme către Israel, acuzând că Marea Britanie ar putea fi „complice la crime de război”

HotNews.ro
Un diplomat britanic își dă demisia în semn de protest față de vânzarea de arme către Israel, acuzând că Marea Britanie ar putea fi „complice la crime de război”
O casă distrusă de lupte în kibbutzul Be'eri, situat la granița cu Fâșia Gaza, după ce un tanc israelian a deschis focul.11 ianuarie 2024. Sursa foto: Tsafrir Abayov / AP / Profimedia

Un diplomat britanic a demisionat din Foreign Office, acuzând această instituţie că „ar putea fi complice la crime de război” întrucât a continuat să emită autorizaţii pentru exporturi de arme către Israel, în timp ce zeci de mii de civili palestinieni au murit în urma ofensivei armatei israeliene împotriva grupării islamiste palestiniene Hamas în Fâşia Gaza, relatează duminică agenţia DPA, potrivit Agerpres.

Respectivul diplomat, Mark Smith, care deţine postul de secretar doi la ambasada britanică în Irlanda, a estimat în scrisoarea de demisie pe care a publicat-o online că membri ai guvernului israelian şi armata israeliană au exprimat „intenţii deschis genocidare”, aluzie la declaraţii precum cea a ministrului israelian de finanţe Bezalel Smotrich, care a apreciat că înfometarea populaţiei palestiniene în Fâşia Gaza ar fi o acţiune „justificată şi morală” pentru a obţine eliberarea ostaticilor israelieni reţinuţi de gruparea Hamas.

„Asistăm în fiecare zi la exemple clare şi de necontestat ale unor crime de război şi încălcări ale dreptului umanitar internaţional în Fâşia Gaza comise de statul Israel”, deplânge mai departe diplomatul britanic. „Demisionez cu tristeţe după o îndelungată carieră în serviciul diplomatic, dar nu mai îmi pot îndeplini atribuţiile ştiind că acest Departament ar putea fi complice la crime de război”, motivează el în scrisoare.

Diplomatul precizează că anterior a lucrat în cadrul Foreign Office în departamentul însărcinat cu emiterea licenţelor pentru exporturile de arme către ţările din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, estimând că vorbeşte astfel în cunoştinţă de cauză. „Miniştrii (britanici) pretind că Regatul Unit are unul dintre cele mai „robuste şi transparente” regimuri de eliberare a licenţelor pentru exporturile de arme, dar acest lucru nu este adevărat”, consideră diplomatul demisionar.

Războiul care a urmat unei incursiuni desfăşurate de Hamas pe 7 octombrie, soldată cu circa 1.200 de morţi în Israel, a condus la o situaţie umanitară dezastruoasă pentru aproape toţi cei aproximativ 2,4 milioane de palestinieni din Fâşia Gaza, care suferă din cauza penuriei de alimente, în timp ce bombardamentele şi ofensiva armatei israeliene au provocat moartea a 40.074 de palestinieni şi rănirea altor 92.537, conform ultimului bilanţ al Ministerului Sănătăţii controlat de Hamas. Dintre cei 251 de ostatici capturaţi de Hamas pe 7 octombrie, 111 încă se află în Fâşia Gaza, dar 39 dintre ei sunt decedaţi.

Conform datelor publicate de guvernul de la Londra, în perioada scursă de la atacul Hamas din 7 octombrie 2023 şi până pe 31 mai 2024 au fost emise 42 de licenţe pentru exporturi de echipamente militare din Regatului Unit către Israel.

INTERVIURILE HotNews.ro