Sari direct la conținut

Un fenomen Wi-Fi in Romania? In tara apar tot mai multe zone de acces gratuit la internet wireless

HotNews.ro
Proiecte Wi-Fi in Romania, Foto: Hotnews
Proiecte Wi-Fi in Romania, Foto: Hotnews

In urma cu doi ani, 211 puncte de acces gratuit la internet de banda larga (hotspot-uri – Wi-Fi) au fost instalate in zone publice din Romania, de catre SNR si Romtelecom cu bani publici. Autoritatile promiteau inca 300 de hotspoturi pana la sfarsitul lui 2010, dar nu s-a mai auzit nimic. In statistici, anul trecut in tara erau in total 1050 de hotspoturi. In acest an, RCS&RDS si-a dezvoltat o retea Wi-Fi care a ajuns la peste 400 de hotspoturi in tara, prin care internetul poate fi accesat gratuit de proprii abonati. Orange a lansat o retea Wi-Fi moderna in Centrul Vechi din Bucuresti, unde internetul poate fi momentan accesat gratuit de oricine are un telefon performant, iar pana la sfarsitul acestui an tot orasul Mangalia ar urma sa fie acoperit de internet wireless gratuit, dupa un model deja implementat in Roman.

In luna martie 2010, Ministerul Comunicatiilor a facut public un bilant al zonelor cu acces gratuit la internet din bani publici. Alte 300 de hotspot-uri erau promise pana la sfarsitul lui 2010:

documente

Lista cu 200 de hotspoturi gratuite instalate in 2009

(10 Mar 2010) Excel, 127KB

„(…) Anul trecut (n.a in 2009) au fost instalate in total 211 hotspoturi, dintre care 75 la interior – in primarii, aule, biblioteci – si 136 la exterior (parcuri, centre istorice, pasaje pietonale), investitia fiind de 590.000 de lei fara TVA. Pentru cele 211 hotspoturi, MCSI va asigura fluxul de Internet pana la sfarsitul lui 2010, cu posibilitatea de prelungire pe doi ani. Pentru urmatoarele 300 de hotspoturi care vor fi instalate in 2010 se estimeaza o investitie de 923.000 de lei fara TVA, fluxul de internet fiind asigurat de catre MCSI timp de un an de zile”, se arata in comunicatul Ministerului Comunicatiilor (MCSI) de la acel moment.

Nu s-a mai auzit insa nimic, iar contactati de HotNews.ro oficialii MCSI lasa de inteles ca nici nu se vor mai face prea curand alte investitii.

  • „Nu au mai fost alocati bani pentru alte hotspot-uri. De asemenea, din martie 2010 pana in prezent, nu au mai fost instalate alte hotspot-uri. Pana in prezent, nu s-a luat o decizie in ceea ce priveste alocarea de fonduri pentru crearea de noi hotspot-uri gratuite si in alte localitati, fiind intr-un proces de analiza a eficientei acestora”, declara Simona Helesteanu, consilier al ministrului Comunicatiilor.

​Internet Wi-Fi: Avantaje pentru utilizatori

Principalul avantaj al acestor solutii de acces la internet este faptul ca ele permit conectarea la internet in spatii publice diverse, in regim nomadic. Furnizorii locatiilor de acces la internet de tip Wi-Fi hotspot pot asigura accesul utilizatorilor atat in mod gratuit (aceste hotspoturi sunt puse la dispoziţie, de regula, de catre autoritatile publice centrale sau locale), cat si pe baze comerciale (acestea sunt puse la dispozitie, de regula, de catre furnizorii de servicii de acces la internet). In functie de anumiţi factori, cum ar fi modalitatea de tarifare, capacitatea echipamentelor instalate de catre furnizorul hotspotului respectiv, terminalele utilizate de catre utilizatori sau numarul de utilizatori conectati simultan, conectarea la un hotspot Wi-Fi poate oferi parametri de calitate superiori altor modalitati de conectare disponibile in locatii publice, cum ar fi conexiunile mobile de acces la internet.

Sursa: ANCOM

Contractul prin care Romtelecom a implementat cu bani publici cele 200 de hotpoturi a expirat la sfarsitul anului trecut, au precizat pentru HotNews.ro oficialii operatorului.

Cum se vad lucrurile din Bucuresti: RCS&RDS, Orange si Romtelecom investesc in proiecte Wi-Fi

Daca statul nu face, se misca insa operatorii privati. RCS&RDS, cel mai mare operator de cablu local, a inceput sa dezvolte din luna mai din acest an propria retea Wi-Fi, in care accesul la internet este gratuit doar pentru abonatii companiei.

  • „In prezent operam peste 400 hotspot-uri in mai multe localitati din judetele: Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Braila, Brasov, Buzau, Cluj-Napoca, Constanta, Galati, Gorj, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Salaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Valcea, Vaslui, Vrancea. La acestea se adauga municipiul Bucuresti”, a precizat pentru HotNews.ro Cristina Nicoara, specialist PR in cadrul companiei.

La scurt timp, in luna iulie, Orange, cel mai mare operator de telefonie mobila din piata, a lansat in Centrul vechi din Bucuresti o retea Wi-Fi de ultima generatie care permite viteze de pana la 144.4 Mbps si cel putin pana acum, ofera acces gratuit oricarui utilizator.

  • „In prezent analizam posibilitatea de extindere a hot-spoturilor operate de Orange Romania. Vrem sa oferim clientilor cea mai buna experienta Wi-Fi si o acoperire cat mai larga. Centrul vechi a fost ales ca locatie pentru implementarea unei retele WiFi, pentru ca Orange a dorit sa ofere o experienta inedita Bucurestenilor, zona fiind si animata de promoterii Orange, cat si pentru a sprijini, pe de alta parte eforturile Primariei de reabilitare a acestei zone, prin crearea unor noi elemente de atractie pentru Centrul Vechi”, au declarat oficialii Orange Romania.

Ramane de vazut cata vreme va mai ramane gratuit acest acces.

Pe de alta parte, nici Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixa din tara, nu a stat pe loc. Compania ofera in prezent clientilor companii o solutie de hotspot, sub denumirea Hotzone.

  • „Aceasta poate fi instalata in restaurante, gari, aeroporturi, biblioteci, hoteluri, universitati, scoli, cafenele, benzinarii, supermarketuri si alte locuri publice. In prezent prin solutia Hotzone sunt instalate 300 de puncte de acces care apartin catorva zeci de clienti business (hoteluri, primarii, licee, 1 spital, 1 lant de statii de alimentare cu carburant etc.)”, sustin oficialii Romtelecom.

Pentru o astfel de solutie, clientii companii mai platesc in plus minim 6 euro pe luna.

Roman si Mangalia sunt impanzite aproape integral cu internet wireless gratuit, spune seful Minisoft, unul dintre furnizorii unei solutii Wi-Fi

Din pacate operatorii de internet in Romania sunt momentan foarte interesati sa vanda infrastructura. De asta vedeti ca apar tot felul de reclame idoate ca iti dau viteza de 100 Mbps la un pret de nimic. Este complet aberant. Se incurajeaza activitati de tip download masiv si filesharing care sunt in zona gri a legalitatii si se ignora cu totul alte aspecte ale internetului cum ar fi omniprezenta.

Adi Rotaru, manager Minisoft

Si asta este poate doar ceea ce se vede din Capitala. In Mangalia, spre exemplu, tot orasul ar urma sa fie impanzit pana la sfarsitul acestui an cu o retea municipala wireless (Wi-Fi) dezvoltata de firmele Wavion si Minisoft (firma romaneasca). Proiectul a fost lansat in luna august de Primaria Mangalia si a presupus in prima faza o retea wireless de acces gratuit la internet in plajele din sudul Litoralului (Mangalia, Saturn, Venus, Jupiter, Neptun, Olimp), in portul si in alte zone publice din Mangalia. Furnizorul acestei solutii Wi-Fi, Wavion, a anuntat oficialimplementarea acestui proiect in Romania pe 13 septembrie.

Daca de la Primarie nu am putut obtine pana la publicarea acestui material mai multe informatii, am reusit sa vorbim cu Adi Rotaru, managerul firmei Minisoft, partener al furnizorului de solutii Wi-Fi Wavion.

  • „Este un parteneriat public privat intre primarie si o firma privata locala de comunicatii si advertising. Fiind un contract in derulare nu pot sa divulg anumite informatii. Principalul lucru de care firma este interesata este conceptul nostru de wireless gratuit care se autofinanteaza din reclama care se injecteaza in browserul utilizatorului. Altfel spus nu se incaseaza bani din abonamentul de internet, care este oferit gratuit, in schimb in browser este injectat un banner de reclama a celor care o vor plati. Acest concept atrage in aceasta investitie. Comunitatile locale pot in acest fel sa-si autofinanteze retelele de internet gratuit”, a precizat pentru HotNews.ro Adi Rotaru, managerul Minisoft.

Prima etapa a acestui proiect a fost acoperirea plajelor si a primei parti din Mangalia, urmand ca pana la sfarsitul acestui an sa fie acoperit cu internet wireless gratuit tot orasul.

  • „Nu sunt hotspoturi in sine, ci vorbim de wireless metropolitan. Sunt peste 40 de emitatoare care functioneaza ca o patura continua de internet. Solutia Wavion face ca de la un emitator la altul sa genereze o patura de wireless continua. Acoperirea se face asemanator cu cea din telefonia celulara. Reteaua din Mangalia este de fapt o clona a retelei de la Roman, judetul Neamt, unde ne desfasuram activitatea. Reteaua de aici functioneaza din 2005 cu acelasi tip de echipamente si acelasi concept. Reteaua acopera 20 de kilometri patrati de zona urbana si suburbana, respectiv 70.000 de potentiali utilizatori, practic populatia orasului si din imprejurimi. In maxim doua saptamani poate fi acoperit un oras imediat”, a explicat Rotaru.

Acesta spune ca investitia din Roman s-a facut cu bani proprii si doar partea de echipamente a costat undeva la 50.000 de euro. Discutii au existat si cu autoritati din Brasov si Sibiu.

Managerul Minisoft, despre investitiile in internet in Romania: Se incurajeaza activitati de tip download masiv si filesharing care sunt in zona gri a legalitatii si se ignora aspecte precum omniprezenta

Pare atat de simplu, incat te intrebi de ce nu se acopera mai repede cu internet si alte zone din tara. Managerul Minisoft sustine ca o parte din vina o au chiar cei care investesc in internet.

  • „Din pacate operatorii de internet in Romania sunt momentan foarte interesati sa vanda infrastructura. De asta vedeti ca apar tot felul de reclame idoate ca iti dau viteza de100 Mbps la un pret de nimic. Este complet aberant. Se incurajeaza activitati de tip download masiv si filesharing care sunt in zona gri a legalitatii si se ignora cu totul alte aspecte ale internetului cum ar fi omniprezenta. Ma intereseaza sa am internet oriunde si mai apoi vedem ce viteza are si asa mai departe. Astea sunt chestii mai adolescentine. Uitati noi dezvoltam acum o retea in mediul rural intr-o zona indeparata din judetul Neamt. Am acoperit trei comune intr-o saptamana in acelasi mod. Sunt unii care nu au curent electric in casa, dar le trece internetul pe deasupra acoperisului”, spune acesta.

Viteza la internet oferita prin solutia Wavion este de pana la 2 Mbps. In aceste comune, serviciul la internet este insa platit. Clientul solutiei Wi-Fi este in acest caz „un mic ISP-ist rural” (n.a. furnizor de internet).

  • „Ne-au cooptat pentru a le face reteaua, iar clientii se conecteaza tot wireless, cu diverse echipamente pe care le furnizam tot noi”, a explicat Adi Rotaru.

Despre razboiul investitiilor si al preturilor dintre RCS si UPC: Au intrat intr-o spirala idioata si inutila a bagarii celuilalt in faliment

Revenind, managerul Minisoft crede ca planurile celor care investesc in telecomunicatii sunt canalizzate intr-o directie gresita, care in prima faza reprezinta un castig pentru utilizatori. Pe termen lung, insa, toata lumea are de pierdut.

  • „Ganditi-va doar la o scara de bloc ce investitii sunt necesare pentru RCS&RDS pentru a sustine o viteza la internet de 50 de Mbps pentru fiecare potential client. Deci te chinui mult sa-l oferi dar il vinzi foarte ieftin, pentru ca esti in concurenta cu UPC care spune ce: iti dau 60 de Mbps la aceeasi bani. Isi updateaza retelele la fel, cheltuie la fel de mult si nu asteapta sa-si recupereze investitia, pentru ca nu au cand. Razboiul asta continuu a dus la situatia de fata: UPC este de vanzare, RCS are datorii destul de mari, din cunostintele mele. Se pare ca modelul asta de business nu functioneaza. Ei vand infrastructura nu serviciul ca atare. Este o spirala idioata si inutila al bagarii celuilalt in faliment, ca despre asta este vorba, iar piata de internet castiga doar intr-o prima faza”, a mai mentionat Adi Rotaru.

Nu este o dezvoltare iesita din comun Wi-Fi in Romania, dar toate aceste proiecte indica apetitul in crestere al romanilor pentru internet, crede seful ANCOM

Conducerea autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) estimeaza ca numarul de hotspoturi aflate in functiune in tara a crescut in prima jumatate din 2011.

  • „ANCOM nu detine deocamdata  date complete privind numarul de hotspoturi aflate in functiune la jumatatea anului 2011, insa estimam ca, fata de sfarsitul anului 2010, este posibil ca numarul acestora sa fi inregistrat un trend pozitiv. Mentionam ca furnizorii raporteaza ANCOM numarul de locatii in care asigura servicii de acces la internet in zone cu acoperire Wi-Fi conectate la reteaua unui furnizor de servicii de acces la internet. La sfarsitul anului 2010 erau 1.049 hotspoturi”, a precizat pentru HotNews.ro Catalin Marinescu, presedintele autoritatii.

Chiar daca nu e vorba de o dezvoltare exploziva, proiectele Wi-Fi indica o cerere in crestere pentru internet.

„Analizand datele disponibile, nu se poate afirma ca in ultima perioada numarul de locatii de acces la internet de tip Wi-Fi hotspot a inregistrat o dezvoltare iesita din comun. Credem insa ca toate aceste proiecte, implementate atat de catre furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice, cat si de catre autoritatile publice centrale sau locale, indica apetitul in crestere al romanilor pentru folosirea internetului si creeaza premisele unei dezvoltari durabile in acest domeniu”, a mai precizat Marinescu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro