Sari direct la conținut

Un hectar de padure de stejar – minimum 36.000 euro

Adevarul

Pentru prima data in ultimii 14 ani, a fost stabilita valoarea de circulatie a terenurilor forestiere printr-o expertiza dispusa de Camera Notarilor Publici Bucuresti si efectuata de Societatea Generala a Expertilor Tehnici S.A.

La stabilirea preturilor s-a tinut cont de specii, dar si de structura dimensionala pentru masa lemnoasa pe picior, asa cum a fost aprobata de Oficiul Concurentei in urma cu doi ani. Potrivit acestui document, preturile sunt stabilite pentru lemnul gros (cu diametre mai mari de 24 cm), mijlociu (cu diametre intre 16 si 24 cm) si subtire (cu diametre mai mici de 16 cm).

Valorile orientative maxime si minime stabilite prin aceasta expertiza vor fi avute in vedere de notarii publici la incheierea actelor de vanzare-cumparare incepand cu data de 1 octombrie a.c. Astfel, padurea cea mai valoroasa este cea de gorun, dar si cea de stejar. Un hectar cu aceste tipuri de vegetatie forestiera, daca lemnul este gros, costa cel mai putin 36.000 de euro si cel mai mult 100.

000 de euro. Daca padurea este tanara (lemnul subtire), atunci hectarul costa cel mai putin 9.000 de euro si cel mai mult 22.000 de euro. Pe locul doi in tabelul publicat in „Ghid cu preturile orientative ale proprietatilor imobiliare” se afla padurea de frasin gros, valoarea maxima a unui hectar fiind de 90.000 de euro.

Pe locul trei la aceasta categorie se afla alte lemnoase din grupa stejarului cu 41.000 de euro hectarul. Plopul indigen este cotat la maxim 7.000 de euro hectarul daca este gros si 1.500 de euro daca este subtire. Salcamul valoreaza si el cel mai mult 39.000 de euro pe hectar. Proprietarii de terenuri forestiere care doresc sa-si vanda padurile pot consulta „Ghidul” la Notariatele Publice.

De precizat ca valorile minime si maxime stabilite prin aceasta expertiza pot fi influentate si de alte elemente, precum varsta, consistenta, compozitia, categoria functionala, precum si de valoarea terenului agricol situat in zona de amplasare a padurii.

Reamintim ca, potrivit Legii 26/1996 – Codul Silvic, statul, prin autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura, are drept de preemtiune la aceste vanzari.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro