Sari direct la conținut

Un prim pas pentru introducerea de internet mobil broadband pe frecventele eliberate prin trecerea la televiziunea digitala terestra

HotNews.ro

Principiile si conditiile de acordare a drepturilor de utilizare a asa numitului „dividend digital” (banda de frecvente 790-862 MHz), respectiv acea parte a spectrului radio ce va deveni disponibila in urma tranzitiei la televiziunea digitala terestra, au fost lansate spre consultare catre operatorii de comunicatii electronice, a anuntat joi autoritatea de reglementare in comunicatii. Acesta este un prim pas in stabilirea unei strategii de introducere de servicii de internet mobil broadband in aceste frecvente.

  • „ANCOM a facut primul pas catre stabilirea strategiei privind introducerea serviciilor de comunicatii mobile de banda larga in benzile de frecvente 2500-2690 MHz si 790-862 MHz, lansand in consultare principiile si conditiile de acordare a drepturilor de utilizare a spectrului in aceste benzi”, a anuntat autoritatea.

Banda de frecvente 790-862 MHz reprezinta asa numitul „dividend digital„, respectiv portiunea de spectru eliberata din banda UHF (470-862 MHz) dupa incetarea transmisiilor analogice terestre de televiziune si trecerea la televiziunea digitala terestra. La nivel european, Comisia Europeana a recomandat la sfarsitul anului 2009 ca sub-banda de 792-862 MHz, sa fie folosita in toate tarile UE in special pentru noi servicii de internet broadband wireless, servicii atat 3G cat si 4G, care ar contribui la atingerea tintei ca serviciile de internet broadband sa acopere 100% din populatia UE pana la sfarsitul lui 2013.

Dividendul digital este vazut ca o mare oportunitate in special pentru reducerea decalajului digital intre rural si urban. Fiind o frecventa mai joasa, spre deosebire de 2,1 GHz folosita acum pentru servicii 3G, frecventa de 800 MHz ar permite o acoperire mai buna, o propagare mai buna in interiorul cladirilor, a serviciilor de internet broadband mobil si aceasta la costuri de implementare mai mici decat retelele implementate in frecvente mai inalte.

In Romania, receptia prin antena terestra in format analogic a programelor TV ar fi trebuit sa inceteze pana la 1 ianuarie 2012, potrivit promisiunilor facute de autoritatile romane catre Executivul European. In mod suprinzator insa, in luna august a anului trecut, Guvernul a emis o Hotarare care a modifica tot acest demers, finalizarea acestei tranzitii fiind programata pana la data de 1 ianuarie 2015.

Luna trecuta, mai multe asociatii, ONG-uri si companii locale din sectorul comunicatiilor au transmis catre autoritatile locale responsabile si catre Comisia Europeana o scrisoare deschisa prin care solicita deblocarea acestui proces. Semnatarii au cerut revizuirea strategiei de tranzitie la televiziunea digitala terestra pana la sfarsitul primului trimestru din 2011 si anul 2013 ca termen limita pentru finalizarea acestui proces.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro