Sari direct la conținut

Un raport al Congresului SUA afirmă că Facebook, Apple, Google și Amazon sunt monopoluri anticoncurențiale care ar trebui sparte

HotNews.ro
Audierea lui Mark Zuckerberg in Congresul SUA, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Audierea lui Mark Zuckerberg in Congresul SUA, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Facebook, Apple, Google și Amazon trebuie reglementate mai strict și poate chiar divizate, afirmă un raport întocmit de congresmenii americani și publicat marți, relatează Business Insider.

Raportul, scris de democrații din Camera Reprezentanților, afirmă că giganții tech enumerați „funcționează ca niște paznici asupra unui canal cheie de distribuție” și „pot alege câștigători sau pierzători” în întreaga economie a Statelor Unite.

Autorii au arătat cu degetul în mod special înspre colecția de aplicații social media populare deținute de Facebook, dominarea căutărilor de către Google, controlul Amazon asupra pieței de comerț online și autoritatea exercitată de către Apple asupra iOS App Store drept funcții potențial monopoliste care ar trebui reglementate mai strict sau posibil separate de companiile-mamă.

Raportul afirmă de asemenea că autoritățile de reglementare ar trebui să fie mai atente în viitor la achizițiile făcute de companiile tech.

„Companii care odată au fost odată startup-uri bătăioase care au provocat status quo-ul au devenit tipurile de monopoluri pe care l-am văzut ultima dată în era baronilor petrolului și magnaților căilor ferate”, au scris legiuitorii americani în raportul de 449 de pagini, rezultatul unei investigații de peste un an care a culminat cu audierea în luna iulie a lui Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Tim Cook și a CEO-ului Aphabet, Sundar Pichai, în Congres.

Deasupra legii

Raportul îi critică pe directorii giganților tech afirmând că aceștia au evitat să răspundă la întrebări în timpul audierilor, în timp ce companiile lor nu au cooperat cu autoritățile sau au furnizat foarte lent documentele solicitate.

„Răspunsurile lor au fost adesea evazive sau inexistente, ridicând noi întrebări dacă aceștia cred că se află deasupra procesului democratic”, scrie raportul care însă nu a enunțat recomandări specifice privind divizarea companiilor. Congresmenii democrați au cerut totuși adoptarea unor legi care să interzică giganților tech să opereze pe piețe adiacente.

Președintele subcomitetului pentru comerț din Camera Reprezentanților ceruse anterior adoptarea unei legi „Glass-Steagall” pentru Internet, o referință la o lege americană din 1933 care a separat băncile comerciale de cele de investiții.

Congresmenii democrați afirmă că o astfel de lege ar trebui adoptată pentru a interzice companiilor să ofere un avantaj produselor proprii pe platformele deținute de acestea, oferind drept exemple de comportament anticoncurențial listările Google de pe motorul de căutare al companiei și marketplace-ul Amazon.

„Este fundamental anticoncurențial să fii simultan singurul operator semnificativ al unei piețe, stabilind normele, politicile și prețurile de pe aceasta și să folosești datele de pe piață pentru a lansa și vinde produse”, a afirmat și un legiuitor republican care s-a declarat împotriva divizării companiilor, subliniind însă că practicile giganților tech sunt neconcurențiale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro