Sari direct la conținut

Un sindicat din TVR declanșează "greva prin exces de zel" împotriva abuzurilor conducerii / Cum ar putea fi perturbată activitatea Televiziunii publice

HotNews.ro
Cladirea TVR, Foto: TVR
Cladirea TVR, Foto: TVR

Sindicaliștii din filiala TVR a organizației sindicale a jurnaliștilor Mediasind au anunțat, luni, o „grevă prin exces de zel” împotriva „abuzurilor conducerii” acestei instituții. Mediasind TVR spune că apelează la această formă de protest pentru că legea nu permite declanșarea grevei propriu-zise. Comunicatul precizează că această formă de grevă nu va afecta calitatea programelor. Șeful Mediasind nu exclude însă posibile acțiuni care să perturbe activitatea.

Ce înseamnă această formă de protest? Participanții ar urma să respecte toate procedurile, protocoalele, regulile, chiar mai mult decât e necesar. Potrivit comunicatului este vorba despre:

  • „o schimbare de ritm din partea angajaților. De exemplu, în aceste condiții, personalul redacțional va verifica cu o atenție sporită și îndelungată mai multe surse de informare decât se face în mod uzual, documentarea se va face cu mai multă minuțiozitate etc. Cât privește personalul tehnic, acesta va respecta cu strictețe, în toate situațiile, etapele protocoalelor de lucru, a normelor de protecție a muncii și a celor privind securitatea și sănătatea în muncă.”

Contactat de HotNews.ro, Cristi Godinac, președintele mișcării sindicale Mediasind, a reafirmat că nu va fi afectată calitatea programelor. Dar, reluând exemplele de acțiuni posibile în cadrul grevei, el nu a exclus ca procesele de producție să fie afectate. De exemplu, „colegii de la tehnic e posibil să nu mai realizeze sarcini de serviciu pentru a nu-și pune în pericol sănătatea, având în vedere că în TVR mijloacele tehnice sunt foarte vechi”.

Mediasind, organizație care, potrivit lui Godinac, are în TVR circa 500 de membri, dintre care în jur de o sută în zona editorială, anunțase o grevă prin exces de zel și la agenția de presă Agerpres. Aceasta a fost însă anulată, după cum a spus șeful sindicatului, după ce au primit răspunsul dorit la revendicările legate de salarii si de sporul pentru condiții de muncă.

Cristi Godinac spune că această grevă va continua „până când Parlamentul va dezbate raportul de activitate al TVR și va numi o conducere profesionistă, apolitică. Dacă nu o va face, va continua până când, după expirarea actualului Contract Colectiv de Muncă, legea ne va permite să declanșăm conflictul de muncă.”

Potrivit comunicatului de luni al Mediasind TVR:

  • Această formă de protest a fost aleasă având în vedere că, potrivit Legii nr. 62/2011, pe perioada existenței în vigoare a unui Contract Colectiv de Muncă este interzisă declanșarea grevei propriu-zise
  • Motivele protestului: angajaţii au fost tratati de președintele- director general Doina Gradea, cu aroganță și cu lipsă de respect; dialogul social din TVR s-a depreciat în mod considerabil; fondurile publice sunt cheltuite în mod discreționar; au fost constatate repetate încălcări ale Legii nr 544/2001 privind informațiile de interes public și a HG 714/2018 privind deplasările interne; au fost organizate concursuri cu vicii procedurale și de legalitate; au fost lansate atacuri, inclusiv în justiție, asupra membrilor Comisiei de Etică și Arbitraj; au fost pierdute contracte extrem de importante privind organizarea unor evenimente etalon pentru Televiziunea Română, în favoarea unor entități și grupuri de interese private.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro