Sari direct la conținut

Un studiu din Marea Britanie demonstreaza ca functionarea parcurilor eoliene nu afecteaza populatiile de pasari

HotNews.ro

Un studiu nou din Marea Britanie a eliminat temerile in privinta efectelor negative pe care parcurile eoliene le-ar avea asupra populatiilor de pasari, relateaza The Guardian. Studiul arata totusi ca unele specii sunt afectate pe perioada constructiei eolienelor.

Studiul realizat a urmarit impactul pe care parcurile eoliene il are asupra a zece specii-cheie de pasari din Marea Britanie si a concluzionat ca cea mai mare parte a speciilor pot coexista cu morile de vant odata ce acestea sunt operationale. Insa acesta a gasit dovezi semnificative ale faptului ca unele specii sunt afectate serios in perioada in care morile de vant sunt in constructie.

„Datele arata ca exista un impact important la nivelul speciilor in faza de constructie, astfel incat construirea in locurile corecte este esentiala. Insa ceea ce nu s-a dovedit este ca morile de vant atrag si ranesc pasarile. Nu exista niciun efect provenit de la rotirea paletelor”, a spus Marin Harper, director al Royal Society for the Protection of Birds (RSPB), din Marea Britanie.

Studiul, care a fost publicat in Jurnalul de Ecologie Aplicata, a fost realizat in comun de patru naturalisti si ornitologi de la RSPB, Scottish Natural Heritage si British Trust for Ornithology. Documentul contrazice acuzatiile lansate de criticii eolienelor, care sustin ca turbinele aduc daune ireversibile populatiilor de pasari din cauza coliziunilor, zgomotului puternic si disconfortului vizual.

James Pearce-Higgins, co-autor al studiului, a declarat pentru The Guardian ca „a fost putin surprinzator faptul ca impactul morilor de vant pare sa se manifeste in timpul constructiei mai degraba decat in timpul operarii. Acest lucru inseamna ca ar trebui sa privim la modalitati prin care acest impact negativ sa poata fi minimizat.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro