Ungaria a lansat o investigație împotriva Wizz Air, cea mai mare companie aeriană a sa, pentru încălcarea legislației privind protecția consumatorului
Guvernul Ungariei a declanşat o investigaţie asupra operatorului aerian low-cost Wizz Air Holdings PLC pentru posibila încălcare a legislaţiei privind protecţia consumatorilor, informează Associated Press și Agerpres.
Oficialii Wizz Air nu au fost imediat disponibili pentru comentarii. Este a doua astfel de investigaţie din iunie lansată împotriva unei companii aeriene.
Ministerul Justiţiei din Ungaria susţine că a primit multe plângeri la adresa Wizz Air deoarece operatorul aerian cu sediul în Budapesta nu ar fi oferit informaţii şi asistenţă clienţilor ale căror zboruri au fost întârziate sau anulate, conform agenţiei de presă ungare MTI.
De asemenea, Wizz Air este acuzată că nu a acordat cazare şi o nouă rezervare pentru pasagerii afectaţi, nu a răspuns plângerilor consumatorilor în termen de 30 de zile şi operează o linie telefonică de asistenţă pentru clienţi cu suprataxă, ceea ce contravine legislaţiei şi drepturilor consumatorilor din Ungaria, a precizat Ministerul Justiţiei.
În iunie, un set de taxe suplimentare pe bănci, companii aeriene şi de asigurări a fost introdus în Ungaria, în încercarea de a strânge 815 miliarde de forinţi şi a reduce un deficit bugetar în creştere.
Controale la Wizz Air și în România
Luna aceasta, autorităţile de la Budapesta au acuzat operatorul aerian low-cost Ryanair Holdings PLC de încălcarea legislaţiei privind protecţia consumatorilor. Compania irlandeză a fost amendată cu 750.000 de euro după ce a majorat preţul biletelor pentru a face faţă noii taxe, pe care şeful Ryanair, Michael O’Leary, a numit-o „jaf la drumul mare” şi „prostească”.
Wizz Air este ținta unei investigații și în România, ANPC anunțând în luna iulie că va face verificări la aceasta și la Ryanair după ce a primit peste 600 de sesizări în decurs de două luni cu privire la cele două companii aeriene.
Însă Horia Constantinescu, preşedintele ANPC, a declarat ulterior că Wizz Air și Ryanair nu pot fi sancționate pentru că nu au sediu în România.
„Nu am sancţionat, până acum, nici Wizz Air şi nici Ryanair pentru că nu am reuşit să îi mutăm pe teritoriul României. Dacă vom reuşi, cu ajutorul celor de la Blue Air, atât de vătămaţi de ceea ce li s-a întâmplat, cu siguranţă îi vom sancţiona şi pe ei. Ei nu au sediu şi puncte de lucru pe teritoriul României”, a afirmat acesta într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Ziarul Financiar pe 24 iulie.
Comentariile sale au venit după ce la jumătatea lui iulie ANPC a aplicat cea mai mare amendă din istoria instituției celor de la Blue Air din cauza anulării a peste 11.000 de zboruri în perioada 30 aprilie 2021 – 30 aprilie 2022.