Ungaria spune că va cere redeschiderea dosarului aderării României la Schengen
Ministrul Comerţului Exterior şi al Afacerilor Externe al Ungariei, Szíjjártó Peter a declarat marţi, la Oradea, că România ar fi trebuit deja să facă parte din Spaţiul Schengen, context în care relaţiile economice dintre Ungaria şi România, inclusiv cele din zonele transfrontaliere, ar avea mai mult de câştigat.
El a adăugat că vrea să ceară Comisiei Europene să redeschidă dosarul aderării României la Schengen.
„Credem că România ar fi trebuit deja să facă parte din Spaţiul Schengen, însă s-au vehiculat o serie de minciuni şi de declaraţii false care au împiedicat accesul României la Spaţiul Schengen. Nu cred că putem vorbi despre migraţie ilegală sau despre presiunea migraţiei ilegale când vine vorba despre România şi nu cred că acesta este un motiv ca România să nu intre în Spaţiul Schengen. Economia României, a Ungariei şi zonele transfrontaliere ar avea de profitat de pe urma intrării României în Spaţiul Schengen. De aceea aş dori să solicit Comisiei Europene să redeschidă dosarul României pentru aderarea la Spaţiul Schengen cât de repede posibil. Sperăm că cele două ţări care şi-au exprimat dreptul de veto îşi vor schimba poziţia. Şi sperăm să putem profita de relaţiile bilaterale şi de această cooperare cât mai mult posibil. Noi vom sprijini România cu toate demersurile pentru a adera la Spaţiul Schengen,” a spus, în cuvântul său, ministrul Szíjjártó Peter, citat de Agerpres.
Potrivit demnitarului maghiar, cooperarea dintre România şi Ungaria este una strategică, un rol important în acest domeniu avându-l şi programele Interreg, implementate în cicluri de şapte ani.
România, ca şi Bulgaria şi Croaţia, fusese certificată anul trecut de Comisia Europeană că este pregătită pentru Schengen, după ani de pregătiri. Cu toate acestea, aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a eşuat, din cauza opoziţiei Austriei, în decembrie. Olanda a avut, de asemenea, rezerve cu privire la admiterea Bulgariei.
Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, nu a cedat nici după vizita sa la București, la finalul lunii aprilie. El le-a transmis românilor că are „mare înțelegere” pentru așteptările lor, că autoritățile au făcut progrese în privința securizării frontierelor și a gestionării migrației, dar că mai este „cale lungă”.
Oficialul de la Viena a reluat aceleași cifre cu care a împiedicat aderarea României la Schengen: anul trecut, în Austria au intrat ilegal peste 110.000 de persoane, din care peste 80.000 neînregistrate, iar sistemul de protecție a frontierelor este în continuare nefuncțional.