Uninominalul taie euroalegerile (de Corina Dragotescu
Parlamentarii nu vor referendum in aceeasi zi cu euroalegerile. Lucrul acesta l-au spus raspicat si, in fata amenintarii prezidentiale, au preferat sa mai faca un pas in adoptarea legii, doar doar Basescu nu va mai cere referendum.
Batalia pentru uninominal ascunde, mai nou, o alta miza. Este vorba de felul in care se va derula campania pentru euroalegeri. Partidele politice si-au structurat deja temele si spera ca momentul scrutinului sa fie intr-o conjunctura favorabila planetei lor politice.
PNL crede ca i se vor recunoaste meritele primului an de tara europeana cu acte-n regula, PSD vrea sa arate ca poate obtine gloria de altadata, PRM isi doreste o dimensiune europeana, ca sa scape de eticheta de extremism, PUR spera ca va arata ca este un partener de luat in carti, iar UDMR se si vede revigorat in ochii propriului electorat fluturind tema euroregiunilor.
O situatie speciala este la PD. Democratii asteapta intrarea in joc a presedintelui, or, asta se poate face, legal, doar prin impunerea unei teme asociate cu Traian Basescu, pentru ca nimeni sa nu-i conteste dreptul de a se pronunta public in campanie. Astfel, garnitura PD ar avea si o locomotiva.
Intr-o campanie dubla, pentru euroalegeri si pentru uninominal, tema clasei politice imbatrinite si iresponsabile ar acoperi in intregime temele europene. In plus, cum sa voteze lumea cu simpatie liste de partide care s-au opus constant uninominalului? Votul ar fi mai degraba emotional si negativ decit cerebral si axat pe oferte.
Asa stind situatia, partidele parlamentare s-au grabit sa deblocheze legea uninominalului in speranta ca Traian Basescu o sa renunte la ideea sa fixa. Numai ca seful statului a jucat un pas mai departe, chiar a doua zi dupa deblocare. Indirect, Hans P?ttering i-a validat reteta, spunind ca nu e nici o problema ca ambele scrutine sa fie organizate deodata.
Parlamentarii mai au insa in rezerva acea modificare la legea referendumului prin care iau dreptul presedintelui de a stabili data chemarii la urne. Rezultatul se va sti in maximum o saptamina.
In timpul asta ni se dezvaluie citeva dintre aspiratiile partidelor. Cea mai surprinzatoare este la PSD, partid care, aflat in cautarea gloriei pierdute, spera ca intr-o buna zi va reusi sa sparga prin forta sa poarta Cotroceniului.
Asa se face ca Mircea Geoana, care la confruntarea uninominala cu Traian Basescu, la Primarie, a ratat turul doi, fiind invins din primul, vorbeste acum de un eventual succes al PSD si, in subsidiar al sau personal, in lupta prezidentialelor. Pentru asta chiar a lasat „sa se scurga“ catre presa un sondaj fantastic in care merge umar la umar cu Basescu.
Dincolo de dorinta de a accede la Cotroceni, Geoana probabil ca vrea sa se pozitioneze, inainte de campania electorala, ca un adversar redutabil, de talia lui Basescu. Ei bine, o campanie pentru uninominal in perioada asta ar taia din aripile lui Geoana.
Imediat dupa adoptarea legii in comisie, presedintele PSD a criticat forma actului normativ, considerind-o neavenita, pe motiv ca este propusa de o structura a societatii civile, Pro Democratia. Pentru PSD, mai mult chiar decit pentru alte partide, simultaneitatea celor doua campanii si scrutine ar avea un efect mai degraba devastator.
Partidul ar fi permanent asociat cu esecul sistemului actual de vot, pe liste, ceea ce ar duce la sanctionarea prin vot a acestei formatiuni. Pentru Geoana, in aceste conditii visul de a ajunge la Cotroceni ramine pentru un alt deceniu.