Uniunea Europeana cauta metode de combatere a fraudelor la plata TVA pe care le estimeaza la 2-2,5% din PIB-ul statelor membre
Forurile europene sunt preocupate sa gaseasca solutii pentru combaterea fraudelor la plata taxei pe valoarea adaugata care sunt estimate, conform Comisiei Europene, la 2-2,5% din Produsul Intern Brut al statelor membre. Consiliul ministrilor de finante ai Uniunii Europene au luat in discutie, la reuniunea din aceasta saptamana, doua propuneri ale Comisiei Europene pentru combaterea fraudelor cu TVA care vizeaza modificari atat ale locului in care se face plata taxei, precum si a persoanei care datoreaza taxa.
Consiliul ministrilor de finante din Uniunea Europeana (Ecofin) a examinat concluziile prezentate de Comisia Europeana in privinta combaterii fraudelor la plata TVA, la reuniunea din aceasta saptamana, dar nu adoptat pentru moment o decizie, potrivit unui comunicat al institutie. Propunerile Comisiei vizeaza transferul responsabilitatii privind plata taxei, atat in cazul livrarilor intracomunitare cat si al celor interne, de la furnizor la beneficiar. Astfel, taxa ar urma sa nu fie incasata de vanzator in baza facturilor pe care i le emite cumparatorului. In schimb, taxa ar trebui sa fie inscrisa ca mentiune pe factura, mentiune prin care vanzatorul sa indice ca responsabilitatea pentru plata taxei ii va reveni cumparatorului. Comisia a facut recomandarea ca, inainte de introducerea unui astfel de sistem, propunerea sa fie testata, ca proiect pilot, intr-unul dintre statele membre. Comisia considera ca acest sistem ar trebui sa functioneze unitar si obligatoriu in toate statele membre si apreciaza ca, in conditiile in care s-ar ajunge la concluzia ca ar trebui aplicat doar ca alternativa la actualele reglementari, va fi nevoita sa-si retraga propunerea. Comisia arata ca neadoptarea acestui model in intreaga Uniune ar duce la costuri suplimentare pentru companiile care lucreaza in mai multe state.
O alta masura luata in calcul de Comisie se refera la taxarea livrarilor de bunuri intracomunitare. Comisia a propus ca livrarile intracomunitare sa fie taxate in statul membru de origine, respectiv cele din care sunt cumparate marfurile, cu o rata de 15%. Statele membre aplica cote diferite de TVA. Conform directivei privind in acest domeniu, statele membre au obligatia sa stabileasca o cota standard la cel putin 15% si sa practice cel mult doua cote reduse, dar nu mai mici de 5%. Potrivit propunerii Comisiei, cumparatorii marfurilor vor fi nevoiti sa plateasca diferentele de taxa aparute din tranzactiile facute in statele membre. Astfel, in cazul in care in statul in care ajung marfurile cota de TVA este mai mare de 15%, cumparatorul va trebui sa plateasca diferenta de taxa in statul in care livreaza marfa. Totodata, daca in statul in care se livreaza bunurile se aplica o rata mai mica de 15%, cumparatorul va primi credit fiscal.
Comisia considera ca, in acest mod, ar putea rezolva problema fraudelor de tip „carusel”, dar nu exclude posibilitatea aparitiei altor dificultati pentru companii si pentru bugetele nationale ale statelor membre. Prin aplicarea acestui model, Comisia estimeaza ca veniturile bugetare ale statelor membre ar putea fi afectate intrucat statele membre vor fi nevoite sa transfere sumele colectate din TVA care ar reveni statelor din care provin bunurile. Comisia a estimat ca 10% din incasarile din TVA vor depinde de transferurile din alte statele membre.
Fraudele de tip „carusel” sunt acele tranzactii in care o persoana taxabila (companie sau persoana fizica obligata la plata TVA) a facut o achizitie intracomunitara, dar nu a platit TVA, face o livrare catre un beneficiar intern si incaseaza taxa de la acesta. Ulterior, dispare fara sa mai plateasca taxa catre stat.
Comisia arata ca fraudele la plata TVA s-au inmultit dupa 1993, cand datorita liberei circulatii a marfcurilor in interiorul Uniunii parghiile administratiilor fiscale in urmarirea platilor a fost slabita odata cu majorarea volumului si numarului de tranzactii intre statele europene. Comisia mai estimeaza ca fraudele la plata TVA se ridica la 2-2,5% din Produsul Intern brut al statelor membre.