Sari direct la conținut

Universitatea Babes-Bolyai a lansat, in premiera nationala, un proiect de reducere a poluarii cu radon

HotNews.ro

Universitatea Babes-Bolyai (UBB) din Cluj Napoca a lansat vineri un proiect care are ca scop dezvoltarea unor sisteme de reducere a expunerii populatiei la radon, gaz radioactiv considerat a avea un rol important in producerea cancerului bronho-pulmonar, dar si a leucemiei, informeaza Mediafax. Radonul este un gaz radioactiv natural care se degaja din interiorul solului si se infiltreaza in case prin structura de rezistenta sau prin crapaturile placii, catre sol, avand un nivel mai crescut al concentratiei in apartamentele sau salile aflate la demisolul sau parterul cladirilor, dupa cum explica managerul acestui proiect, Alexandra Cucos Dinu.

Managerul acestui proiect, Alexandra Cucos Dinu, a explicat vineri, la evenimentul de lansare, ca anumite cercetari plaseaza Romania pe primul loc in Europa in privinta expunerii la radon. Acest lucru face neaparat necesara gasirea unor solutii de scadere a concentratiei de radon, mai ales in zonele in care nivelul este crescut.

„Facultatea de Stiinta si Ingineria Mediului a UBB a lansat un proiect cu finantare europeana de aproape 9 milioane de lei, in premiera nationala, care prevede dezvoltarea unor sisteme inteligente integrate pentru monitorizarea, controlul si reducerea expunerii la radon si la alti poluanti casnici aerieni din interiorul caselor si a cladirilor. Romania, ca nivel de risc al expunerii la radon, cred ca este pe primul loc in Europa, toate masuratorile preliminare indicand acest lucru, astfel ca e nevoie de interventii in zonele in care concentratia de radon este mai mare decat nivelul legiferat. Radonul este recunoscut ca si agent carcinogen sigur, care produce cancer bronho-pulmonar, dar si leucemie, malformatii la copii sau un sistem imunitar deficitar”, a declarat cercetatorul clujean.

Alexandra Cucos Dinu sustine ca in ultimii ani a crescut numarul persoanelor care au probleme grave de respiratie si ca oamenii respira chiar si in casele lor un aer viciat.

Studiile care vor fi realizate in cadrul acestui program vor ajuta inclusiv la elaborarea unei ‘strategii radon’, precum si a unei harti cu zonele de risc pentru Romania. Cercetatoarea a explicat ca ar trebui elaborata si o strategie de preventie, care sa se impuna cladirilor care vor fi construite de acum inainte, precum si una de remediere pentru cladirile deja existente, astfel incat Romania sa se poata alinia la standardele si la legislatia europeana privind protectia impotriva pericolelor prezentate de expunerea la radon.

Aceste lucruri sunt necesare, au explicat specialistii Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti, care este partener in proiect, deoarece s-a observat ca in urma proiectelor de anvelopare a blocurilor s-a rezolvat problema eficientizarii energetice, dar s-a agravat cea legata de o buna ventilare a aerului in apartamente, care face ca valorile de poluare sa creasca.

„Avem probleme cu sanatatea deoarece nu are loc o ventilare a cladirilor, atat a apartamentelor, cat si a salilor de clasa din scoli. In interiorul spatiului se propaga microbi, este praf, se inregistreaza niveluri ridicate de radon. Deschiderea periodica a ferestrelor este insuficienta, astfel ca este nevoie de alte solutii, cum ar fi montarea unor grile in tamplaria ferestrelor termopan, sistem care este obligatoriu in alte tari, cum ar fi Franta”, a declarat Tiberiu Catalina, conferentiar al UTCB.

El a explicat ca radonul este un gaz radioactiv natural care se degaja din interiorul solului si se infiltreaza in case prin structura de rezistenta sau prin crapaturile placii, catre sol. Astfel, el are un nivel mai crescut al concentratiei in apartamentele sau salile aflate la demisolul sau parterul cladirilor.

La randul sau, Doina Todea, medic la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Cluj-Napoca, a declarat ca in domeniul sau de activitate este cunoscut faptul ca radonul este al doilea factor de producere a cancerului bronho-pulmonar in Romania, fumatul fiind pe locul intai. Totusi, in ceea ce ii priveste pe nefumatori, radonul este principala cauza de declansare a acestei boli.

‘Acest gaz radioactiv este legat de afectarea pielii, a sistemului gastro-intestinal, de aparitia cazurilor de leucemie’, a spus Todea.

Prin acest proiect vor fi efectuate si masuratori gratuite de radon, cu ajutorul unor detectoare care vor fi plasate in circa o mie de case din Cluj-Napoca, Timisoara, Sibu, Iasi si Bucuresti, si care vor inregistra datele necesare studiului pe o perioada de sase luni. Perioada de implementare a proiectului este septembrie 2016 – august 2020.

Conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, circa 4,3 milioane de decese sunt cauzate, anual, de poluarea din interiorul caselor

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro