Unul din trei români NU este de acord cu un Cod fiscal stabil / 56% vor eliminarea facilităților din IT, construcții și agricultură
Ideea unui Cod Fiscal stabil, care să rămână neschimbat o perioadă de timp, este susținută de 44% din cetățeni, se arată într-un studiu realizat de Biroul de Cercetări Sociale, la solicitarea Pactului pentru fiscalitate.
„Alți 37% își doresc modificări fiscale în funcție de nevoile statului și de crizele economice tot mai dese. Preferința pentru un cod fiscal stabil corelează cu preferința pentru cota unică de impozitare”, menționează sursa citată.
Simplificarea legislației fiscale și comasarea taxelor și impozitelor este dorită de 57% dintre cetățeni, în special din marile orașe și de cei cu studii superioare. Iar modificarea legislației fiscale și a taxelor este susținută de alți 25% din cetățeni, domiciliați mai ales în mediul rural, cu studii medii.
12,5% dintre români se opun controalelor în zonele cu risc ridicat de evaziune
79% sunt de acord cu sporirea controalelor fiscale în zonele cu risc ridicat de evaziune fiscală, iar 12,5% se opun.
De asemenea, 78% susțin verificarea situației fiscale a tuturor contribuabililor și sancționarea severă a celor care practică evaziunea fiscală și restul se opun.
58,7% sunt de acord cu impozitarea mai mare a celor care dețin mai multe case, terenuri, mașini, averi. 27% se opun impozitării progresive în funcție de venituri și proprietăți.
Mulți români vor să dispară facilitățile din IT, construcții, agricultură și industria alimentară
„56% vor ca toți salariații să plătească impozit pe salariu și să dispară reducerile fiscale pentru IT-iști, constructori, măcelari, etc. 21,5% se opun acestei măsuri”, se arată în document.
Interviurile au fost realizate prin telefon de către o echipă de 33 operatori ai Biroului de Cercetări Sociale în perioada 9-14 iunie 2022. Eșantionul a cuprins 1.104 persoane, domiciliate în 242 localități urbane și rurale din toate județele țării. Au fost excluse persoanele care locuiesc în străinătate și cele din instituții închise (pușcării, mânăstiri, cazărmi, spitale).
O țară nu se ridică doar cu facilități fiscale
Într-o conferință organizată joi de cursdeguvernare.ro, Alex Milcev – Tax & Law Services Leader, EY Romania and Moldova a spus că acum 10 ani ponderea IT era de 0,5% din PIB, iar acum a ajuns la 6-7%.
„E legat și de facilități fiscale, e un exemplu de succes, dar o țară nu se ridică doar cu facilități fiscale”, a afirmat Milcev.
Altfel, spune el, în Bahamas și în Panama ar fi cele mai mari investiții străine, dar nu sunt.
Sursă foto: Dreamstime.com