UPDATE Bursele europene isi limiteaza pierderile pe finalul zilei, dupa ce spectrul unei joi negre parea ca ameninta Europa
Bursele europene au reusit sa-si limiteze pierderile joi, pe final de sedinta, dupa ce, in cursul zilei, parusera a fi cuprinse de un vant de panica pe fondul temerilor legate de starea economiei mondiale, scrie AFP.
Astfel Bursa din Londra a scazut cu 0,25%, indicele FTSE-100 al principalelor valori pierzand 15,73 puncte in raport cu inchiderea de miercuri, la 6.195,91 puncte.
Bursa din Paris si-a revenit si ea pe final, pierzand doa -0,54%. Indicele CAC 40 a pierdut 21,10 puncte, pana la 3.918,62 puncte, dupac e se devalorizase cu aproape 4% la jumatatea zilei.
Bursa din Fankfurt a inchis in usoara crestere, revenindu-si se ea dupa ce a cedat unei miscari de panica generalizata in Europa.
La inchidere, indicele Dax a castigat 0,13% pana la 8.582,90 puncte, dupa ce pierduse peste 2% la mijlocul sedintei.
In cursul zilei, spectrul unei joi negre parea ca ameninta Europa, bursele evoluand in cadere pentru a doua zi consecutiv, in conditiile in care pietele par cuprinse de panica in fata degradarii economiei mondiale.
La deschiderea bursei new-yorkeze, petrolul a cazut cu 1,20 de dolari, la 80,58 de dolari pe baril.
„Este vorba de un pic de panica pe termen scurt care traduce toate ingrijorarile legate de crestere, de saptamani intregi”, spune Alexandre Baradez, analist la IG.
In jurul orei 12,50 (09,50 GMT), principalii indici erau in cadere puternica la jumatatea zilei: Parisul pierdea 2,02%, Frankfurt 1,42%, Londra 1,88%, Madrid 2,60% iar Milano 2,27%.
Ca in toate cazurile de turbulente puternice, investitorii se grabesc spre valorile refugiu, precum datoriile germane si americane.
Costul imprumuturilor pentru tarile din sudul Europei crestea in schimb sensibil, asa cum este cazul Spaniei, Italiei, Portugaliei sau Greciei, in conditiile in care situatia politica si financiara a Atenei ingrijoreaza in mod deosebit pietele.
Banca Centrala Europeana (BCE) a transmis un mesaj de ajutor Greciei, angajandu-se sa asigure mai multe lichiditati bancilor grecesti.
„Este un pic de cadere libera. Piata s-a deprimat fara vesti deosebite si intr-un context destul de nervos”, remarca Andrea Tueni, analist la Saxo Banque.
„Exista o puternica aversiune fata de risc si o pierdere de incredere legata de crestere”, explica el.
Aceasta noua cadere intervine in absenta unor mari stiri, cu exceptia unui imprumut spaniol ratat partial si a unei inflatii in zona euro foarte slaba, de +0,3% in septembrie.
Aurel BGC apreciaza ca este „dificil de izolat un factor explicativ la aceasta miscare”, citand temerile de politici monetare, cresterea, deflatia si virusul Ebola.
Petrolul a scazut joi cu mai mult de un dolar pe baril, la un minim al ultimilor patru ani de 83 de dolari pe bursa londoneza, potrivit Reuters.
Barilul Brent a pierdut peste 28% din valoare incepand din iunie pe fondul unei cereri slabe si a unei abundente a ofertei. Scaderile s-au accelerat in octombrie pe fondul semnalelor ca Organizata tarilor exportatoare de petrol OPEC nu are intentia de a interveni.
Barilul pentru livrarile din noiembrie a scazut la 82,60 dolari, cel mai scazut curs din noiembrie 2010.
„Piata pare foarte pesimista”, spune Eugen Weinberg, analist la Commerzbank in Frankfurt. „Si, in ciuda faptului ca vedem un plafon in jur de 80 de dolari, chiar si acest plafon ar putea fi in pericol daca nu avem in curand niciun semnal de la OPE”.