UPDATE Dinu Damaschin, protectorul Monicai Gabor, a murit la Curtea de Apel Bacau, unde se judeca recursul la arestarea sa
Dinu Damaschin, acuzat de trafic de persoane si proxenetism, a murit, vineri, la Curtea de Apel Bacau care ramasese in pronuntare privind recursul facut de el la prelungirea arestarii preventive in dosarul in care era cercetat, relateaza Mediafax. Acesta intrase in greva foamei in data de 22 decembrie 2011. Damaschin era cunoscut drept „protectorul” Monicai Gabor inainte ca aceasta sa se casatoreasca.
UPDATEPresedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Alina Nicoleta Ghica, a afirmat vineri, la Suceava, ca decesul lui Dinu Damaschin la Curtea de Apel Bacau, unde instanta ramasese in pronuntare in cazul recursului facut de Damaschin la prelungirea arestarii preventive in dosarul in care era cercetat, este „un caz regretabil”.
„Sigur, este un caz regretabil, dar intrucat nu cunosc detaliile acestui caz nu vreau sa fac speculatii asupra acestui eveniment”, a spus presedintele CSM.
Intrebata daca in astfel de cazuri, cand un arestat preventiv este in greva foamei, trebuie adoptate anumite masuri speciale, Ghica a raspuns ca „nu este in atributia CSM elaborarea sau aplicarea unor regulamente pentru functionarea unitatilor din regimul penitenciar”.
Purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Bacau, Catalin Serban, a declarat ca Dinu Damaschin a fost citat cu mandat cu aducere pentru solutionarea unui recurs referitor la prelungirea mandatului de arestare preventiva a acestuia. „S-a judecat cauza, a ramas in pronuntare, iar pana cand completul a deliberat lui Dinu Damaschin i s-a facut rau”, a spus Serban.
Catalin Serban a adaugat ca la fata locului au ajuns doua ambulante. Echipajele medicale nu l-au putut salva pe Damaschin iar in jurul orei 14:15 a fost constatat decesul.
Avocatul lui Dinu Damaschin, Petre Ivascu, a declarat pentru MEDIAFAX ca acesta era in greva foamei din 22 decembrie, de cand a fost retinut si dus in arestul Politiei Bacau. Damaschin a anuntat ca intra in greva foamei in semn de protest fata de masura arestarii preventive. Dupa 20 de zile de greva, timp in care a fost monitorizat medical, analizele au iesit mai bune decat cele de la momentul inceperii protestului. Desi se afla de mai mult timp in greva foamei, Damaschin nu a facut nicio cerere catre instanta pentru a fi eliberat din arest preventiv din motive medicale, au declarat surse judiciare.
Dan Constantin Damaschin (55 ani) si alti 2 complici au fost arestati in luna decembrie a anului trecut de procurorii DIICOT pentru recrutarea „prin inselaciune, amenintare si violenta a mai multor fete, unele minore, in scopul exploatarii sexuale a acestora prin obligarea la practicarea prostitutiei”. Potrivit DIICOT, Dan Damaschin era liderul unui grup infractional organizat, care actiona pe raza municipiilor Bucuresti si Bacau, avandu-i drept complici pe Eugen Mihai Mereuta (40 de ani) si Claudiu Ciuca (35 de ani).
Activitatea infractionala se desfasura in imobile situate in zone ultracentrale din Capitala, inchiriate de catre inculpati, unde victimele erau obligate sa se prostitueze.
Potrivit anchetatorilor, „victimele erau alese cu predilectie din familii cu posibilitati financiare reduse si erau atrase cu promisiuni de asigurare a unei cariere in modelling sau televiziune, inculpatul prezentandu-se drept o persoana influenta in acest domeniu”.
Pentru a mentine controlul asupra victimelor, „inculpatul Damaschin Dan Constantin le supunea in mod constant unor acte de violenta verbala si fizica si pretindea ca are calitatea de presedinte al unei organizatii de aparare a drepturilor omului, pentru a le convinge cu privire la influenta sa”.