Sari direct la conținut

UPDATE DOCUMENTE PSD a vrut sa dea 10 milioane lei Catedralei Mantuirii Neamului din banii Primariei Sectorului 1/ Proiectul nu a trecut de votul consilierilor – USB a insistat sa se organizeze o dezbatere publica/ PNL a votat impotriva

HotNews.ro
Catedrala Mantuirii Neamului, Foto: USER UPLOADED
Catedrala Mantuirii Neamului, Foto: USER UPLOADED

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a cerut introducerea suplimentara pe ordinea de azi a sedintei de joi aConsiliului Local a unui proiect de hotarare prin care se acorda 10 milioane lei pentru Catedrala Mantuirii Neamului din bugetul primariei. Acest proiect a fost introdus ca prim punct dupa ordinea de zi initiala si ar urma sa intre in dezbatere joi seara.

Pe de alta parte, acest proiect nu a primit un aviz din partea comisiei de buget, ceea ce este obligatoriu procedural, a precizat pentru HotNews.ro Cristian Seidler, consilier USB membru in Comisia de buget.

ORA 17.45 Proiectul nu a intrunit numarul necesar de votui „pentru”, in ciuda discursului sustinut de reprezentantul Patriarhiei care a afirmat ca, in lipsa ajutorului, santierul se va inchide intrucat se afla in incapacitate de plata. Clotilde Armand si consilierii USB au insistat sa se organizeze o dezbatere publica avand in vedere importanta proiectului si suma foarte mare.

Au fost 11 voturi „pentru” de la majoritatea PSD-ALDE,7 abtineri de la USB (acestea se contorizeaza ca voturi impotriva) si 6 voturi „impotriva” de la PNL.

Dezbaterea in sedinta a fost cu scantei, Armand repetand faptul ca trebuie sa fie intrebati cetatenii, sa fie invitati reprezentanti ai societatii civile si ale unor organizatii crestine, moment in care o consiliera PSD a afirmat „si noi suntem crestini”. Replica lui Armand a fost „Dezbatere publica nu inseamna dezbatere intre noi, ci cu publicul!”

„Credeti ca locuitorii sectorului 1 s-ar supara daca s-ar aloca bani pentur Catedrala mantuirii neamului? a mai fost intrebata Armand. „Eu cred ca face parte din promisiunea noastra sa facem o dezbatere publica, suntem aici de putin timp, este normal sa facem aceasta dezbatere publica” a raspuns aceasta.

„Daca nu ne ajutati acum, blocati proiectul,” a intervenit din nou reprezentantul BOR.

Alti consilieri USB au atras atentia asupra faptului ca lipseste avizul comisiei de buget si o anexa.

Primarul Tudorache s-a abtinut in mare parte a timpului, afirmand doar ca „primaria Sectorului 1 are fonduri si pentru constructia unui spital, si pentru gradinitie, si pentru Catedrala.”

17.15 Clotilde Armand: „De ce nu am fost informati mai devreme de acest proiect? A venit in ultimul moment nu a fost dezbatere publica. Eu personal sustin foarte mult acest proiect. Noi reprezentam o populatie, tinem foarte mult la faptul ca suntem un partid democratic. Am insistat asupra unei dezbateri publice. Aici nici noi nu am putut sa dezbatem pentru ca a venit la ultimul moment, este cel mai important punct. Sper ca sustineti ideea de dezbatere publica de ce nu avem timp pentru asa ceva. Noi avem acum impresia ca se ia o decizie pe un punct suplimentar comunicat astazi. Era timp sa ne informati.”

Lui Armand ii raspunde reprezentantul Patriarhiei, afirmand ca a depus prima solicitare de finantare pe 4 ianuarie si ca acum a cerut consililui sa se grabeasca.

Tudorache: „Cu reprezentantul Patriarhiei am vorbit acum sapte zile. A fost in comisie. Este un proiect propus de grupul de consilieri. S-a incadrat in prevederile legii. In comisie s-a discutat, a avut loc acum trei zile.”

Armand insista ca „e normal sa nu fie asa 5 minute intr-un consiliu. Eu fac asta ca sa fie totul luat in serios, sa nu fie o decizie rapida care nu va fi apreciata de cetateni.”

Preotul explica faptul ca se afla „intr-o situatie disperata”. „Noi am avea nevoie de 80-100 mil lei pana la sfarsitul anului, altfel inchidem santierul”.

17.05 Pentru a promova acest sprijin a venit la sedinta un preot care a precizat ca s-a reusit constructia a 75% din edificiu: „Traiesc in sectorul 1, slujesc in sectorul 1 si sunt consilier la patriarhie de 25 de ani cu diverse insarcinari. Acum in ultimul timp Preaferifictul Parinte Daniel mi-a incredintat acesasta raspudnere, sa ma ocup de constructia Catedralei/ Daca nu primim ajutorul celor care pot sa ni-l dea, (Catedrala) se va transforma intr-un simbol al esecului pentru ca Biserica nu mai poate sa o termine singura. Toti oamenii de cultura, politici ai statului roman s-au preocupat de aceasta catedrala. Va rog sa il vedeti ca pe un proiect de suflet. Catedrala Mantuirii Neamului inseamna un simbol al izbavirii neamului. Va trbeui sa inchidem santierul, suntem deja in incapacitate de plata.”

17.00 Vicepresedintele USB Clotilde Armand a declarat pentru HotNews.ro ca ar fi fost normala o dezbatere publica pentru o suma atat de mare. „Noi, USB, am fi vrut o dezbatere publica, justificata prin faptul ca este o suma mare. Totusi, acest tip de decizie nu se ia asa pe ascuns fara ca nici consilierii sa nu aiba timp sa studieze un pic. Este ca si cum ar fi mai important cine este in comisia de valorificare vehiculelor abandonate decat ce se intampla cu o investitie pe 2016 de 10 milioane RON” a declarat ea.

Nu este insa clar daca primaria poate acorda sprijin financiar unui edificiu care se afla in alt sector. In expunerea de motive semnata de Tudorache se precizeaza astfel:

„prin art.3 alin.(3) din Ordonanta Guvernului Romaniei nr. 82/2001 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unitatile de cult apartinand cultelor religioase recunoscute din Romania, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede ca de la bugetele locale se pot aloca fonduri pentru completarea fondurilor proprii, necesare pentru intretinerea si functionarea unitatilor de cult fara venituri sau cu venituri reduse, pentru construirea ori repararea lacasurilor de cult si pentru conservarea si intretinerea bunurilor apartinand cultelor si care fac parte din patrimoniul cultural national mobil, precum si pentru activitatile de asistenta sociala sustinute de acestea.”

Fragmente din expunerea de motive semnata de primarul Dan Tudorache:

  • „De asemenea, nu trebuie neglijata nici contributia pe care lacasurile de cult o au asupra aspectului cultural si social. In decembrie 2010 Patriarhia Romana a inceput edificarea Catedralei Mantuirii Neamului, numita in prezent Catedrala Nationala, si a reusit ca, in aceasta perioada de 5 ani si jumatate, sa execute corpul principal al bisericii pe o inaltime de 58 m.
  • Cadrul legal pentru edificarea Ansamblului arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului este reprezentat de prevederile legale speciale pentru acest monument national: Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei nr.19/2005 privind realizarea Ansamblului arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului, aprobata prin Legea nr.261/ 2005 si completata prin Legea nr. 376/2007.
  • Mentionam ca sprijinul financiar se va acorda din bugetul Consiliului Local al Sectorului 1, iar verificarea deconturilor justificative  ale lucrarilor de executie se va face de catre Directia Investitii si Directia Management Economic din cadrul aparatului de specialitate al Primarului Sectorului 1 al Municipiului Bucuresti, potrivit competentelor.”

„Consideram oportuna si pe deplin justificata masura privind acordarea unui sprijin financiar Patriarhiei Romane in valoare de 10.000.000 lei pentru finantarea unor lucrari la Catedrala Mantuirii Neamului (Catedrala Nationala)” precizeaza directorul executiv al Directiei de Investitii, Diana Beatrice Pauliuc.

Anexat acestui proiect de hotarare este un protocol intre Consiliul local al Sectorului 1 si Patriarhie, in care se prevede ca suma de 10 milioane lei se va acorda esalonat.

Acest protocol prevede, la obligatiile partilor, ca „Biserica va mentiona public si consecvent numele Sectorului 1 al Municipiului Bucuresti si al Consiliului Local al Sectorului 1 ca partener principal in fata celorlalti finantatori publici din Romania si nu numai. Aceasta mentionare va continua si dupa darea in functiune a obiectivului.”

Protocolul se incheie pe perioada de un an, putand fi prelungit, cu acordul ambelor parti, in functie durata lucrarilor finantate.

Vezi aici proiectul de hotarare cu expunerea de motive inclusa

Vezi aici protocolul de colaborare intre Consiliul Sectorului 1 si Patriarhie

Vom reveni cu amanunte

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro