Sari direct la conținut

UPDATE Guvernul a redus numarul de certificate verzi in cazul producatorilor de energie regenerabila nou intrati pe piata

HotNews.ro

Guvernul a decis ca producatorii de energie eoliana vor primi, de la 1 ianuarie 2014, cu 0,5 certificate verzi mai putine pentru fiecare MWh de energie livrat consumatorilor fata de cat prevede Legea 220/2008 privind promovarea energiei regenerabile. Practic, Guvernul a redus printr-o hotarare numarul de certificate in cazul producatorilor de energie regenerabila nou intrati pe piata, a declarat pentru HotNews Emil Calota, vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei.

Contactat de HotNews.ro, Emil Calota, vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie, a spus ca reducerile sunt in felul urmator:

  • Cu 0,7 certificate verzi  pentru fiecare 1 MWh produs şi livrat, dacă centralele hidroelectrice sunt noi cu puteri instalate de cel mult 10 MW;
  • Cu 0,5 certificate verzi, până în anul 2017 şi 0,25 certificate verzi începând cu anul 2018, pentru fiecare 1 MWh produs şi livrat de producătorii de energie electrică din energie eoliană;
  • Cu 3 certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs şi livrat de producătorii de energie electrică  din energie solară

Astfel, unitatile eoliene vor primi, pana in 2017, 1,5 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat in retea, iar dupa 2018 vor incasa 0,75 de certificate verzi, potrivit unei hotarari aprobate de Guvern. Legea prevede ca centralele eoliene primesc 2 certificate verzi pana in 2017, respectiv 1 certificate verde dupa 2018.

Pentru centralele fotovoltaice, vor fi acordate 3, fata de 6 cat prevede Legea, pe MWh de energie electrica.

In cazul microhidrocentraleolor noi cu putere instalata de el mult 10 MW, numarul certificatelor va fi redus la 2,3 certificate verzi.

Emil Calota a precizat ca toate aceste reduceri se aplica doar producatorilor care vor intra pe piata de la 1 ianuarie 2014.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a constatat, in prima parte a anului, in urma unui studiu, ca producatorii de energie din surse regenerabile primesc prea multe certificate verzi pentru energie produsa, prin raportare la costul investitiilor in centrale de productie, si a recomandat Guvernului reducerea numarului certificatelor verzi acordate acestora.

Sistemul certificatelor verzi este modul in care Guvernul a decis sa sprijine productia de energie din surse regenerabile. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.

Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.

Pe langa reducerea numarului de certificate verzi, Guvernul a decis ca, din 1 iulie, sa fie amanata acordarea unei parti din certificatele verzi catre investitorii in microhidrocentrale, centrale eoliene si fotovoltaice, masura urmand sa fie valabila pana in martie 2017 pentru centralele hidro si solare, si pana in 2018 pentru centralele eoliene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro