UPDATE Ministerul Fondurilor Europene a sesizat DNA: Suspiciuni de frauda la achizitii ale CJ Suceava de la Siveco si o firma care ar fi avut legaturi cu Sebastian Ghita. Ministrul Ghinea il ataca pe deputatul Ghita pe Facebook
- Redactia Hotnews
Ministerul Fondurilor Europene a trimis Directiei Nationale Anticoruptie un raport privind suspiciuni de fraude intr-un proiect european derulat de Consiliul Judetean Suceava, in care au fost achizitionate solutii IT de la firma Expert One Research SRL, despre care presa a relatat ca ar fi avut legaturi cu deputatul Sebastian Ghita, precum si de la compania Siveco, in valoare de peste 7 milioane de lei.
UPDATE Imediat dupa ce MFE a publicat sinteza raportului de control, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a postat pe Facebook un atac direct la adresa depuatului Sebastian Ghita.
„Inca un caz cu Ghita merge de la MFE la DNA. Se pare ca Ghita a protejat si judetul Suceava de infiltrarea IT-sorosista. (…) Corpul de Control are mai multe cazuri in lucru, dar primul a fost finalizat si trimis la DNA ieri. E un caz cu de toate: aceleasi firme care invart licitatiile intre ele, achizitii umflate, raportari false, acte aditionale in serie, sisteme informatice inutilizabile si neutilizate, dar acceptate la plata de Organismul Intermediar de la Ministerul Comunicatiilor.
Reamintesc ca tot la DNA am mai trimis un caz legat de modulul informatic de la AM Mediu platit si nefolosit (si tot cu suspiciuni la achizitii). Iar DNA mai avea in lucru un caz cu un modul informatic de 5 milioane de euro de la AM POSDRU, unde i-am asistat in verificarea utilizarii. Cam asa se explica si de ce e Ghita disperat impotriva DNA si de unde au baietii lui Ponta bani de televiziuni de propaganda. De la dumneavoastra. Toate aceste fraude au adus corectii, adica bani respinsi la rambursare de UE si ramasi pe bugetul de stat” – a acuzat ministrul Ghinea, pe Facebook.
„Le doresc sa fie cu <>”, a incheiat el.
Serviciul Corp Control, Anticoruptie si Integritate din MFE a facut un control privind implementarea a doua proiecte de e-guvernare, cu fonduri europene, de catre CJ Suceava, a informat, vineri, Ministerul Fondurilor Europene, intr-un comunicat resmis HotNews.
Furnizorii de hardware si solutii IT din aceste proiecte sunt SC Expert One Research SRL si SC Siveco Romania SRL, a mentionat sursa citata.
MFE spune ca ancheta a constatat „licitatii trucate si rapoarte de implementare false, acceptate ca atare de catre Organismul Intermediar pentru Promovarea Societatii Informationale (OIPSI)”, aflat in subordinea Ministerului Comunicatiilor.
Valoarea totala a proiectelor se ridica la 13.361.118 lei din care 7.169.321 lei fara TVA s-au cheltuit pentru IT.
Obiectul controlului l-au reprezentat proiectele CJ Suceava:
- „Implementarea de solutii de e-guvernare la nivelul a 15 localitati din judetul Suceava I” (cod SMIS 48451, contract din 5 septembrie 2014 cu SC SIVECO Romania SRL), si
- „Implementarea de solutii de e-guvernare la nivelul a 15 localitati din judetul Suceava III” (cod SMIS 48457, contract din 20 august 2014 cu SC Expert One Research SRL).
Prin aceste proiecte, CJ Suceava trebuia sa achizitioneze o solutie informatica si componente hardware necesare pentru a informatiza o serie de servicii oferite de primariile din localitatile judetului: registrul agricol, serviciul de taxe si impozite locale, serviciul financiar si cel de contabilitate, resurse umane, management documente, componente de management proiecte etc.
Conform MFE, in urma verificarilor, echipa de control a constatat o serie de nereguli:
- nevoia de achizitii IT a fost creata artificial;
- oferte castigatoare neconforme si tratament neegal aplicat ofertantilor;
- criterii de calificare restrictive; procesul de atribuire a contractelor „cu dedicatie”;
- solutia informatica implementata nefunctionala in parametrii prevazuti in contract;
- raportari false.
In concluzie, Raportul constata faptul ca „ofertarea de conditii/ elemente optime, prin documentele tehnico-financiare prezentate la licitatie, in scopul indeplinirii cerintelor caietului de sarcini, dar neindeplinirea acestora in final (avand concursul beneficiarului cat si al OIPSI) poate fi incadrata la sectiunea a 41-a <> din L.78/2000, cu atat mai mult cu cat din start s-a creat o necesitate artificiala, iar solutiile tehnice difera desi se dorea o integrare a sistemelor informatice”.
Raportul este primul rezultat al controlului tematic cerut de conducerea MFE asupra proiectelor de informatizare a institutiilor publice.
Compania Siveco este una dintre cele mai mari firme de IT romanesti, deruland contracte cu mai multe autoitati publice, inclusiv in domeniul fondurilor europene.
La randul sau, SC Expert One Research s-a numit anterior XOR IT si este controlata de doua firme cipriote, Olionvest Holdings (61%) si, respectiv, Cardiplan Investments Ltd. (24%) – ambele reprezentate de Bogdan Padiu, un vechi apropiat al lui Sebastian Ghita, dupa cum au scirs jurnalistii de investigatie ai RISE Project din martie 2014.