Sari direct la conținut

UPDATE Negocierile cu baietii destepti din energie dau batai de cap si noului Guvern. Vezi cine sunt baietii destepti, ce cantitati de energie au cumparat in 2011 si la ce preturi

HotNews.ro

Nici cel de-al doilea termen limita impus de noul ministru al Economiei in vederea finalizarii negocierilor cu baietii destepti din energie nu a fost respectat. Initial, Daniel Chitoiu, si-a impus singur un termen pentru renegocierea contractelor cu „baietii destepti” din energie: 10 zile din momentul in care preia mandatul. La finalul celor 10 zile, a iesit intr-o conferinta de presa si a stabilit un nou termen: finalul lunii mai. Astazi, 31 mai, Ministerul Economiei a anuntat ca negocierile se afla in derulare. De data aceasta nu a mai fost impus niciun termen.

  • „In momentul de fata renegocierea contractelor bilaterale, incheiate de Hidroelectrica, se afla in derulare. Rezultatul va fi facut public imediat ce negocierile se finalizeaza”, se arata in comunicatul Ministerului Economiei.

UPDATEIn luna martie, chiar Victor Ponta, aflat in opozitie in acea vreme, trimitea premierului de atunci, Mihai Razvan Ungureanu, o scrisoare prin care cerea rezilierea de urgenta a contractelor cu baietii destepti, ca o conditie obligatorie pentru o dezbatere despre legile energiei. Victor Ponta considera atunci inexplicabila tacerea premierului pe acest subiect, „dar mai ales lipsa unei decizii ferme, care se impune imediat”.Acum, Victor Ponta se afla chiar in situatia fostului premier. Nu a fost luata nicio decizie ferma, chiar in conditiile in care dezbaterile pe legile energiei se apropie de final in Parlament.

Preturile energiei electrice cumparate de clientii Hidroelectrica in 2011 (Sursa: Fondul Proprietatea)

UPDATE Potrivit unui raport pe 2011 al Fondului Proprietatea legat de activitatea Hidroelectrica, „baietii destepti” au cumparat in 2011 energie la un pret mediu de 130 lei/MWh. Aceasta in conditiile in care pe bursa energiei OPCOM, preturile au depasit 200 lei/MWh. Pe piata spot (piata pentru ziua urmatoare), pretul mediu in 2011 a fost de 221 lei/MWh. In aceste conditii, orice zi de taraganare in finalizarea negocierilor cu baietii destepti reprezinta o pierdere in plus pentru Hidroelectrica.

Din 18,3 milioane MWh de energie livrata de Hidroelectrica in total, 12 milioane MWh s-au dus pe contractele bilaterale. Doar 3,86 milioane de MWh au ajuns pe piata reglementata. De asemenea, 816 mii MWh au fost livrati la export. (Vezi documentul atasat)

Pretul mediu pentru fiecare beneficiar

  • Alro: 129 lei/MWh
  • Luxten: 141 lei/MWh
  • Elsid Titu: 102 lei/Mwh
  • Energy Holding: 130 lei/Mwh
  • Europec: 141 lei/Mwh
  • Electromagnetica: 140 lei/MWh
  • Electrocarbon: 103 lei/Mwh
  • Arcelor Mittal Galati: 130 lei/Mwh
  • Alpiq RomIndustries (fost Buzmann Industries): 130 lei/Mwh
  • EFT Romania: 131 lei/MWh
  • Electrica: 130 lei/Mwh
  • Alpiq RomEnergie (fost EHOL Distribution): 130 lei/Mwh
  • CNH Petrosani: 160 lei/MWh
  • CLMB Patinoar Brasov: 139 lei/MWh
  • Societatea Nationala a Sarii: 140 lei/Mwh
  • OMV Petrom: 142 lei/Mwh
  • Primele contracte cu baietii destepti au fost semnate in 2002. Energy Holding, unul dintre cei mai importanti furnizori de energie, a fost detinuta de omul de afaceri Bogdan Buzaianu, considerat unul dintre baietii  destepti din energie, fin al fostului ministru Dan Ioan Popescu. Energy Holding a fost preluata de Marken Investment&Trading M.I.T., companie care este  inregistrata in Olanda. Surse din piata spun ca in spatele companiei s-ar afla tot Buzaianu.

In decembrie, Hidroelectrica a reziliat 4 contracte: cu Luxten Lightning, cu Salrom, cu CLMB Patinoar Brasov si cu CNH . Luxten Lightning a renuntat singura la contract ca sa „nu-si compromita imaginea”.

Contractele cu „baietii destepti” ocupa aproape un sfert din piata energiei electrice, mai precis 22%. Desi negocierile au inceput in urma cu mai mult de luni, nici pana acum nu s-a ajuns la o concluzie clara. Intre timp, Consiliul Concurentei a declansat o investigatie privind posibila incalcare a legii concurentei de catre Hidroelectrica si baietii destepti: Energy Holding, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, Alro, Elsid, Electrocarbon, Euro-P.E.C. , Luxten Lighting Company, Electromagnetica, Energy Financing Team Romania, Energy Financing Team (Switzerland) AG. Insa este o investigatie care ar putea sa dureze mai mult de un an.

Si Comisia Europeana a initiat cinci investigatii aprofundate distincte pentru a vedea daca Hidroelectrica a achizitionat sau a vandut energie electrica la tarife preferentiale mai multor comercianti de energie electrica, cu scopul de a favoriza beneficiarii prin reducerea costurilor lor de functionare.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat la ultima sa vizita in Romania ca unii dintre beneficiari de energie electrica ieftina”nu au fost deschisi in privinta unor negocieri corecte”. In acest context, reprezentantul FMI spune ca incurajeaza autoritatile sa ia masuri ferme impotriva lor. Potrivit unor surse apropiate negocierilor,singura companie care „nu a fost deschisa la o negociere corecta” este Alro.

  • In timp ce Comisia Europeana face pasi concreti in privinta evaluarii contractelor cu „baietii destept”, Guvernul intarzie sa faca publice rezultatele negocierilor purtate cu acestia. Aceasta in conditiile in care renegocierile au inceput inca din luna februarie. Cu toate acestea, nici pana in prezent nu au fost prezentate concluziile analizei contractelor cu „baietii destepti”.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro