UPDATE: Noua strategie de trecere la televiziunea digitala: Cele sase multiplexuri digitale vor fi acordate pana la 1 iulie 2010
Primele doua multiplexuri digitale prin care 14 posturi TV digitale vor putea fi receptionate gratuit vor fi acordate pana la 31 decembrie 2009, iar restul de patru multiplexuri digitale vor fi atribuite pana cel tarziu la data de 1 iulie 2010, se arata in hotararea de guvern de aprobare a noii strategii de trecere la televiziunea digitala. Oficialii Ministerului Comunicatiilor au declarat saptamana trecuta ca noua strategie va fi promovata prin hotarare de guvern in aceasta luna.
Informatia pe scurt:
- Un nou document de strategie de tranzitie la televiziunea digitala, care urmeaza a fi promovat prin hotarare de guvern in aceasta luna, stabileste ca primele doua multiplexuri prin care 14 posturi TV digitale vor putea fi receptionate gratuit vor fi acordate pana la 31 decembrie 2009, iar restul de patru multiplexe digitale vor fi atribuite pana cel tarziu la data de 1 iulie 2010.
- Noul document prevede in continuare ca statul sa subventioneze „patura saraca” a romanilor in acest proces, desi ministrul Comunicatiilor declara saptamana trecuta ca statul nu va mai acorda subventii, sarcina de a furniza decodoare pentru gospodariile sarace care raman fara semnal TV revenind operatorului care va castiga al doilea multiplex.
- Reprezentantii MCSI au declarat pentru HotNews.ro ca in prezent sunt analizate mai multe solutii alternative pentru ajutorarea paturii sarace, printre care si cea propusa de ministrul Sandu, in contextul in care criza economica a afectat bugetul de stat.
„Pentru finalizarea procesului de tranzitie la termenul asumat si notificat la nivelul Comisiei Europene, primele 2 multiplexe digitale nationale, cu reguli de utilizare conditionate din punct de vedere tehnic, se vor acorda pana la data de 31 decembrie 2009, cu obligatia ca acestea sa retransmita programele publice de televiziune terestra cu acoperire nationala, precum si posturile private de televiziune cu acoperire si indici de audiente semnificative, potrivit criteriilor si modalitatilor stabilite de CNA.
Restul de 4 multiplexe digitale se vor acorda pana cel tarziu la data de 1 iulie 2010, cu posibilitatea de furnizare a serviciilor comerciale de retransmisie a posturilor de televiziune dupa data de 1 ianuarie 2012″, se arata in hotararea de guvern pentru aprobarea noii strategiii de trecere la televiziunea digitala terestra (DVB-T).
Contradictii privind subventiile de la stat pentru „patura saraca” a romanilor
Incetarea completa a transmiterii semnalului analog pana la 1 ianuarie 2012, obligatie asumata de Romania fata de Comisia Europeana, vizeaza in mod imediat circa 23% din gospodariile din Romania (potrivit datelor arbitrului telecom), respectiv 1,4 milioane de gospodarii care receptioneaza televiziune prin antena terestra si care nu vor mai primi semnal analog si circa 400.000 de gospodarii care nu au nici un fel de semnal TV.
Secretarul de stat in Ministerul Comunicatiilor, Marius Fecioru, declara saptamana trecuta, in cadrul evenimentului de lansare a Asociatiei pentru Comunicatii Digitale ca strategia ministerului prevede implementarea unui model european de subventionare a familiilor sarace, prin acordarea unui voucher pentru achizitionarea unui echipament de receptie digital, care „nu este restrictiv la achizitionarea unui set-top box de tip DBV-T”.
In aceeasi zi, ministrul Comunicatiilor a declarat in ZF ca „statul nu va mai acorda subventii pentru achizitia decodoarelor digitale, pentru ca operatorul care va castiga al doilea multiplex pentru transmisia digitala terestra va trebui sa furnizeze si un milion de decodoare pentru gospodariile care raman fara semnal TV”.
In noua strategie de trecere la televiziunea digitala, insa, se pastreaza prevederea ca statul sa sustina patura saraca a populatiei.
„Categoriile defavorizate ale populatiei vor fi sustinute de catre stat in vederea asigurarii dotarilor necesare receptiei televiziunii digitale terestre. (…) Autoritatile competente vor stabili categoriile de populatie considerate a fi defavorizate, procedura de acordare a subventiilor precum si plafonul maxim al subventiei”, se precizeaza in document.
Update: Ministerul analizeaza mai multe solutii alternative pentru ajutorarea paturii sarace
Reprezentantii MCSI au precizat pentru HotNews.ro ca limitarea bugetului de stat ca urmare a actualei crize economice a dus la analizarea mai multor solutii alternative pentru a ajuta patura saraca si ca varianta anuntata de ministrul Sandu este una dintre acestea.
„Trecerea de la analogic la digital va fi cu siguranta sustinuta de catre Guvernul Romaniei prin MCSI. Din cauza actualei crize economice care a condus la limitarea bugetului de stat se analizeaza oportunitatea gasirii unor solutii alternative. In articolul pe care il mentionati dl. Ministru Gabriel Sandu a enuntat o varianta care poate fi luata in calcul pentru a subventiona populatia, conform strategiei MCSI de tranzitie la digital. Subliniem ca, oricare ar fi solutia adoptata de punere in aplicare a unui ajutor de stat, categoriile defavorizate vor fi sprijinite”, au explicat pentru HotNews.ro reprezentantii Ministerului Comunicatiilor.
Potrivit acestora, „se are in vedere, de asemenea, constituirea unui grup de lucru interministerial, din care vor face parte si reprezentanti ai Ministerului de Finante, tocmai pentru a identifica varianta optima de asigurare a unor subventii”.
Avantajele televiziunii digitale terestre pentru utilizatori si piata
La nivelul pietei, trecerea la televiziunea digitala terestra inseamna, potrivit arbitrului telecom (ANCOM), o utilizare mai eficienta a spectrului radio: pot fi transmise mai mult de 7 programe digitale pe aceleasi frecvente pe care este transmis numai unul in sistem analogic. La nivelul concurentei in piata, transmisia digitala terestra este asteptata sa concureze direct retransmisia prin cablu si satelit.
Avantaje la nivelul utilizatorilor:
- costuri mai mici: numar mare de programe receptionabile gratuit, din eter
- calitatea transmisiei: mult peste transmisiile actuale, permitand formate 3/4, 16/9 sau inalta definitie (HD) si mai putine distorsiuni
- calitatea sunetului: mult mai buna, similara celei de pe CD
- numarul de programe care pot fi receptionate este mult mai mare
- mai multe optiuni: televiziunea digitala poate oferi servicii de date si servicii interactive care nu sunt posibile in sistem analogic
- receptia mobila pe telefoane sau in masini
- spectrul economisit va putea fi folosit pentru servicii broadband sau alte servicii inovative
Bazandu-se pe datele Institutului National de Statistica aferente anului 2006, datele documentului care stabileste pasii trecerii la televiziunea digitala mentioneaza existenta a 1,5 milioane gospodarii, respectiv circa 20% din numarul total al gospodariilor din Romania, cu venituri pe gospodarii sub pragul saraciei (sub 450 lei/luna).