Sari direct la conținut

UPDATE: O strategie pentru folosirea frecventei eliberate in urma incetarii televiziunii analogice terestre, posibil pana la sfarsitul lui 2011

HotNews.ro

O strategie nationala pentru folosirea asa numitului „dividend digital”, respectiv acea parte a spectrului radio ce va deveni disponibila in urma incetarii semnalului TV analogic si trecerea la televiziunea digitala terestra, ar putea fi lansata de autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) pana la sfarsitul lui 2011, a anuntat miercuri Bogdan Iana, director executiv in cadrul autoritatii. Frecventa ar urma sa fie folosita pentru internet broadbannd mobil si ar putea reduce decalajul dintre urban si rural prin avantajele de acoperire si costuri reduse de implementare.

„Daca se adopta astazi (n.r miercuri) Hotararea de Guvern privind criteriile de acordare a licentelor pentru utilizarea frecventelor radio in sistem digital terestru, estimam ca pana la sfarsitul lui 2011, Ancom va promova catre minister o strategie de folosire a acestei benzi”, a declarat miercuri Bogdan Iana, in cadrul International Digital Forum, eveniment dedicat trecerii la televiziunea digitala terestra.

  • Dividendul digital ar putea fi folosit pentru servicii 4G. Care este situatia in Romania?

Asa numitul „dividend digital” este portiunea de spectru de 790-862 MHz eliberata din banda UHF (470-862 MHz) dupa incetarea transmisiilor analogice terestre de televiziune si trecerea la televiziunea digitala terestra. La nivel european, Comisia Europeana a recomandat la sfarsitul anului trecut ca sub-banda de 792-862 MHz, sa fie folosita in toate tarile UE in special pentru noi servicii de internet broadband wireless, servicii atat 3G cat si 4G, care ar contribui la atingerea tintei ca serviciile de internet broadband sa acopere 100% din populatia UE pana la sfarsitul lui 2013.

In Romania, banda de 790-862 nu a fost folosita pana acum de servicii TV analogice terestre (prin antena), fiind utilizata de catre armata. Oficialul ANCOM a precizat ca in urma discutiilor s-a reusit ca o parte a acestei benzi, respectiv 790-830 MHz, sa fie luata de la armata si alocata pentru aplicatii civile. Totusi, doar aceasta parte a frecventei, „nu ne este de nici un folos”, a mai spus Bogdan Iana, care a mai mentionat ca se va incerca in perioada urmatoare punerea la dispoozitie pentru servicii civile a intregii frecvente.

  • Update: Orange, Vodafone si Cosmote cer o strategie privind alocarea si folosirea dividendului digital pana cel tarziu inceputul lui 2011

Prezenti la eveniment, sefii de reglementare ai Orange, Vodafone si Cosmote au recomandat autoritatii de reglementare elaborarea mai rapida a unei strategii nationale privind utilizarea acestei frecvente, pentru realizarea economiilor preconizate.

„O intarziere a punerii la dispozitie a acestei benzi ar putea avea un efect negativ asupra economiilor asteptate, de aceea propunem ANCOM ca macar pana la inceputul anului viitor sa elaboreze o strategie cu toate conditiile de alocare a benzii de 800 MHz”, a declarat Andreea Moldovanu, Regulatory Affairs Manager, Orange Romania.

„Datele mobile cresc anual cu peste 100% in toate statele UE. Este deci nevoie de spectru suplimentar pentru a respecta aceasta cerere de date. In acest sens este necesar sa existe o strategie nationala de spectru pentru folosirea dividendului digital. Credem ca acest plan de alocare ar trebui elaborat mai devreme, in acest an chiar”, a spus si Mihai Tarniceanu director strategie, reglementari si afaceri publice in cadrul Vodafone Romania.

„Este nevoie de o predictibilitate pe termen lung si deci de o strategie nationala privind introducerea serviciilor mobile in banda de 800 MHz, care va permite o mai buna oferta (calitatea acoperirii si viteza mult mai mare) a serviciilor oferite pe aceasta frecventa. Speram si noi ca strategia nationala in acest sens sa fie realizata mai devreme”, a spus Adrian Ionescu, sef de reglementare la osmote Romania.

  • Oportunitatile dividendului digital. Cand se va elibera in Romania?

Dividendul digital este vazut ca o mare oportunitate in special pentru reducerea decalajului digital intre rural si urban. Fiind o frecventa mai joasa, spre deosebire de 2,1 GHz folosita acum pentru servicii 3G, frecventa de 800 MHz ar permite o acoperire mai buna, o propagare mai buna in interiorul cladirilor, a serviciilor de internet broadband mobil si aceasta la costuri de implementare mai mici decat retelele implementate in frecvente mai inalte.

Cand va deveni disponibila aceasta frecventa in Romania?

„Cand vom sti exact datele pentru a aproxima termenele terminarii procesului de tranzitie la televiziunea digitala terestra, atunci vom putea elabora si un calendar pentru eliberarea dividendului digital”, a mai spus Iana.

Ca reactie la solicitarile operatorilor de telefonie mobila, Iana a mentionat obstacolele care stau in calea elaborarii mai rapide a acestei strategii: „procesul de trecere la televiziunea digitala terestra care inca nu a pornit si in al doilea rand dialogul cu Ministerul Apararii Nationale pentru eliberarea intregii benzi”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro