Sari direct la conținut

UPDATE Ovidiu Tender la semnarea unui acord de explorare si exploatare petroliera in Africa: Actiunea Rosia Montana a inceput acum 17 ani si inca nu a reusit sa se porneasca. In Africa a mers foarte repede

HotNews.ro
Ovidiu Tender, Foto: AGERPRES
Ovidiu Tender, Foto: AGERPRES

Grupul Tender, detinut de omul de afaceri Ovidiu Tender, a semnat astazi la Bucuresti un acord de concesiune cu Agentia de Gestionare si Cooperare intre Senegal si Guineea- Bissau (AGC), pentru lucrari de explorare geologica pe un bloc petrolier in suprafata de 5.347 kilometri patrati. Practic, Tender a reusit sa obtina un contract de explorare si impartire a productiei pe un perimetru de peste 5000 km patrati, situat in zona offshore, apartinand Senegalului si Guineei Bissau.

Perimetrul respectiv se afla in vecinatatea zacamantului de titei greu, Dome Flore si Dome Gea, ale carui resurse petroliere sunt estimate la 1,5 miliarde barili.

Potrivit grupului Tender, zona respectiva este cotata ca avand intre 720 milioane barili petrol si maxim 2,350 miliarde barili. Durata contractului este de 8 ani pentru explorare si de 25 de ani pentru productie, cu o extindere la cerere de inca 10 ani pentru perioada de productie.

  • Grupul Tender, infiintat in 1991, s-a dezvoltat an de an, si-a extins an de an afacerile in Africa de Vest, in special in domeniul resurselor naturale. Din 2010 si pana in prezent, compania a reusit adjudecarea a 6 perimetre miniere ale caror resurse, de la metale grele pana la cele aurifere, depasesc ca valoare cateva miliarde de dolari.

UPDATE Cu ocazia semnarii acordului de concesiune, Ovidiu Tender a declarat ca este unul dintre beneficiarii crizei mondiale prin faptul ca a fost nevoit sa caute solutii pentru afacerile sale. „Am gasit o alternativa care mie mi s-a parut buna: continentul african”, a spus Tender. Acesta a precizat ca si-a stabilit primul sediu in Africa in vara lui 2010. „In 2010 am ajuns in Africa unde am reusit sa ma lamuresc rapid asupra pontentialui de acolo”, a mai afirmat Tender. Acesta invita si alti oameni de afaceri sa investeasca in proiecte pe termen lung in Africa. „Vreau sa le recomand oamenilor de afaceri si le spun ca daca vor sa vina sa le ia putinii bani pe care ii au, nu au nicio sansa. Sa vina sa construiasca afaceri pe termen lung”, a precizat omul de afaceri roman.

Tender despre Rosia Montana: Probabil ca se va stabili cine va trebui sa castige si atunci se va da drumul proiectului

  • Acesta a facut o comparatie intre ritmul rapid de dezvoltare a unei afaceri in Africa si dificultatile pe care le intampina un investitor in Romania. In acest sens, Tender a dat ca exemplu Rosia Montana. „Actiunea Rosia Montana a inceput acum 17 ani si inca nu a reusit sa se porneasca. In Africa a mers foarte repede”.

Despre Rosia Montana, Tender a spus ca „problema este cine va fi beneficiarul”. „Proiectul Rosia Montana a creat discutii interminabile. Ar trebui sa fie cunoscuta realitatea acestui proiect, nu tot felul de zvonuri. Cunosc initiatorul proiectului Rosia Montana, pe Frank Timis, care a incercat redarea in circuitul economic al unui proiect, avand previziunea unui singur fapt, si a nume cresterea pretului aurului. (…)Cei mari din domeniu au incercat sa ia gaina. (…)Faptul ca aurul s-a dus in sus a facut ca afacerea sa devina super rentabila. Problema este cine va fi beneficiarul acestui castig. Probabil ca se va stabili cine va trebui sa castige si atunci se va da drumul proiectului”, a spus Tender.

  • UPDATE 2 La conferinta organizata de Ovidiu Tender a participat Iiulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Industrii din Camera Deputatilor. Acesta a venit in locul actualului premier Victor Ponta caruia i-a fost adresata initial invitatia. Ovidiu Tender a avut, in trecut, probleme cu justitia, unul dintre aparatorii sai ca avocat fiind actualul premier Victor Ponta. Citeste cum a pierdut Tender pe mana lui Ponta.
  • Tender a fost cercetat in dosarul RAFO-CAROM, alaturi de Marian Iancu, pentru infractiunile de constituire si apartenenta la un grup de criminalitate organizata, complicitate la inselaciune si instigare la abuz in serviciu.In acest caz, Tender s-a aflat si in arest preventiv.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro