Sari direct la conținut

UPDATE Premiul Nobel pentru medicina 2011: Bruce Beutler, Jules Hoffmann si Ralph Steinmann, pentru cercetari in domeniul sistemelor imunitare

HotNews.ro

Premiul Nobel pentru medicina 2011 a fost castigat de Bruce Beutler (SUA), Jules Hoffmann (Franta) si Ralph Steinmann (Canada).

Cei trei oameni de stiinta au fost recompensati pentru cercetarile efectuate asupra sistemelor imunitare, potrivit unui comunicat al comitetului Nobel, citat de AFP.

„Laureatii Nobel din acest an au revolutionat intelegerea sistemului imunitar descoperind principiile cheie ale activarii sale”, se arata in comunicatul comitetului Nobel.

„Domnii Beutler si Hoffmann impart o jumatate din premiu pentru cercetarile asupra sistemului imunitar innascut. Dl. Steinman este recompensat pentru lucrarile asupra sistemului imunitar adaptiv”, precizeaza comitetul.

Americanul Bruce Beutler, 55 de ani, si Jules Hoffmann, 70 de ani, alaturi de canadianul Ralph Steinman, 68 de ani, au revolutionat cunostintele legate de sistemul imunitar, a declarat secretarul comitetului Nobel pentru Medicina, Goran Hansson, care a anuntat laureatii.

Sistemul imunitar permite organismului sa se apere prin eliberarea de anticorpi in fata virusilor si a germenilor.

In prima etapa, sistemul imunitar innascut „poate distruge micro-organisme infectioase si sa provoace o inflamatie care contribuie la blocarea atacului” inainte de aparitia anticorpilor, explica acest comitet.

Daca aceasta prima linie de aparare se dovedeste insuficienta, „sistemul imunitar adaptiv intra in joc”. Acesta permite vaccinarea deoarece celulele pastreaza memoria agresorului.

Cercetarile efectuate de cei trei laureati deschid calea unor noi medicamente si vaccinuri si lupta mai eficienta impotriva deficientelor imunitare precum astmul, poliartrita reumatoida si maladia lui Crohn.

„Munca lor a deschis noi drumuri pentru dezvoltarea preventiei si pentru terapii impotriva infectiilor, a cencerelor si a maladiilor inflamatorii”, explica juriul.

Americanul Beutler si francezul Hoffmann au descoperit „proteinele receptoare care recunosc micro-organismele (nocive) si activeaza sistemul imunitar, prima etapa a raspunsului imunitar al organismului”, adauga comitetul Nobel.

Descoperirile lui Hoffmann urca pana in anul 1996, cand studia modul in care musculita de otet (Drosophila melanogaster) lupta impotriva infectiilor.

Beutler a stabilit in 1998 legatura intre modul in care se apara Drosophila melanogaster si mamiferele, deschizand drumul spre intelegerea sistemului imunitar uman.

Steinman a descoperit in 1973 „celulele dendritice ale sistemului imunitar si capacitatea lor unica de a activa si regla imunitatea adaptiva, ultima etapa de raspuns imunitar al organismului in cursul careia micro-organismele sunt evacuate din corp”.

Beutler, nascut in 1957 la Chicago, a absolvit Universitatea din Chicago in 1981. Dupa ce a lucrat la universitatile New York si Dallas, s-a alaturat in 2000 Institutului de cercetari Scripps din La Jolla (Statele Unite) unde preda genetica si imunologie.

Hoffmann, nascut la Echternach in 1941, cercetatorul a pierdut nationalitatea acestei tari dupa ce a obtinut-o in 1970 pe cea franceza. A obtinut doctoratul in medicina la Universitatea din Strasbourg (Franta) in 1969.

Dupa cativa ani la Universitatea Marbourg (Germania), a condus un laborator de cercetari la Strasbourg in perioada 1974 – 2009, a fost director de biologie moleculara si celulara la Universitatea din Strasbourg si, in 2007-2008, a prezidat Academia nationala franceza de stiinta.

Steinman s-a nascut in 1943 la Montreal. Si-a obtinut doctoratul in medicina la Harvard Medical School of Boston (Statele Unite) in 1968 si a fost profesor de imunologie la Universitatea Rockfeller din New York.

Este pentru a doua oara cand premiul Nobel este acordat pentru cercetari legate de sistemul imunitar.

Cei trei laureati urmau sa primeasca premiul in cadrul ceremoniei oficiale care va avea loc in Stockholm in 10 decembrie, cand se comemoreaza moartea fondatorului premiului, Alfred Nobel.

Premiul are o valoare de 10 milioane de coroane (1,08 milioane de euro), jumatate din suma fiind impartita de Beutler si Hoffmann, cealalta jumatate revenindu-i lui Steinman.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro