UPDATE Rasturnare de situatie: Horia Hahaianu vrea sa revina asupra deciziei de a demisiona de la Transelectrica
Fostul director general al Transelectrica, Horia Hahaianu, vrea sa revina asupra hotararii de a demisiona de la conducerea companiei, potrivit unei declaratii acordate Mediafax. Hahaianu sustine ca in contractul de mandat este mentionat un termen de 30 de zile in care se poate reveni asupra hotararii de retragere. Aceasta in conditiile in care „demisia de onoare” nu produce efecte juridice. HotNews.ro a aratat camodul in care s-a facut schimbarea este discutabil. Ministerul Economiei a anuntat luni ca l-a revocat pe Hahaianu in urma unei cereri a premierului. A doua zi, Transelectrica a transmis BVB o informare care arata ca Hahaianu si-a inaintat demisia de onoare, nu ca a fost demis asa cum sustine ministrul Economiei.
- „Am studiat situatia si se pare ca sunt probleme privind legalitatea demisiei de onoare. Demisia de onoare este morala, nu produce efecte juridice. Mi-am dat demisia de onoare din functia de director general al Transelectrica pentru ca am considerat ca nu sunt vinovat cu nimic si am facut-o ca efect al reactiei Guvernului la anuntul privind resursele de energie”, a declarat Hahaianu pentru Mediafax.
UPDATE 1 Contactat de HotNews, Horia Hahaianu a spus ca va reveni asupra deciziei de demisie in conditiile in care s-a dovedit ca i se „da dreptate” atat printr-un un aviz al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), cat si Hotararea de Guvern privind limitarea exporturilor de energie. Reamintim ca decizia de schimbare din functie a fost luata in urma unui anunt al Transelectrica de luni, care anunta ca „din cauza deficitului de energie electrica din Sistemul Energetic National, in anumite ore nu sunt resurse pentru acoperirea necesarului de consum si de export”. O decizie clara va fi luata pana luni, 20 februarie.
- Ulterior, Guvernul a aprobat un proiect de hotarare prin care Transelectrica va putea limita sau sista temporar livrarile de energie electrica la export, astfel incat sa nu existe probleme in alimentarea consumatorilor interni. „Acest lucru confirma ceea ce am spus”, a precizat Hahaianu. Acesta considera ca schimbarea sa din functie „a bulversat investitorii”, mai ales ca, in trei saptamani, statul urmeaza sa vanda pe bursa in luna martie un pachet de 15% din actiunile Transelectrica. „Consider ca mi-am facut datoria, fapt dovedit si de performantele mele manageriale”, a mai adaugat Hahaianu.
UPDATE2 Ministerul Economiei a transmis un punct de vedere la solicitarea HotNews in care arata ca Ministerul a cerut Consiliului de Administratie cererea de revocare in urma unei solicitari a lui Hahaianu de demitere din functia de director general.
- „Tinand cont de solicitarea domnului Horia Hahaianu, de renuntare la contractul de mandat, specificata prin cererea demiterii din functia de director general al CN Transelectrica SA, nr. 526/13.02.2012, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a emis Ordinul de imputernicire a membrilor Consiliului de Administratie cu nr. 255/14.02.2012 pentru revocarea din functie a acestuia.
- Consiliul de Administratie putea sa se prevaleze de termenul de preaviz de 30 de zile sau putea accepta de indata cererea de renuntare la contractul de mandat al domnului Horia Hahaianu, avand in vedere ca in solicitarea acestuia, nu a specificat nimic in acest sens, ceea ce s-a si intamplat.
- Consiliul de Administratie a decis revocarea domnului Horia Hahaianu din functia de director general al CN Transelectrica SA, in data de 14 februarie 2012″, precizeaza Ministerul Economiei.
UPDATE 3 Interesant este ca in cererea sa de demisie scrie „Subsemnatul (…) solicit demiterea mea din functia mai sus mentionata”
„Guvernul Romaniei este condus de premierul Mihai Razvan Ungureanu, Ministerul Economiei este condus de ministrul Lucian Bode, restul sunt discutii”, asa a explicat Lucian Bode modul in care a fost „revocat” Horia Hahaianu din functia de director general al Transelectrica.
- Mai mult, un comunicat al Transelectrica transmis BVB arata ca Ministerul Economiei vrea sa-l scoata pe Hahaianu si din Consiliul de Administratie. „Conform Ordinului MECMA nr. 255/14.02.2012, reprezentantii statului in AGA vor fi mandatati sa-l revoce pe domnul Horia Hahaianu din calitatea de membru al Consiliului de Administratie”, se arata in comunicatul Transelectrica. Intrebat care este motivul pentru care a cerut revocarea si din functia de membru al CA, ministrul economiei a negat aceasta intentie. „Nu am cerut sa fie revocat din functia de membru al Consiliului de Administratie”, a spus ministrul.
Hahaianu nu putea pleca de la Transelectrica decat printr-o decizie a Consiliului de Administratie sau prin propria demisie, mai ales in conditiile in care Transelectrica este o companie listata pe bursa.
De altfel, Transelectrica a transmis BVB o informare potrivit careia, Hahaianu si-a inaintat demisia de onoare. „Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA informeaza publicul investitor ca domnul Horia Hahaianu si-a inaintat demisia de onoare, ca urmare a declaratiilor din sedinta de guvern din data de 13 februarie 2012 si a discutiilor ulterioare cu Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri”, se arata in comunicatul Transelectrica.
- Reamintim ca un comunicat al Ministerului Economiei arata ca ministrul Lucian Nicolae Bode a dispus, luni seara, revocarea din functie a directorului general al CN Transelectrica SA, Horia Hahaianu, in urma solicitarii premierului.
Premierul Mihai Razvan Ungureanu i-a cerut luni ministrului Economiei, Lucian Bode, sa-l demita pe directorul general al Transelectrica, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Cererea survine unui anunt al Transelectrica de luni, care anunta ca „din cauza deficitului de energie electrica din Sistemul Energetic National, in anumite ore nu sunt resurse pentru acoperirea necesarului de consum si de export”.
In locul lui Horia Hahaianu a fost numit Octavian Lohan care detinea in acel moment functia de director general adjunct.