UPDATE Romania ar putea ajunge in fata Curtii Europene de Justitie, daca in doua luni nu va legifera separarea activitatii de reglementare de cea de actionariat in Ministerul Comunicatiilor
Romania are la dispozitie doua luni de zile pentru a-si modifica legislatia astfel incat Ministerul Comunicatiilor sa nu aiba atat competente de reglementare in piata comunicatiilor cat si drept de proprietate in cadrul unor operatori din piata (Romtelecom si Radiocom), in caz contrar riscand sa fie adusa in fata Curtii Europene de Justitie, a anuntat miercuri Comisia Europeana. Pentru aceasta problema, Executivul european a deschis o procedura de infringement (incalcare a dreptului comunitar) impotriva Romaniei in luna octombrie a anului trecut, dar in pofida discutiilor repetate pe aceasta tema, autoritatile romane nu au luat masurile necesare.
„Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale din Romania exercita competente de reglementare, precum alocarea si atribuirea frecventelor radio (de exemplu, adoptarea planului national de frecvente si elaborarea hotararilor de guvern privind gestionarea spectrului de frecvente radio) si, in acelasi timp, are drept de proprietate si control asupra activitatilor a doua companii furnizoare de retele si/sau servicii de telecomunicatii (Romtelecom si S.N.R. – ‘Radiocom’). In pofida discutiilor purtate periodic pe aceasta tema, Romania nu si-a modificat inca normele privind separarea structurala, astfel incat Comisia a decis sa trimita tarii respective un aviz motivat, cerandu-i sa rezolve aceasta problema”, se arata in comunicatul Comisiei Europene.
- Bruxelles-ul a inchis procedura de infringement pentru lipsa de independenta a „arbitrului telecom” in Romania
O veste buna in anuntul de miercuri este ca Executivul european a decis sa inchida o alta procedura de infringement deschisa impotriva Romaniei in ianuarie 2009 din cauza lipsei de independenta a autoritatii nationale de reglementare, ca urmare demiterii presedintelui acesteia (Dan Georgescu, care era presedinte al autoritatii numite ANRCTI) in 2008.
„Parlamentul Romaniei a adoptat un nou cadru juridic care consolideaza independenta autoritatii de reglementare in domeniul telecomunicatiilor”, mai precizeaza comunicatul CE.
- UPDATE Ministerul Comunicatiilor: In urmatoarele luni se va inchide si acest ultim caz de infringement impotriva Romaniei in domeniul telecomunicatiilor
Drept reactie la anuntul Comisiei Europene, ministerul Comunicatiilor a transmis miercuri seara un comunicat in care sustine ca a initiat deja mai multe acte normative, a caror adoptare va face ca si aceasta procedura de infringement sa se inchida.
„MCSI a initiat o serie de acte normative menite a rezolva si acest ultim caz de infringement deschis impotriva Romaniei pe domeniul comunicatiilor electronice. (…) Prin adoptarea acestor prevederi legislative, MCSI considera ca se creeaza conditiile pentru ca si aceasta procedura de infringement sa fie inchisa in urmatoarele luni”, se arata in comunicatul MCSI.
Detalii despre actele normative initiate, in comunicatul atasat.
Romania nu este singura tara din UE care are probleme cu respectarea normelor comunitare in domeniul telecomunicatiilor. Lituania are o problema similara cu cea a Romaniei in respectarea normelor UE care prevad o separare clara intre factorii de decizie si furnizorii de servicii in domeniul telecomunicatiilor. Drept urmare, Executivul european a decis sa sesizeze Curtea de Justitie a UE in legatura cu nerespectarea, de catre Lituania, a acestor prevederi, conform anuntului facut miercuri de oficialii europeni.