Sari direct la conținut

UPDATE Romanii nu vor putea sa vada la TVR meciurile de fotbal de la Campionatele Mondiale din 2018 si 2022. Lazescu: "Voi face eforturi sa gasim o solutie"

HotNews.ro
TVR nu va transmite Campionatele Mondiale de Fotbal din 2018 si 2022, Foto: fifa.com
TVR nu va transmite Campionatele Mondiale de Fotbal din 2018 si 2022, Foto: fifa.com

Mai multi membri ai Consiliului de Administratie al TVR s-au abtinut sau au votat impotriva intrarii TVR, alaturi de European Broadcasting Union (EBU), in licitatia pentru drepturile de difuzare a Campionatelor Mondiale de Fotbal din 2018 si 2022 in conditiile financiare negociate pentru aceasta procedura, potrivit informatiilor HotNews.ro. Drept urmare, in sedinta de miercuri a CA nu au fost suficiente voturi pentru aprobarea unei decizii in acest sens, fapt pentru care telespectatorii romani nu vor putea vedea meciurile din cele doua competitii.

„Cei din CA care au votat impotriva acestei decizii sa isi asume public hotararea lor si sa explice oamenilor care platesc taxa TV de ce nu au fost de acord”, s-a limitat sa declare pentru HotNews.ro seful Sportului TVR, Cosmin Cernat.

Pentru ca decizia de participare la licitatie in conditiile financiare negociate sa treaca, era nevoie de sapte voturi pentru dintr-un total de 12. Doar sase membri au votat in favoarea participarii la licitatie, alaturi de EBU, in conditiile in care oficialii TVR au negociat ca institutia sa plateasca, la semnarea contractului, doar 2% din valoarea totala a drepturilor, adica aproximativ 200.000 de euro. In mod normal, suma s-ar fi ridicat la circa 10% (aproape un milion de euro), potrivit informatiilor HotNews.ro.

Sursele HotNews.ro au afirmat ca:

  • in favoarea participarii la licitatie, in conditiile financiare negociate, au votat membrii CA Alexandru Lazescu (presedinte-director general TVR), Paul Calin Botez, Lucia Hossu Longin, Catalin Baba, Ada Mesesan, Nicoleta Nicolicea
  • au votat impotriva: Claudiu Branzan, Sorin Burtea, Anne Juganaru
  • s-au abtinut: Traian Barbulescu, Raico Cornea, Cristian Nitulescu, Karen Attila Sebesi

„E prima data cand TVR nu va lua parte alaturi de EBU – care liciteaza pentru toti membrii organizatiei (ce reuneste institutii publice de radio si televiziune din Europa – n.r.) – la licitatia pentru CM din 2018 si CM 2022. E pentru prima data in istoria institutiei cand nu vom avea CM. Ultimul pe care il vom vedea este cel din 2014”, a spus o sursa din cadrul TVR, precizand ca institutia trebuia sa trimita scrisoarea de confirmare a participarii astazi, dupa sedinta Consiliului de Administratie.

Conducerea TVR a declansat, anul trecut, actiuni menite sa limiteze pierderile financiare ale institutiei, descrise de Alexandru Lazescu drept „critice”. Lazescu a votat, insa, miercuri, in favoarea participarii la licitatia pentru drepturile de difuzare ale celor doua campionate mondiale, potrivit informatiilor HotNews.ro. Alexandru Lazescu nu a putut fi contactat pana la publicarea acestui material.

Intr-o hotarare din decembrie 2011, CA al TVR isi exprima „interesul pentru participarea, alaturi de EBU, la licitatiile pentru achizitionarea drepturilor de difuzare ale Campionatelor Mondiale de Fotbal din 2018 si 2022. De punerea in aplicare a prezentei Hotarari a Consiliului de Administratie raspunde domnul Cosmin Cernat, Director Departament Sport.”

UPDATE Seful TVR, Alexdandru Lazescu, a declarat:

  • „Regret foarte mult ce s-a intamplat, voi face eforturi in continuare sa gasim o solutie. E adevarat ca situatia financiara a TVR e grea, dar, pe de o parte, efortul pe care il aveam in vedere pentru urmatorii trei ani era de circa 200.000 de euro, care ar fi trebuit platiti la semnarea contractului – in conditiile in care EBU ar fi castigat -, iar pe de alta parte nu mi se pare potrivit sa decidem acum ce se va intampla in 2018 si 2022, cand nu stim nici daca echipa Romaniei se califica sau nu”.

UPDATE 2 Tot in sedinta de miercuri, CA al TVR a aprobat participarea Romaniei la Eurovision, dar numai in anumite conditii, potrivit informatiilor HotNews.ro. Mai precis, participarea este conditionata de obtinerea unei sponsorizari care sa acopere circa jumatate din taxa de participare, care se ridica la 120.000 de euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro