UPDATE Victor Ponta retracteaza: Presedintele nu a intors Legea energiei electrice si gazelor in Parlament
Premierul Victor Ponta a anuntat ca presedintele Traian Basescu a retrimis Legea energiei electrice si gazelor naturale in Parlament. „Am aflat ca presedintele a retimis Legea in Parlament. Este o veste foarte proasta (…)Inseamna ca nu mai putem respecta obligatiile fata de FMI”, a spus Ponta.
Presedintele a intors in cursul zilei de ieri Legea privind functionarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, motivand ca prevederile acesteia ar trebui sa fie incluse in Legea energiei electrice si a gazelor naturale. Aceasta in conditiile in care cele doua legi reglementeaza acelasi domeniu.
Mentionam ca cele doua Legi au fost aprobate de Parlament in urma cu aproximativ trei saptamani.
Ponta a spus ca va cere celor doua camere ale Parlamentului sa organizeze o sesiune speciala pentru aceste legi. In caz contrar, legile nu vor mai putea fi modificate si aprobate decat in luna septembrie.
Presedintele Traian Basescu, a trimis miercuri, Parlamentului Romaniei, cererea de reexaminare asupra Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 33/2007 privind modificarea si completarea Legii energiei electrice 13/2007 si Legii gazelor 351/2004 care reglementeaza activitatea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Motivul este ca aceasta lege are acelasi domeniu de reglementare ca noua lege-cadru a energiei electrice si gazelor naturale adoptata recent de Parlament.
La randul sau, proiectul de lege privind energia electrica, adoptat de Guvern si trimis Parlamentului in luna martie, a fost adoptat de cele doua camere ale Parlamentului, insa nu inainte de a fi transformat in „Legea energiei electrice si a gazelor naturale”. Initial, reglementa doar domeniul energiei electrice.
Legea energiei electrice si a gazelor naturale reprezinta, de fapt, transpunerea in legislatia nationala a directivei europene 72/2009 privind piata unica de energie electrica. Legea face, de asemenea, referire la calendarul de eliminare treptata a preturilor reglementate pentru clientii finali.
- Pentru gazele naturale, calendarul de eliminare treptata a preturilor reglementate se aplica de la 1 decembrie 2012 pentru clientii industriali, respectiv de la 1 iulie 2013 pentru clientii casnici. In lege se prevede „furnizarea gazelor naturale la pret reglementat si in baza contractelor-cadru pana la 31 decembrie 2014 pentru clientii noncasnici, cu exceptia cazului in care la aceasta data se constata existenta unei diferente semnificative intre pretul de comercializare a productiei interne si pretul european de import care ar putea periclita stabilitatea pietei, situatie in care termenul se prelungeste pana la 31 decembrie 2015”. In privinta consumatorilor casnici, este prevazuta „furnizarea gazelor naturale la pret reglementat si in baza contractelor-cadru pana la 31 decembrie 2018”.
- Pentru energia electrica, tarifele reglementate vor fi eliminate incepand cu 1 septembrie 2012 pentru clientii noncasnici, respectiv la data de 1 iulie 2013 pentru clientii casnici. Furnizarea de energie electrica in conditiile reglementate se realizeaza pana la data de 31 decembrie 2013 pentru clientii noncasnici (industriali), respectiv pana la data de 31 decembrie 2017 pentru clientii casnici, se mai arata in lege.
Liberalizarea integrala a pietei gazelor si a pietei energiei electrice a fost amanata an de an din 2007 incoace, fiind un subiect extrem de sensibil pentru toate guvernele anterioare. Liberalizarea pe piata gazelor este mult mai complicata decat cea pe piata energiei din cauza diferentelor extrem de mari dintre preturile gazelor din intern si cele din import. Cunoscand efectele asupra preturilor la consumatorii finali, autoritatile au impins aceasta liberalizare pana la limita, adica pana cand Romania a ajuns in pragul Curtii Europene de Justitie. Practic, Romania a evitat cat a putut sa se conformeze principiilor Uniunii Europeane de creare a unei piete unice pe gaze si a unei piete unice pe energia electrica. De altfel, Comisia Europeana a declansat mai multe proceduri de infringement pentru Romania din cauza amanarii liberalizarii atat pe piata gazelor, cat si a energiei electrice. Ultimele proceduri de infringement au fost demarate la sfarsitul lunii septembrie 2011. In februarie, procedurile de infringement au avansat, Romania primind aviz motivat pentru netranspunerea directivelor (72/2009 si 73/2009) privind liberalizarea pietei energiei electrice si a gazelor naturale. Romania nu se afla la primele proceduri de infringement pe liberalizarea pietei energiei, fiind in pragul unui proces la Curtea Europeana de Justitie si din cauza nerespectarii cerintelor din al 2-lea pachet legislativ privind piata energiei.