UPDATE Vreme, ministrul Comunicatiilor: Vodafone a prezentat planurile de a investi peste 500 milioane euro in urmatorii 5 ani in Romania, inclusiv in centre de operare a retelelor care sa deserveasca tarile din jur
Seful Vodafone, Vittorio Colao, a prezentat vineri in cadrul intalnirii avute cu oficialii romani la Palatul Victoria, planurile grupului de a investi peste 500 de milioane de euro in urmatorii cinci ani in Romania, inclusiv in centre de operare a retelelor, care sa deserveasca tehnic retelele operatorului si din alte tari, a declarat vineri pentru HotNews.ro Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor. Conducerea Vodafone s-a aratat interesata si de o colaborare in utilizarea pe viitor a unor fonduri UE de 84 de milioane de euro pentru extinderea infrastructurii de internet broadband in zonele defavorizate din tara, a mai spus ministrul. Intrebat daca s-a adus in discutie amenda hotarata recent de Consiliul Concurentei impotriva Vodafone pentru abuz de pozitie dominanta, Vreme a evitat sa dea un raspuns transant, mentionand ca s-au discutat „probleme de politica generala”.
UPDATEGuvernul a dat un comunicat oficial in urma intalnirii cu Vodafone, in care se vorbeste despre cele 84 de milioane de euro.
- „Nu s-au discutat probleme, sa zicem, si de natura organizationala. S-au discutat probleme de politica generala, investitionala, au apreciat resursele umane din Romania si colaborarea cu autoritatile. (…) Nu au cerut facilitati, au subliniat avantajele pe care le ofera Romania, inclusiv faptul ca prin masurile luate Romania a devenit foarte atractiva din punct de vedere al investitiilor”, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, intrebat daca oficialii Vodafone au adus in discutie decizia recenta a Consiliului Concurentei de a amenda operatorul pentru abuz de pozitie dominanta.
Reprezentantii Vodafone, Vittorio Colao, CEO Vodafone Group, Michel Combes, CEO Vodafone Europe Region si Inaki Berroeta, CEO Vodafone Romania s-au intalnit vineri la Palatul Victoria cu premierul Emil Boc dar si cu ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme.
In privinta motivelor acestei intalniri, oficialii Vodafone Romania au precizat ca este vorba de „o discutie legata de evolutia sectorului de telecomunicatii in Romania si perspectivele acestuia”.
Pe de alta parte, ministrul Comunicatiilor a declarat pentru HotNews.ro ca intalnirea a fost solicitata de reprezentantii Vodafone „la inceputul acestei saptamani”, deci dupa decizia de la mijlocul lunii trecute a Consiliului Concurentei de a amenda Orange si Vodafone cu amenda record de 63,1 de milioane de euro, pentru abuz de pozitie dominanta.
Vodafone, interesata de o colaborare in privinta utilizarii fondurilor UE de 84 de milioane de euro, blocate in prezent de Comisia Europeana
Ce sustine in schimb ministrul Vreme ca s-a discutat in cadrul intalnirii? Politica investitionala a Vodafone in Romania.
- „Pur si simplu presedintele Vodafone si-a prezentat planurile investitionale pe urmatoarea perioada, respectiv investitii pe 5 ani de peste 500 milioane de euro, inclusiv in centre de operare a retelelor. Vor sa-si dezvolte centrele de operare a retelelor din Romania dandu-le competente si pentru alte tari. In aceasta decizie au tinut cont de potentialul resursei umane din Romania, respectiv de nivelul de pregatire si de gradul de cunoastere al limbilor straine”, a spus Valerian Vreme.
Oficialul roman sustine ca a prezentat oficiailor Vodafone si planul atragerii celor 84 de milioane de euro, fonduri europene, pentru dezvoltarea infrastructurii de internet broadband in zonele albe din Romania.
„Sunt foarte interesati sa colaboram pe acest domeniu si chiar in politica de dezvoltare a companiei Vodafone au un capitol special legat de dezvoltarea comunicatiilor in zonele rurale si defavorizate, deci vor veni in sprijinul programului nostru prin politicile lor”, a mai declarat Valerian Vreme.
Referitor la acest subiect, trebuie spus ca in aceasta perioada autoritatile romane incearca sa convinga Comisia Europeana sa deblocheze fonduri UE de 84 de milioane de euro pentru infrastructura de internet de banda larga (broadband) in zonele in care populatia nu are nici o posibilitate de acces la internet (zone albe) si care ar fi putut fi accesate de Romania inca din 2007. Blocajul a intervenit atat datorita politicilor incoerente ale autoritatilor dar si pentru ca in vara anului 2009, Ministerul Comunicatiilor, condus la acea vreme de Gabriel Sandu, a vrut directionarea acestor bani catre platforma eRomania, proiectul de informatizare a serviciilor publice la nivel national.