Sari direct la conținut

UPDATE1: Pogea are in vedere reforma veniturilor bugetare prin eventuala crestere a TVA. Surse din Guvern: "Oficial, nu se discuta despre cresterea TVA. Neoficial, nu pot nega anumite discutii"

HotNews.ro

UPDTE 1: Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat marti, citat de NewsIn, ca Executivul poate avea in vedere „o reforma a veniturilor”, sugerand ca in acest caz TVA ar putea fi majorata, iar nivelul cotei unice va fi mentinut.

Tot marti, surse oficiale din cadrul Guvernului au admis pentru HotNews.ro ca pe holurile din Palatul Victoria subiectul cresterii TVA sau a cotei unice este destul de viu discutat.

Intrebat daca se are in vedere majorarea TVA in anul 2010, Gheorghe Pogea a precizat ca ramane de vazut daca nivelul deficitului bugetar stabilit poate fi sustinut de actualele venituri bugetare.

„Putem avea in vedere inclusiv o reforma a veniturilor, pentru ca face parte din pachetul de reforma. Romania astazi are cel mai scazut nivel al veniturilor publice din PIB, aproximativ 31,8%, spre deosebire de toate celelalte state din jurul nostru, care ajung in jur de 40%. Va trebui sa facem aceasta consolidare fiscala, iar daca va trebui sa luam una dintre masuri, vom pastra in continuare cota unica (…) si, daca este posibil ca (la n.r.) una dintre taxe, in special TVA, sa ne rezulte ca avem un deficit, o vom prezenta public”, a declarat Pogea, intrebat daca are in vedere majorarea TVA.

„Deocamdata, in bugetul pe 2010 suntem in aceasta constructie si vom vedea daca nivelul de deficit pe care l-am angajat este sustenabil cu actualele venituri si cu actualul nivel de taxare. Noi credem ca vom reusi sa luam celelalte masuri de ajustare a cheltuielilor si sa mentinem un deficit la nivelul de 5,9%, cat ne-am angajat”, a declarat el.

Ministrul Finantelor a adaugat ca Romania nu isi poate permite sa lucreze multi ani cu deficite bugetare de 7 – 8% din PIB si ca Executivul si-a asumat obligatia de a ajunge la un deficit mai mic de 3% din PIB pentru a adera la Zona Euro. „Este una dintre asumarile Guvernului, ca inainte de a intra in mecanismul ratelor de schimb, sa avem deficite de sub 3% din PIB”, a spus el.

Anterior, surse citate de HotNews au declarat ca „oficial, nu exista discutii legate de posibila crestere a TVA”. „Dar nu neg eventuale discutii libere, in cadru neoficial. Nici nu au cum sa nu existe asemenea discutii, cata vreme suntem in perioada electorala, timp in care asemenea subiecte sunt trecute la index. E foarte putin probabil ca vreun coleg de-al meu sa iasa public cu o declaratie in care sa sustina necesitatea cresterii TVA sau a cotei unice”, conform surselor citate.

Ele au confirmat ca reprezentantii mediului de afaceri, in special din randul multinationalelor, se intereseaza cu insistenta ce se va intampla dupa alegeri cu nivelul taxelor si impozitelor. „E si normal sa fie asa. Vor sa stie pe ce se mizeaza sub raportul fiscalitatii in perioada urmatoare. Ca sa rezum, nu excludem un scenariu in care nivelul TVA va fi ridicat.

Au facut-o tari din jurul nostru, e posibil ca o asemenea masura sa fie luata si la noi, dar sub nicio forma inainte de alegeri. Precizez: e posibil, nu e ceva deja decis”, au mai spus sursele citate.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro