UPDATE2 Esec in cazul majorarii de capital al Astra Asigurari: Va intra in faliment al treilea mare asigurator din Romania, controlat de omul de afaceri Dan Adamescu?
Majorarea de capital de care are nevoie Astra Asigurari, aflata in administrare speciala de un an si jumatate, se incheie miercuri, 19 august, operatiune fara de care KPMG Advisory, administratorul special, nu concepe un plan B pentru redresarea acestei societati, controlate de omul de afaceri Dan Adamescu. Misu Negritoiu, presedintele ASF, declara luna trecuta intr-un interviu pentru HotNews.ro ca sunt sanse foarte bune ca Astra sa nu intre in faliment si ca sunt investitori internationali interesati de preluarea societatii. Sub administrare speciala, Astra, societate cu aproape 3 milioane de clienti, a trecut de la o pierdere de 917,3 milioane lei in 2013, la un profit de 30,7 milioane lei in 2014, dar indicatorii de lichiditate si solvabilitate s-au inrautatit.
- UPDATE1 Esec in cazul majorarii de capital al Astra Asigurari. KPMG a anuntat miercuri ca ultima etapa a acestei proceduri s-a incheiat, fara subscrieri de capital semnificative si fara sa fie adresate solicitari de prelungire a procesului de majorare a capitalului social al Astra de catre investitorii interesati.
- UPDATE2 ASF a anuntat ca va lua o decizie in privinta Astra Asigurari in sedinta din 26 august, dupa ce va analiza concluziile unui raport pe care KPMG trebuie sa i-l transmita cu privire la derularea intregului proces de redresare de la Astra Asigurari.
Miercuri, 19 august, este o zi critica pentru Astra Asigurari, societate inregistrata in anul 1991 in Romania, si controlata de omul a afaceri Dan Adamescu, in prezent trimis in judecata de DNA pentru ca le-ar fi dat mita 20.000 de euro judecatorilor Ion Stanciu si Elena Roventa, pentru ca acestia sa dispuna solutii favorabile in doua dosare de insolventa.
In prezent, potrivit precizarilor facute de oficialii DNA pentru HotNews.ro, Dan Adamescu este trimis in judecata si se afla sub control judiciar.
‘Perla asigurarilor’, cum era numita de Dan Adamescu, se afla de un an si jumatate in administrare speciala, decizie luata in februarie 2014 de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), pe motiv ca societatea nu indeplinea cerintele legale de lichiditate si solvabilitate pentru a putea plati obligatiile catre clienti, in conditiile in care ani in sir, protejata de vechea conducere a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), a practicat tarife foarte mici pe piata RCA fara a avea acoperire in cazul unor posibile daune.
- Pentru detalii citeste si: VIDEO Dan Radu Rusanu, presedintele ASF: Consiliul ASF a decis marti deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala pentru Astra Asigurari
KPMG Advisory pentru HotNews.ro: Nu credem ca un plan B poate fi conceput fara elementul de majorare a capitalului Astra
KPMG Advisory a fost numit Administrator Special la Astra Asigurari, iar principala masura inclusa in planul de redresare al societatii era majorarea de capital social cu suma de 490 milioane lei, printr-un aport initial de capital, in suma de minim 70 milioane lei.
Prima etapa de majorare a capitalului, adresata numai actionarilor existenti, s-a incheiat cu succes in octombrie 2014 cu un aport de 65 milioane lei, iar cea de-a doua etapa a majorarii de capital, care se incheie miercuri, 19 august, este adresata atat actionarilor existenti cat si altor investitori institutionali, pentru suma de 425 milioane lei.
Atragerea celor 425 milioane de lei a avut loc in trei etape, iar primele doua etape adresate actionarilor Astra, s-au incheiat cu o subscriere de 134.617 lei din tolalul de 424.915.340 lei, adica o contributie a actionarilor Astra de 0,03% din valoarea actiunilor oferite. Etapa aflata in desfasurare pana in data de 19 august 2015 este adresata investitorilor calificati si are in vedere subscrierea actiunilor ce nu au fost subscrise de catre actionarii Astra si anume 99,97% din capitalul necesar Astra pentru a continua planul de redresare.
- „Planul de redresare al Astra include mai multe elemente, dintre acestea majorarea capitalului societatii este probabil cel mai important. Din analizele efectuate in dezvoltarea planului de redresare, nu am identificat variante rezonabile de plan ce ar putea conduce la redresarea Astra fara majorarea capitalului social. In acest sens, nici nu credem ca un plan B poate fi conceput fara elementul de majorare a capitalului. Ca atare, in eventualitatea in care majorarea capitalului nu se va incheia cu succes, posibilitatea generala de redresare a Astra trebuie reanalizata impreuna cu Autoritatea de Supraveghere Financiara in baza legislatiei aplicabile”, au transmis miercuri, 19 august, pentru HotNews.ro oficialii KPMG Advisory.
UPDATE1 Comunicatul de presa al KPMG Advisory privind esecul majorarii de capital de la Astra Asigurari:
„A doua etapa de majorare a capitalului social prevazuta de planul de redresare a ASTRA, adresata atat actionarilor existenti, cat si altor investitori institutionali, pentru suma de 425 milioane lei, s-a incheiat pe 19 august 2015.
Din informatiile disponibile pana la acest moment, nu au fost inregistrate subscrieri de capital semnificative si nici nu au fost adresate solicitari de prelungire a procesului de majorare a capitalului social al ASTRA de catre investitorii interesati.
Redresarea ASTRA, asa cum a fost propusa prin planul de redresare intocmit de catre KPMG si aprobata de catre ASF, a fost inca de la inceput un proces complex, aflat in dependenta atat de sustinerea acordata si de abordarea cu buna-credinta a acestui proces de catre actionarii semnificativi existenti, cat si de mentinerea unui echilibru financiar extrem de fragil pentru evitarea intrarii in dificultate vadita de achitare a datoriilor curente, in conditiile unor indicatori de prudentialitate foarte deteriorati.
- „Desfasurat pe parcursul unui an si jumatate, procesul de redresare a beneficiat de sprijinul angajatilor Societatii, impreuna cu care am depus eforturi in scopul eficientizarii activitatii prin revizuirea fluxurilor interne si prin redefinirea politicilor de pret si de gestionare a riscurilor direct legate de activitatea de subscriere, ceea ce a condus la reajustarea pozitiei Societatii in piata asigurarilor, dar si la imbunatatirea profitabilitatii operationale”, au afirmat reprezentantii KPMG.
Prin comparatie cu situatia constatata cu privire la pozitia financiara a ASTRA la 31 decembrie 2013, asa cum a reiesit aceasta in urma proceselor de inventariere pana la zi a datoriilor si activelor Societatii (procese la care au contribuit atat angajatii ASTRA si echipele Administratorului Special, cat si auditorul statutar Deloitte si auditorul Mazars desemnat pentru exercitiul BSR organizat de catre ASF si EIOPA avand data de referinta 30 iunie 2014), capitalurile proprii inregistrate de catre Societate la 30 iunie 2015 au crescut cu peste 60 de milioane lei.
- „De asemenea, am avut in vedere continuarea platilor de daune – achitand peste 150 de milioane de euro catre asigurati in perioada administrarii speciale – dar si a altor obligatii fata de asigurati, reasiguratori si alti parteneri de afaceri, in conditiile in care lichiditatea Societatii s-a mentinut la un nivel scazut”, au explicat reprezentatii KPMG.
Planul de redresare a ASTRA include mai multe elemente, dintre acestea majorarea capitalului Societatii fiind probabil cel mai important. Cu toate acestea, decizia de investire pare sa nu se fi materializat, cel mai probabil pentru ca intre asteptarile actionarilor existenti si riscurile percepute in circumstantele date de catre noii investitori a existat un decalaj care nu a putut fi surmontat, in ciuda eforturilor noastre sustinute, cat si ale Autoritatii, pentru atragerea in proces si pentru mentinerea unei comunicari continue cu un numar semnificativ de terti investitori strategici, de prim rang la nivel european si international, cu apetit de intrare pe piata romaneasca a asigurarilor.
In ceea ce priveste viitorul imediat, „suntem in curs de reanalizare a optiunilor legal posibile, avand in vedere faptul ca, din analizele efectuate in dezvoltarea planului de redresare, nu am identificat variante fezabile ale acestui plan ce ar putea conduce la redresarea ASTRA fara majorarea capitalului social, precum si faptul ca nu credem ca un plan alternativ la planul actual de redresare ar putea fi conceput fara elementul de majorare a capitalului. Astfel, dupa clarificarea rezultatului subscrierilor, vom fi in masura sa prezentam concluziile noastre, precum si masurile pe care le propunem in consecinta spre aprobarea ASF, cu care ne aflam in permanenta comunicare si colaborare, asa cum am fost de altfel pe intreg parcursul perioadei de administrare speciala”, au concluzionat reprezentantii KPMG.
- UPDATE2 Mesajul ASF transmis in urma esecului majorarii de capital de la Astra Asigurari:
„Cea de-a treia etapa a majorarii de capital la societatea de Asigurare – Reasigurare Astra S.A. se încheie astazi, 19 august 2015. Societatea care a intermediat operatiunile de subscriere va depune un raport in care va face cunoscute rezultatele acestei etape. Din datele pe care le detinem in acest moment, nu exista subscrieri semnificative in aceasta ultima etapa a majorării de capital.
De asemenea, administratorul special KPMG va transmite ASF un raport despre derularea intregului proces de redresare. Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara va lua o decizie privind situatia Astra in sedinta din 26.08.2015, in urma analizarii concluziilor acestui raport, care ii va fi prezentat pana atunci”.
- In ce situatie se afla Astra Asigurari la sfarsitul lui 2014: A trecut pe profit, dar indicatorii de lichiditate si solvabilitate s-au inrautatit
Un raport publicat in luna iulie din acest an pe Bursa de Valori Bucuresti de catre Administratorul Special, KPMG Advisory, arata cum a evoluat situatia financiara la Astra Asigurari in 2014 fata de 2013. (vezi documentul atasat)
Astra Asigurari se afla, la sfarsitul anului trecut, pe locul trei in piata de asigurari, cu subscrieri de prime brute de 777.240.286 lei, fiind devansata de Allianz-Tiriac (cu subscrieri de 984.986.460 lei) si Omniasig VIG (860.379.659 lei).
Astra isi desfasoara activitatea in Romania prin intermediul a 48 de sucursale, 147 de agentii, 25 puncte de lucru si un centru regional situat in Bucuresti (in 2013, Astra avea 50 de sucursale, 147 de agentii, 30 puncte de lucru si un centru regional in Bucuresti). In strainatate, Astra avea trei sucursale: Ungaria (deschisa in anul 2010), Slovacia (deschisa in anul 2012) si Germania (deschisa in anul 2014).
Societatea avea la sfarsitul anului trecut 1388 angajati, in scadere fata de 1466 angajati in 2013.
Astra Asigurari a incheiat anul 2014 cu un castig de 30.704.600 lei fata de o pierdere contabila de peste 917,3 milioane lei la sfarsitul anului 2013.
Cifra de afaceri neta de anulari in anul 2014 a depasit 858,8 milioane lei, in scadere cu 15,17% fata de anul 2013, cand afacerile Astra au depasit 1,01 miliarde lei.
Volumul de prime brute subscrise nete de anulari in anul 2014 a depasit 770 milioane lei, in scadere cu 16,63% fata de anul 2013.
Cheltuielile cu daunele: Activitatea de regularizare a daunelor din asigurari directe si primiri in reasigurare s-a materializat in anul 2014 in plati in valoare de peste 499,9 milioane lei, in scadere cu 6,35% fata de anul 2013.
- Coeficientii de solvabilitate si lichiditate s-au inrautatit in 2014
La 31 decembrie 2014, marja de solvabilitate disponibila pentru activitatea de asigurari generale era un minus de peste 908,2 milioane lei, marja de solvabilitate minima pentru activitatea de asigurari generale depasea 115.910 lei, iar fondul de siguranta depasea 38,6 milioane lei.
- „Astfel, noteaza KPMG, nivelul marjei de solvabilitate pentru activitatea de asigurari generale nu este in conformitate cu articolul 2, alineatul (1) din Ordinul presedintelui CSA nr. 3/2008 (..)”. La 31 decembrie 2014, Astra inregistra un coeficient de lichiditate de 0,08 pentru activitatea de asigurari generale, determinat ca raportul dintre activele lichide si obligatiile pe termen scurt ale asiguratorului fata de asigurati, nerespectand prevederile Ordinului presedintelui CSA nr. 9/2011 (..)”
De notat ca in 2013, marja de solvabilitate disponibila pentru asigurari generale era in minus cu 810,1 milioane lei, mai mica deci decat cea din 2014. De asemenea, coeficientul de lichiditate pentru activitatea de asigurari generale era de 0,12, mai mare deci decat in 2014.
- Activele Astra au scazut cu peste 174,2 milioane lei in 2014
Datele KPMG arata ca la sfarsitul anului 2014, totalul activ depasea 528,8 milioane lei, in scadere cu 174,2 milioane lei. De asemenea, totalul datoriilor (inclusiv rezerve tehnice) depasea 1,4 miliarde lei, in scadere cu 76,9 milioane lei.
Cum se explica reducerea acestor active?
- „La 31 decembrie 2014 activul societatii a scazut cu 174.220.760 lei comparativ cu sfarsitul anului precedent ca urmare a reanalizarii politicilor contabile si aplicarii corecte a legislatiei in vigoare. Societatea a inregistrat ajustari de depreciere suplimentare aferente creantelor din asigurare si reasigurare, creantelor din regres, sumelor de incasat de la societatile afiliate sau creantelor in litigiu”, se arata in raportul KPMG.
Care sunt nivelurile minime de lichiditate si solvabilitate cerute de lege
Oficialii ASF au precizat miercuri pentru HotNews.ro si care sunt nivelurile minime de lichiditate si solvabilitate cerute de lege, astfel:
„1) Conform reglementarilor, valoarea coeficientul de lichiditate trebuie sa fie cel putin 1 (sau 100% daca este exprimat in procente).
- Asadar societatea trebuie sa detina active lichide cel putin la nivelul obligatiilor pe termen scurt (din care o componenta importanta este rezerva de dauna ce include valoarea dosarelor de despagubire avizate si neplatite inca).
- Daca respecta aceasta cerinta si are coeficient de lichiditate peste 1 inseamna ca societatea are disponibilitatile necesare pentru a plati daunele avizate. Cu cat coeficientul este mai mic ca 1, cu atat societatea are dificultati la plata si probabil este nevoita sa recurga la amanari sau alte tipuri de comportamente incorecte fata de asigurati.
2) In ceea ce priveste gradul de solvabilitate, acesta trebuie sa fie de cel putin 100%. Marja de solvabilitate disponibila exprima, in linii mari, capitalurile proprii ale societatii, sau altfel exprimat diferenta intre ceea ce detine ca active si obligatiile pe care le are. Pentru a fi solida financiar, societatea trebuie sa aiba o marja de solvabilitate disponibila situata cel putin la un anumit nivel calculat in functie de anvergura activitatii, politele emise etc. In cazul Astra insa aceasta valoare este negativa, deci obligatiile (inclusiv fata de asigurati) depasesc (cu mult) valoarea activelor”.
Presedintele ASF, Misu Negritoiu, s-a aratat optimist in legatura cu sansele de atragere a unor investitori pentru Astra
Prin urmare, situatia de la Astra Asigurari nu este deloc roz. Chiar presedintele ASF, Misu Negritoiu, a mai recunoscut intre timp ca nici pana in prezent Astra nu indeplineste indicatorii legali de lichiditate si solvabilitate. Totusi, in legatura cu majorarea de capital, Negritoiu s-a aratat optimist.
Luna trecuta, Misu Negritoiu, presedintele ASF a declarat urmatoarele despre Astra Asigurari:
- „Pe Astra vrem s-o maritam. Depinde de parinti daca au pretentii prea mari la zestre sau daca se multumesc cu o zestre mai mica, avem sanse bune s-o rezolvam in aceasta vara sau cel putin sa intram intr-un alt plan de redresare cu un investitor strategic in aceasta vara”.
Misu Negritoiu, presedintele ASF, pentru HotNews.ro: La sfarsitul lunii august vom sti daca am gasit investitori pentru Astra Asigurari
De asemenea, intr-un interviu acordat HotNews.ro in 14 iulie 2015, Misu Negritoiu a declarat ca ‘la sfarsitul lunii august vom sti daca am gasit investitori pentru Astra Asigurari”.
Acesta a mai spus ca Fondul de Garantare are disponibilitati de 200 milioane de dolari care pot acoperi falimentul Astra Asigurari si ca sunt asiguratori internationali interesati de preluarea societatii controlate de omul de afaceri Dan Adamescu. Seful ASF a respins ideea ca noua lege a Fondului de Garantare, care limiteaza la maxim 100.000 de euro despagubirea pe care ar putea-o primi un creditor al unui asigurator intrat in faliment, ar fi facuta pentru cazurile Astra si Carpatica, societati aflate in redresare financiara, si a dat exemplul altor state UE in care functioneaza scheme similare de garantare in asigurari.