Sari direct la conținut

UPDATE2 RCS&RDS isi extinde acoperirea retelei mobile printr-un acord de roaming national cu Vodafone, valabil pentru 2 ani

HotNews.ro
Sediul RCS&RDS, Foto: RCS & RDS
Sediul RCS&RDS, Foto: RCS & RDS

Vodafone Romania si RCS & RDS au incheiat un acord de roaming national, valabil pe o perioada de 2 ani, pe baza prevederilor noilor licente de frecvente radioelectrice, au declarat pentru HotNews.ro oficialii celor doua companii. Acordul va permite extinderea ariei de acoperire a semnalului serviciilor de telefonie mobila Digi Mobil ale RCS&RDS, iar clientii vor putea trece de pe o retea pe alta, potrivit http://hdsatelit.blogspot.ro. Operatorul RCS&RDS va avea vineri, 11 aprilie, o conferinta de presa in care cel mai probabil va oferi mai multe detalii in acest sens.

Vodafone Romania si RCS & RDS au incheiat un acord de roaming national, valabil pe o perioada de 2 ani, pe baza prevederilor noilor licente de frecvente radioelectrice, au declarat pentru HotNews.ro oficialii celor doua companii. Acordul va permite extinderea ariei de acoperire a semnalului serviciilor de telefonie mobila Digi Mobil ale RCS&RDS, iar clientii vor putea trece de pe o retea pe alta, potrivit http://hdsatelit.blogspot.ro.

  • „Serviciul de telefonie Digi Mobil isi va extinde aria de acoperire a semnalului, cu ajutorul companiei Vodafone, cu care RCS-RDS a ajuns la o intelegere, ce va fi valabila probabil maxim cativa ani, perioada in care RCS-RDS isi va pune la punct reteaua. In schimb, Vodafone va primi probabil cateva beneficii din partea RCS-RDS ( de exemplu un interval de frecvente, castigat la licitatia ANCOM de catre RCS-RDS)”, potrivit informatiilor blogului http://hdsatelit.blogspot.ro.

Conform acestor informatii, neconfirmate insa oficial, „pe perioada acestei tranzitii, asa-numitul roaming national va functiona, cel putin in perioada initiala, doar pentru apelurile de voce ( traficul de date nu va putea fi activat prin aceasta metoda ).

1. Pentru activarea serviciului, abonatii Digi Mobil vor trebui sa acceseze contul Digi Care RCS-RDS si sa isi activeze serviciul de „roaming national”, pe care il vor gasi in sectiunea Servicii, submeniul Administrare servicii, butonul „Adrese instalare servicii”, alegand apoi adresa de instalare dorita.

2. Utilizatorii vor trebui sa scaneze manual reteaua ( in telefonul in care au cartela Digi Mobil ) si sa aleaga din lista rezultata reteaua Vodafone corespunzatoare, pe care sa o activeze. Mai exact, utilizatorii se vor „inregistra” manual in reteaua Vodafone, folosind cartela RCS-RDS.

3. Revenirea la reteaua de telefonie mobila RCS-RDS, in situatia in care utilizatorul se va afla intr-o zona cu semnal Digi Mobil, nu se va face automat, din cauza setarii manuale a retelei mobile, efectuate anterior. Daca se doreste revenirea la reteaua RCS-RDS, trebuie repetata procedura de la pasul 2, dar cu selectare retea implicita Digi Mobil.

De exemplu, in Bucuresti se conecteaza la reteaua Vodafone 2G si 3G, iar numele retelei in roaming este DigiMobilR”.

Informatii pe aceasta tema au mai aparut joi in blogosfera pe wesell.ro si computerblog.ro.

HotNews.ro a adresat intrebari catre RCS&RDS si Vodafone si vom reveni cu raspunsuri imediat ce le vom primi.

In urma acestui articol, oficialii RCS&RDS au transmis urmatoarele precizari:

UPDATE1 Oficialii RCS&RDS: Trecerea in si din roaming national a clientilor Digi Mobil se va face automat, fara interventia utilizatorilor. Nu este necesara nicio actiune a utilizatorilor sau vreo modificare in setarile telefonului (selectia de retea va ramane in mod automat).

Mai multe detalii vor fi oferite in conferinta RCS&RDS care are loc vineri, 11 aprilie.

UPDATE2Presedintele ANCOM pentru HotNews.ro: Am fost notificati cu privire la acordul de roaming national incheiat de Vodafone cu RCS&RDS, la solicitarea acestuia din urma. Serviciul de roaming national ii ofera astfel unui abonat facilitatea de a-si utiliza telefonul mobil pentru efectuarea si primirea de apeluri pe teritoriul Romaniei, chiar daca se afla in afara ariei de acoperire a retelei la care este abonat, datorita acordurilor incheiate intre operatorul retelei la care este abonat si ceilalti operatori de retele mobile din Romania.

Iata toate explicatiile ANCOM (autoritatea de reglementare in comunicatii) legate de acordul dintre RCS&RDS si Vodafone:

  • „Autoritatea a fost notificata cu privire la acordul de roaming national incheiat de Vodafone cu RCS&RDS, la solicitarea acestuia din urma. Dat fiind ca termenii acordului sunt confidentiali, partile semnatare sunt singurele in masura sa ofere detalii suplimentare.
  • Prin incheierea unui acord de roaming national, operatorul solicitant primeste accesul la reteaua operatorului acceptor pentru a furniza servicii la puncte mobile in afara ariei geografice de acoperire a propriei retele. Serviciul de roaming national ii ofera astfel unui abonat facilitatea de a-si utiliza telefonul mobil pentru efectuarea si primirea de apeluri pe teritoriul Romaniei, chiar daca se afla in afara ariei de acoperire a retelei la care este abonat, datorita acordurilor incheiate intre operatorul retelei la care este abonat si ceilalti operatori de retele mobile din Romania.
  • In urma licitatiei organizate in anul 2012 de ANCOM, operatorii Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone si 2K Telecom au obtinut resurse de spectru in benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz si 2600 MHz destinate comunicatiilor mobile de voce si date de banda larga, pentru perioada 6 aprilie 2014 5 aprilie 2029. Conform obligatiilor asumate, titularii licentelor trebuie sa incheie acorduri de roaming national pentru perioade de pana la trei ani cu ceilalti titulari ai licentelor de utilizare a frecventelor radio acordate in benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz si 2600 MHz care solicita incheierea unui acord de roaming si a caror acoperire cu propria retea de acces radio atinge cel putin 30% din populatie, facand astfel posibila, temporar, furnizarea de servicii de comunicatii electronice in ariile geografice neacoperite de reteaua de acces radio a solicitantului serviciului de roaming national.
  • In plus, titularii licentelor au obligatia de a incheia acorduri de roaming national pentru furnizarea accesului la numarul unic pentru apeluri de urgenta 112 cu ceilalti titulari ai licentelor de utilizare a frecventelor radio pentru furnizarea de retele publice de comunicatii electronice si de servicii de comunicatii electronice mobile, astfel incat apelurile catre 112 sa poata fi efectuate chiar si atunci cand utilizatorul nu se afla in aria de acoperire a retelei la care este abonat.
  • Detaliile exhaustive ale obligatiilor de roaming national pot fi consultate aici, in sectiunea 3.3.3.1.Obligatii privind roaming-ul national a caietului de sarcini”.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro