Sari direct la conținut

USR, proiect de lege prin care victimele abuzurilor sexuale să poată depune sesizări anonime și să fie protejate

USR, proiect de lege prin care victimele abuzurilor sexuale să poată depune sesizări anonime și să fie protejate
Sigla USR. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Trei parlamentari USR, Simona Spătaru, Filip Havârneanu și Andrei Miftode, au depus un proiect de lege la Camera Deputaților care prevede obligația Guvernului și a universităților să modifice codurile de etică pe care le au astfel încât sesizările studenților să poată fi făcute sub protecția anonimatului. Într-un comunicat de presă despre proiectul de lege depus, USR o atacă pe Ligia Deca, pe care o acuză că a scos din lege posibilitatea depunerii de sesizări anonime de către studenți. 

  • Inițiativa legislativă vine după ce site-ul de investigații Snoop.ro a publicat în urmă cu o săptămână o investigație în care mai multe studente îl acuzau pe profesorul Alfred Bulai de la SNSPA de abuzuri sexuale. În urma dezvăluirilor, mai multe femei, foste studente la SNSPA, l-au acuzat de hărțuire sexuală și pe profesorul și sociologul Marius Pieleanu, de la aceeași universitate. 

Premierul Marcel Ciolacu a spus la începutul ședinței de Guvern de săptămâna trecută că legea va fi modificată astfel încât orice autoritate publică, începând cu universitățile, să fie obligate să trimită sesizările cu referire la fapte penale direct la parchet și poliție.

USR spune, într-un comunicat de presă, că în proiectul depus luni la Camera Deputaților sunt prevăzute „măsuri concrete de sprijin pentru victimele abuzurilor sexuale din spațiul universitar”, fără însă a preciza clar despre ce măsuri este vorba. 

„Inițiativa legislativă vine pe fondul investigațiilor media referitoare la fenomenul hărțuirii sexuale din universități și definește clar sistemul de raportare și de sancționare a abuzurilor din mediul universitar și le dă victimelor posibilitatea de a transmite sesizări anonime. Mai departe, va fi de datoria Guvernului, a Ministerului Educației și a fiecărei universități în parte să pună în aplicare prevederile legii și să permită sesizări anonime, precum și să protejeze și să sprijine proactiv victimele abuzurilor sexuale”, transmite USR, printr-un comunicat de presă. 

Deputatul USR Filip Havârneanu, unul dintre inițiatorii proiectului legislativ, o atacă pe Ligia Deca și spune că ministra Educației a „uitat că în primăvara acestui an instituția pe care o conduce a scos din lege sesizările anonime care protejau bietele fete distruse emoțional. Le-a descurajat. Trauma lor nu a contat pentru Ligia Deca sau nu era reală dacă studentele nu se semnau cu tot numele din buletin”.

Senatoarea Simona Spătaru spune că victimele trebuie să fie încurajate să vorbească. 

„Prin aceste modificări legislative, vorbim despre ruperea tăcerii. Înlăturarea fricii și rușinii de a reclama abuzuri. Femeile trebuie încurajate să vorbească despre acest fenomen al abuzurilor de tot felul, fiindcă tăcerea încurajează abuzatorii să își găsească mereu victime. Iar noile generații de fete trebuie să primească educație și suport pentru a nu cădea victime ale unor suferințe ce le pot marca negativ întreaga viață”, a declarat senatoarea Simona Spătaru, conform comunicatului de presă. 

Legea actuală protejează abuzatorii, susține USR 

Reprezentanții USR spun că legea actuală protejează abuzatorii, pentru că nu permit victimelor să facă sesizări anonime. 

„Legea actuală, fără a fi modificată, protejează astfel de comportamente abuzive, în timp ce studentele devin victime cu traume pe viață. Victimele sunt obligate, de multe ori, să suporte o confruntare față în față cu abuzatorul în cadrul comisiilor de etică universitară, să suporte blamul public, să fie intimidate sau descurajate ori să ofere detalii extrem de sensibile către organele de cercetare disciplinară din cadrul universității”, susțin reprezentanții USR. 

„E nevoie să intervenim și să fim mai specifici în lege pentru că, în aplicarea legii pe care tot ea propus-o, Ligia Deca a ales să excludă practic raportările anonime cu privire la abateri de la etică de orice fel, chiar și abuzurile sexuale cum sunt cele de la SNSPA. E un nărav al partidelor din arcul de guvernare să promoveze turnătorii până la funcții din fruntea statului român, dar să ignore victimele sau să persecute avertizorii de integritate”, spune deputatul USR Andrei Miftode.

Cei de la USR fac un apel public către toate partidele să voteze acest proiect, „pentru universități sigure și integre pentru toată lumea, dar mai ales pentru fete și femei”.  

Ce spune acum legea 

În acest moment, Ordonanța de Urgență 27 din 2002, care stabilește regimul petițiilor, specifică faptul că petițiile anonime nu se iau în considerare, conform Articolului 7:

„Petițiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare a petiționarului nu se iau în considerare și se clasează, potrivit prezentei ordonanțe”. 

Prevederea prin care petițiile anonime nu se iau în considerare va fi modificată, a anunțat Marcel Ciolacu, iar, mai departe, instituțiile, cum ar fi Ministerul Educației, vor trebui să își facă propria procedură prin care sesizările care conțin fapte penale vor fi transmise mai departe către poliție. 

Actualul cod de etică și deontologie universitară interzice sesizările anonime

Actualul cod cadru de etică și deontologie universitară, aprobat în aprilie 2024 de către Guvern, precizează că, pentru a fi admisibile, sesizările trebuie să conțină, în mod obligatoriu, numele și prenumele persoanei care face sesizarea: 

(1) Pentru a fi admisibile, sesizările prevăzute la art. 9 trebuie să conțină în mod cumulativ următoarele:

  • a) semnătura persoanei care formulează sesizarea;
  • b) datele de identificare a persoanei care formulează sesizarea: numele și prenumele persoanei fizice sau denumirea persoanei juridice, adresa acesteia, precum și, după caz, adresa de corespondență, care poate fi și o adresă de poștă electronică;
  • c) o motivare argumentată privind nerespectarea normelor de etică și deontologie profesională, cu exemple concrete și cu indicarea considerentelor justificative și a surselor de documentare.

Practic, sesizările anonime sunt din start excluse. Totuși, în același cod cadru este făcută și precizarea că autorului „sesizării i se păstrează confidențialitatea identității”. 

Codul cadru aprobat de Guvern în aprilie este baza tuturor codurilor de etică pe care universitățile trebuie să le elaboreze odată intrată în vigoare (din septembrie 2023) noua lege a învățământului superior, scrie Edupedu.ro

Articolul 166, Alineatul 1, din noua lege a învățământului superior prevede, de altfel, că „Normele de etică și deontologie universitară prevăzute la art. 167 sunt explicitate prin Codul-cadru de etică și deontologie universitară prevăzut la art. 161 alin. (2) lit. a) și pot fi completate prin codurile de etică și deontologie universitară, parte din carta universitară, cu respectarea prevederilor legale”. 

Practic, noua lege a învățământului superior păstrează posibilitatea ca identitatea celui care a făcut sesizarea să rămână anonimă, însă codul cadru aprobat de Guvern în aprilie interzice ca sesizarea să poată fi depusă în mod anonim, mai notează sursa citată anterior. 

USR a criticat-o pe ministra Educației, Ligia Deca, și pentru lipsa de reacție pe care a avut-o inițial cu privire la acuzațiile de agresiune sexuală aduse de mai multe studente profesorului Alfred Bulai, într-o investigație publicată luni de site-ul Snoop.ro. Ministerul Educației a venit cu o reacție după trei zile de la apariția subiectului în presă

INTERVIURILE HotNews.ro