Utile: Ce operatii estetice se pot face gratuit in Romania; Cum ne protejam intr-o lume a radiatiilor; Ce grasimi sunt sanatoase; Resveratrolul, substanta-minune impotriva ridurilor, ar putea preveni cancerul
Ce operatii estetice se pot face gratuit in Romania. Operatia de micsorare a sanilor sau cea de reconstructie in cazul bolnavelor de cancer sunt gratuite. Defectele la buze, nas sau urechi sunt corectate gratuit la copiii sub 18 ani.Operatiile „pur”-estetice nu sunt decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si sunt suportate de cel care le cere. Exista insa si operatii estetice care sunt realizate in scop terapeutic, fara de care pacientul ar avea grave probeme de sanatate. De exemplu, cu sanii mici se poate trai, dar, adesea, cu sanii excesiv de mari nu. Sau, cu un defect la nas se poate trai, dar, daca afecteaza si respiratia, nu. Integral in EVZ.
Resveratrolul, substanta-minune impotriva ridurilor, ar putea preveni cancerul. Resveratrolul este un antioxidant de 4-5 ori mai puternic decat beta-carotenul, de 50 de ori mai puternic decat Vitamina E si de 20 de ori mai puternic decat Vitamina C, arata studiile de specialitate. Cercetarile epidemiologice au asociat consumul regulat de vin rosu, obicei traditional in Franta, cu o scadere a morbiditatii cardiovasculare. S-au incercat multe explicatii si una dintre ele a fost prezenta in vin a unei substante numite resveratrol. Pe masura ce studiile au avansat, s-a constatat ca nu numai vinul este o sursa de resveratrol. Strugurii rosii, afinele si rodiile sunt alte alimente care abunda in aceasta substanta, scrie Gandul.
Ce grasimi sunt sanatoase. Nu de putine ori ai auzit ca daca vrei sa slabesti, trebuie sa elimini in primul rand grasimile. Numai ca specialistii sunt de alta parere. Exista multe grasimi bune, de care ai nevoie. Iata care sunt acestea. Din dorinta de a slabi cat mai repede, ai renuntat la toate grasimile, pe principiul ca ingrasa. Dar specialistii te avertizeaza asupra riscurilor majore la care te expui, scrie clickpentrufemei.ro. Fara grasimi iti pui in pericol inima si buna functionare a tuturor organelor. Atunci cum slabesti? Tot nutritionistii te invata la ce sa nu renunti. Integral in Adevarul.
Loviturile la cap predispun la violenta. Persoanele care au suferit mai multe lovituri la cap in copilarie sau in adolescenta pot deveni mai tarziu irascibile si violente, informeaza Reuters. Majoritatea loviturilor la cap sunt usoare, iar singurele efecte sunt pierderea memoriei si confuzie. In cazuri severe, pot duce la pierderea memoriei sau perioade lungi de delir. Insa, loviturile la cap pot influenta capacitatea de a face legaturi si emotiile, inclusiv impulsivitatea si agresivitatea. Studiile anterioare, la care au luat parte prizonieri dintr-o inchisoare americana, au aratat ca un istoric de lovituri la cap inseamna adesea un comportament mai violent, scrie EVZ.
Vezi aici ce fel de creme trebuie sa folosesti pentru a te proteja de radiatiile solare. Specialistii recomanda ca in zilele caniculare sa folosim o crema cu factor de protectie 30, care sa ne protejeze impotriva radiatiilor solare. Cremele cu factor de protectie mai scazut nu ar trebui folosite in perioadele foarte calduroase, deoarcece acestea nu asigura o protectie eficienta impotriva efectelor nocive ale soarelui. Avertizarea vine din partea specialistilor in dermatologie citati de revista medicala „The Drug and Therapeutics Bulletin” (DTB), informeaza Daily Mail. „Cremele cu factor de protectie 15 ofera protectie numai daca sunt aplicate de mai multe ori pe zi si intr-un strat destul de gros, respectiv 2 milimetri. Pentru ca aceste reguli nu sunt respectate, factorul de protectie trebuie urcat”, explica dr. Ike Iheanacho, editor la DTB. Potrivit specialistului, produsele solare cu factor de protectie 30 actioneaza ca un strat protector impiedicand radiatiile nocive sa ajunga la piele, chiar daca sunt aplicate in straturi subtiri, scrie Gandul.
Cum ne protejam intr-o lume a radiatiilor? Multe persoane se gandesc ce masuri pot lua pentru limitarea riscurilor de imbolnavire. Dezvoltarea rapida a tehnologiei a transformat radical lumea in care traim. Ca efect secundar, suntem expusi radiatiilor, iar de cele mai multe ori, nici macar nu constientizam. In lumea stiintifica exista dezbateri aprinse privind efectele nefaste ale aparatelor electrocasnice, ale telefoanelor mobile si ale testelor medicale cu raze X, care au devenit parte din societatea de astazi. Specialistii cad insa de acord asupra unui lucru: daca le folosim in exces, ne asumam un risc. Toate aparatele electrocasnice aflate in priza emit unde electromagnetice, fie ca este vorba de cuptorul cu microunde, de fierul de calcat sau de computer. „Problema este cat de intense sunt aceste campuri si cum interfereaza ele cu undele electromagnetice pe care le foloseste in mod natural creierul”, subliniaza Radu Braga, cercetator in neurostiinte la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, citat de Adevarul.