Sari direct la conținut

Utilizatorii de telefonie mobila, avertizati asupra costurilor la intrarea neintentionata in roaming, la granite

HotNews.ro

Utilizatorii de telefonie mobila nu sunt mereu avertizati prin SMS cand telefonul li s-a conectat la o retea a unui operator dintr-o tara vecina si este posibil ca dispozitivele mobile ale celor care au activat roamingul si se afla in zonele de granita sa se conecteze automat la retelele din tarile vecine, ale caror tarife la serviciile de roaming sunt, de regula, mai mari, a avertizat marti autoritatea nationala de reglementare in comunicatii. Autoritatea desfasoara in aceasta luna o monitorizare in acest sens la granitele tarii, eventualele nereguli urmand a fi semnalate autoritatilor din statele vecine.

„ANCOM desfasoara in aceste zile o misiune de monitorizare in zonele de granita cu Serbia, Republica Moldova si Ucraina, acolo unde au fost semnalate cazuri de intrare neintentionata a telefonului mobil in roaming. Autoritatea a primit cereri de informatii si sesizari despre acest subiect. La finalul misiunii de monitorizare, care se desfasoara pe parcursul lunii august, Autoritatea va semnala eventualele nereguli constatate autoritatilor competente din statele vecine”, a declarat pentru HotNews.ro, Catalin Marinescu, presedintele autoritatii.

Operatorii din tarile care nu sunt membre UE nu sunt obligati sa avertizeze intrarea in roaming

Utilizatorii nu sunt intotdeauna avertizati imediat prin SMS despre faptul ca telefonul li s-a conectat la o retea a unui operator dintr-o tara vecina, pentru ca uneori exista intarzieri in receptionarea mesajului SMS transmis. Mai mult, numai operatorii din statele membre ale Uniunii Europene au obligatia sa-si informeze utilizatorii prin transmiterea unui SMS in cazul in care acestia intra in roaming. De aceea, utilizatorii trebuie sa acorde mai multa atentie retelei in care este conectat telefonul mobil, mai ales in zonele de granita cu Serbia, Republica Moldova si Ucraina.

„Autoritatea avertizeaza utilizatorii care calatoresc sau locuiesc langa granitele tarii ca exista posibilitatea intrarii neintentionate in roaming, in cazul in care selectarea retelei este setata pe modul „automat”, atunci cand terminalul nu este deservit de reteaua de origine („nu are semnal”). Daca se intampla acest lucru, utilizatorul plateste convorbirile initiate la pret de roaming, platind de asemenea si pentru convorbirile pe care le primeste”, se mentioneaza in comunicatul ANCOM.

Pentru evitarea acestor situatii, utilizatorii sunt sfatuiti sa configureze in meniul telefonului optiunea de selectare manuala a retelei, pentru ca telefonul sa nu mai utilizeze automat retelele operatorilor din tarile vecine. De asemenea, utilizatorii pot solicita operatorului ca activarea serviciului de roaming sa se faca numai la cerere. Conform autoritatii, atenti trebuie sa fie mai ales utilizatorii de cartele preplatite, care au activat serviciul de roaming in mod automat. Daca niciuna dintre aceste optiuni nu este convenabila la un moment dat, este bine ca utilizatorii aflati in zona de granita sa verifice reteaua in care se afla telefonul inainte de a utiliza aparatul.

Daca se afla in calatorie intr-un stat membru al Uniunii Europene, utilizatorul trebuie sa primeasca de la furnizorul propriu o instiintare prin care sa fie informat ca utilizeaza serviciul de voce sau date in roaming, precum si informatii personalizate de baza privind tarifele aplicabile de fiecare data cand intra intr-un alt stat membru al UE decat Romania, cu exceptia cazului in care a anuntat furnizorul ca nu doreste sa primeasca astfel de informatii.

In majoritatea tarilor nu se percep tarife pentru mesajele text (SMS) primite in roaming, ci numai pentru cele trimise. Pentru mesajele multimedia (MMS) se percep tarife atat pentru cele primite, cat si pentru trimise.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro