Sari direct la conținut

Val de atacuri armate împotriva intereselor Chinei în Pakistan, unde Beijingul investește zeci de miliarde de dolari

HotNews.ro
Atac terorist în Pakistan, soldat cu șase morți, inclusiv cinci chinezi , Foto: AFP / AFP / Profimedia
Atac terorist în Pakistan, soldat cu șase morți, inclusiv cinci chinezi , Foto: AFP / AFP / Profimedia

Un atentat cu bombă care a avut loc marți în nord-vestul Pakistanului a ucis șase persoane, inclusiv cinci cetățeni chinezi. Alte două atacuri au avut loc în ultima săptămână împotriva intereselor chineze din Pakistan, scriu Reuters și CNN, subliniind îngrijorările Beijingului, care a investit miliarde de dolari în proiecte de infrastructură în această țară.

Cinci muncitori chinezi și șoferul lor local au fost uciși marți într-un atentat sinucigaș cu bombă în nord-vestul Pakistanului, au anunțat autoritățile, acesta fiind cel mai recent dintr-o serie de atacuri teroriste despre care armata și guvernul țării spun că urmăresc să perturbe legăturile strânse dintre Islamabad și Beijing.

Poliția a precizat că explozia s-a produs atunci când atentatorul a intrat cu un vehicul în convoiul muncitorilor care se deplasa din capitală spre barajul Dasu, cel mai mare proiect hidroenergetic din țară, în provincia Khyber Pakhtunkhwa, scrie Reuters.

Este al treilea atac în doar o săptămână care zguduie Pakistanul, un aliat strategic al Chinei și o verigă cheie în ambițiosul plan de infrastructură Belt and Road („O centură, un drum”) al liderului chinez Xi Jinping.

Niciun grup nu a revendicat explozia de marți, care vine la aproape trei ani după ce explozia unui autobuz a ucis 13 persoane, inclusiv nouă muncitori chinezi care se îndreptau spre baraj, într-un alt atac nerevendicat asupra proiectului.

Pakistanul se confruntă cu o creștere a violențelor din partea grupurilor militante și teroriste de când talibanii au preluat puterea în Afganistanul vecin, după retragerea trupelor americane în 2021. Talibanii pakistanezi au negat însă orice implicare în explozia de marți.

Beijingul a condamnat ferm atacul și și-a subliniat îngrijorările. „China cere Pakistanului să investigheze cu atenție incidentul cât mai curând posibil, să îi vâneze pe făptași și să îi aducă în fața justiției”, a declarat miercuri Ministerul chinez de Externe.

Beijingul a îndemnat Pakistanul să ia măsuri pentru a-i proteja pe cetățenii chinezi, precum și proiectele și instituțiile care reprezintă interesele chineze.

Ministrul de externe pakistanez Ishaq Dar a condamnat și el „actul atroce de terorism” și a promis că îi va aduce pe cei responsabili în fața justiției.

„Atacul de astăzi a fost orchestrat de dușmanii prieteniei dintre Pakistan și China. Vom acționa cu hotărâre împotriva tuturor acestor forțe și le vom înfrânge”, a declarat el.

O bază navală și un port important pentru China, atacate

Explozia de marți urmează altor două atacuri ale militanților din ultimele zile în sud-vestul Pakistanului, unde China investește miliarde de dolari în proiecte de infrastructură.

Armata de Eliberare Baloch (BLA), cea mai proeminentă dintre grupările separatiste din provincia Balochistan, situată în sud-vest, a revendicat responsabilitatea pentru cele dopuă atacuri, care au vizat o bază navală pakistaneză și un complex guvernamental din afara portului strategic Gwadar, finanțat de China.

Într-o declarație, armata pakistaneză a declarat că atacurile au avut ca scop destabilizarea securității interne a țării și perturbarea relației sale cu China.

„Proiecte strategice și situri sensibile vitale pentru progresul economic al Pakistanului și bunăstarea poporului său sunt vizate ca un efort conștient de a ne întârzia progresul și de a semăna discordie între Pakistan și aliații și partenerii săi strategici, în special China”, a declarat armata într-un comunicat.

Armata a acuzat, de asemenea, „anumite elemente străine” de ajutor și complicitate la terorismul din Pakistan.

Investiții chineze de zeci de miliarde de dolari

Beijingul a investit zeci de miliarde de dolari în Coridorul economic China-Pakistan (CPEC), un proiect emblematic al marelui proiect de infrastructură, lansat în 2015, care leagă regiunea Xinjiang din vestul Chinei de portul pakistanez Gwadar de la Marea Arabiei cu o rețea de drumuri, căi ferate, conducte și centrale electrice.

Însă proiectele finanțate de China au stârnit resentimente din partea localnicilor din anumite părți ale Pakistanului, care spun că au beneficiat prea puțin de pe urma acestor dezvoltări.

Sentimentul anti-chinez este deosebit de puternic în rândul grupurilor separatiste din Balochistan.

În noiembrie 2018, BLA a revendicat responsabilitatea pentru un atac asupra consulatului chinez din orașul Karachi, care a ucis patru persoane. Jumătate de an mai târziu, un grup separatist a atacat un hotel de lux din Gwadar, folosit adesea de cetățenii chinezi care lucrează în port.

În iunie 2020, BLA a declarat că a fost responsabil pentru un alt atac mortal asupra Bursei de Valori din Pakistan, unde companiile chineze dețin 40% din acțiuni.

În luna august a anului trecut, militanții BLA au deschis focul asupra unui convoi militar pakistanez în Gwadar, în timp ce escorta o delegație de cetățeni chinezi la un proiect de construcție. Potrivit armatei pakistaneze, doi militanți au fost uciși, iar personalul militar sau civilii nu au fost răniți.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro