Sari direct la conținut

Valentin Lazea: Pentru a adopta moneda euro la termenul stabilit, ar trebui sa incepem treaba "de maine"

HotNews.ro, EurActiv.ro

In opinia economistului sef al BNR, Valentin Lazea, pentru ca adoptarea monedei euro sa fie posibila in 2014 sau, mai sigur, in 2015 este nevoie ca Guvernul sa aiba un program pentru urmatorii 5 ani pe care sa il puna in aplicare „de maine”. Declaratiile au fost facute in cadrul seminarului EU COFILE organizat de Alpha Bank, Asociatia Romana a Bancilor si BNR. Acesta a remarcat faptul ca in campania prezidentiala referirile la adoptarea euro au fost absente.

In cadrul acordului cu FMI, UE si Banca Mondiala, orizontul de timp se refera numai la 2 ani: trimestrul 2 2009 – trim 1 2011. „Nu priveste mai departe si FMI nu este deosebit de interesat in respectarea calendarului euro de catre Romania. Asadar, trebuie sa ne hotaram noi intern daca vrem sau nu sa respectam calendarul”, a spus Lazea.

„Clasa politica are un orizont foarte scurt de timp – a se vedea absenta referirlor la adoptarea euro in perioada campaniei electorale pentru prezidentiale”, a mai declarat acesta.

In ceea ce priveste Criteriile de la Maastricht (pentru adoptarea monedei euro), deficitul a devenit cea mai mare problema, pentru Romania. In ceea ce priveste datoria publica – „nu se stie exact cum va arata” si „mai degraba rata inflatiei se va incadra pe o traiectorie favorabila”.

Lazea considera ca politicienii ar putea fi dezavantajati daca se angajeaza la un program strict pentru adoptarea euro fiindca este nevoie de ajustari si de multa disciplina in politica salariala si fiscala.

Lazea mai explicat ca trebuie indeplinite criteriile timp de 2 ani consecutiv, adica 2012 si 2013, iar in 2014 Comisia Europeana trebuie sa ia decizia. Astfel, inceputul lui 2015 este un termen fezabil

Posibila relaxare a criteriilor de la Maastricht?

Alti reprezentanti ai mediului financiar au declarat marti, 8 decembrie, ca ar fi posibila, potrivit unor discutii recente pe plan extern, o anumita relaxare a criteriilor de convergenta. In schimb, opiniile privind trecerea mai rapida la moneda euro sunt impartite, intre oficiali si analisti, pe plan national si european.

Este posibila o relaxare a criteriilor de la Maastricht, de aderare la zona euro? Dupa cum afirma unii reprezentanti ai mediului financiar, se discuta acest lucru, pe plan extern. Se pare ca statele vestice doresc adoptarea euro pe un teritoriu extins, pana la Marea Neagra, care sa includa Romania, Polonia – tari de dimensiuni mari.

In schimb, au mai precizat sursele citate, aceasta relaxare nu ar insemna, spre exemplu, acceptarea pur si simplu a unui deficit peste limita, ci despre „controlarea” anumit procent care apare peste limita sa fie „controlat” de catre Bruxelles, in vederea finalizarii unor proiecte de infrastructura. Cu alte cuvinte, relaxare, dar cu anumite conditii.

In schimb, in ceea ce priveste adoptarea mai rapida a monedei euro de catre Romania, institutiile de resort din tara nu au reactionat pozitiv pana in prezent. Cu toate ca oamenii de afaceri au solicitat acest lucru, si sugestii in acest sens au venit chiar de la deputati europeni precum liderul grupului parlamentar liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt. Acesta a propus, pe 26 noiembrie ca tarile din Europa de Est care se afla inca in afara Zonei Euro sa adopte imediat euro ca moneda acceptata (legal tender), penntru a fi mai protejate impotriva crizei. Fostul ministru de finante Daniel Daianu spune ca esenta propunerii consta in ideea impartirii imensei poveri a crizei de catre statele cele mai afectate.

Pe de alta parte, exista opinii in cadrul autoritatilor nationale de resort potrivit carora adoptarea monedei euro trebuie sa urmeze toate etapele, precum discutiile cu institutiile financiare centrale din UE si studii care sa stabileasca cursul de schimb la care se poate face conversia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro