Sari direct la conținut

Vanzarea domeniilor ".ro": Disputa aprinsa privind practici abuzive, deturnari de fonduri si nevoia de noi reglementari

HotNews.ro

Concurenta neloiala prin vanzarea directa a domeniilor de internet „.ro” sau modificarea unilaterala a unor termeni contractuali sunt doua dintre acuzele de practici abuzive aduse recent Institutului National de Cercetare in Informatica (ICI), care gestioneaza serviciul de vanzare si administrare domenii „.ro”, RoTLD, de catre compania Hostway Romania. Liviu Nistoran, fost presedinte al autoritatii de reglementare in comunicatii vorbeste de o deturnare de fonduri la ICI, iar deputatul Varujan Pambuccian crede ca solutia ar fi ca actualul arbitru telecom sa reglementeze acest segment de piata. ICI a raspuns miercuri acuzelor Hostway si a explicat pentru HotNews.ro unde se duc banii incasati.

Hostway Romania a acuzat in urma cu doua zile Institutului National de Cercetare in Informatica (ICI) de practici abuzive pe piata tranzactionarii si gestionarii de domenii „.ro”, iar miercuri seara ministerul Comunicatiilor a transmis un comunicat in care prezinta punctual raspunsul ICI la acuzele aduse.

Principalele acuze Hostway si raspunsurile ICI:

  • ICI isi concureaza proprii parteneri prin vanzarea directa de domenii

In replica, ICI sustine ca „nu concureaza proprii parteneri prin vanzarea directa de domenii, deoarece, pe de o parte, Institutul ofera o reducere de 30% tuturor partenerilor sai (lista lor este afisata pe www.rotld.ro ), iar pe de alta parte, practica un pret de vanzare mai mare decat al partenerilor. De asemenea, ICI nu a facut si nu va face publicitate privind furnizarea de servicii de inregistrare domenii.ro, asa cum fac partenerii sai”.

  • Contractele cu partenerii nu sunt negociabile

La aceasta acuza, ICI explica aceasta situatie prin faptul ca „exista un model de contract standard, care nu poatre fi negociat cu fiecare partener in parte, deoarece asta ar genera clauze diferite pentru parteneri diferiti. Astfel, o parte dintre parteneri ar fi favorizati fata de ceilalti”.

  • RoTLD isi rezerva dreptul de a modifica unilateral toate clauzele contractului de achizitie de  domenii (inclusiv prin adaugarea de taxe de mentenanta anuala);

Oficialii Institutului neaga aceasta acuzatie precizand ca „asa cum contractele sunt semnate cu acordul ambelor parti si modificarea clauzelor contractuale se face doar cu acord bilateral”.

  • Partenerii sunt obligati sa achite in avans sute de domenii

ICI: Initial, contractele nu prevedeau plata in avans, ci la sfarsitul lunii. Restantele care au depasit chiar si 6 luni au dus insa la introducerea contractelor cu plata in avans, asa cum se practica la nivel mondial (registrul ”.eu” este un astfel de exmplu).

  • Inregistrarea pe viata a domeniilor impune un model de tranzactionare nesustenabil

Reprezentantii ICI spun ca Institutul, prin serviciul de administrare domenii, este pregatit din punct de vedere tehnic pentru trecerea la inregistrarea anuala. Pentru aceasta trecere sunt necesare stabilirea pretului si actualizarea regulilor de inregistrare domenii.ro, cu acordul Consiliului de Administratie al ICI si al ministerului Comunicatiilor.

  • Liviu Nistoran, fost sef al autoritatii de reglementare ANC: La ICI este o deturnare uriasa de fonduri

Contactat de HotNews.ro, Liviu Nistoran fost sef al autoritatii de reglementare in comunicatii si-a reafirmat opinia exprimata in 2009 cand era la conducerea institutiei, ca la ICI se produce o deturnare de fonduri, cu stiinta ministerului Comunicatiilor.

„La RoTLD este o deturnare uriasa de fonduri. Banii pe o resursa limitata ar trebui sa ajunga la stat. In schimb acestia ajung in contul unei societati de stat de unde sunt redirectionati in zone semioculte. Spun semioculte pt ca ministerul comunicatiilor stie de fapt ce se intampla acolo pentru ca are reprezentanti in consiliul de administratie al ICI. Nimeni nu stie exact ce sa intampla cu banii aceia: zeci de milioane de euro. I-am atras atentia actualului ministru Gabriel Sandu inca din toamna lui 2008, acesta a demarat un control dar au trecut mai mult de doi ani si nu s-a mai auzit nimic”, a spus Liviu Nistoran.

Intrebati ce se intampla cu banii luati din administrarea si vanzarea de domenii, oficialii ministerului Comunicatiilor au explicat pentru HotNews.ro ca „sumele obtinute din gestionarea domeniilor „.ro” sunt folosite in conformitate cu recomandarile internationale ale IANA, ICANN, EU si alte foruri in domeniu, precum si cu legislatia interna aplicabila institutelor nationale de cercetare”.

Potrivit acestora, „aceste resurse acopera cheltuiele de functionare ale registrului national „.ro”, enumerand: cheltuieli salariale cu personalul care administreaza serviciul; cheltuieli pentru operarea infrastructurii tehnice (calculatoare, servere, routere, switch-uri, software); cheltuieli de intretinere si mentenanta, inlocuire echipamente defecte; cheltuieli pentru modernizare echipamente; servicii de conectare la Internet precum si taxe internationale (ICANN, CENTR, RIPE)”.

  • Varujan Pambuccian: ANCOM ar trebui sa administreze un plan de alocare de domenii, exact ca pe segmentul telefoniei

Deputatul Varujan Pambuccian crede ca astfel de conflicte reprezinta suficiente motive pentru ca aceasta piata sa intre in supravegherea unei autoritati independente de reglementare in comunicatii, precum ANCOM.

„Asta este si motivul pentru care toata chestiunea aceasta a domeniilor.ro trebuie sa treaca sub supravegherea ANCOM. Pentru ca vorbim de o resursa limitata si avem doua posibilitati: sau sa mergem pe modelul ICANN-ului si sa gasim o formula de autoreglementare dar ma tem ca in Romania lucrurile astea sunt greu de facut ori sa trecem totul la o autoritate de reglementare care se ocupa de resurse limitate. ANCOM este o autoritate independenta, sub control parlamentar, e firesc sa se ocupe de toate aceste chestiuni”, a spus Varujan Pambuccian.

Potrivit acestuia, autoritatea de reglementare ar trebui sa gestioneze un plan de alocare de domenii asa cum face in prezent cu numerele de telefonie.

„ANCOM ar trebui sa aloce un set de resurse de domeniu companiilor care in mod privat sa se ocupe de toata bucataria respectiva, la fel cum companiile telecom isi iau o plaja de numere de telefon de la ANCOM. N-ar mai exista nici concurenta neloiala in conditiile astea. Nu este normal ca cel care face alocarea resursei sa o si vanda, direct. Iar o taxa de administrare a domeniilor, nu de administrare fizica, ci de gestionare a planului astuia de domenii ar trebui platita de companiile care vand apoi en-detail domeniile respective, exact cum se intampla in telefonie”, sustine Pambuccian.

  • Catalin Marinescu, seful ANCOM: Analiza unui eventual monopol de catre ICI in atribuirea de domenii este in afara atributiilor autoritatii

Catalin Marinescu, presedintele actualei autoritati de reglementare (ANCOM) a amintit faptul ca prin ordonanta de urgenta a Guvernului (Nr. 22/2009) de infiintare a autoritatii, „competentele privind organizarea, administrarea si gestionarea TLD (top level domain) “.ro” si a SLD (second level domain) “.eu”, au fost preluate de catre Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica(ICI-Bucuresti)”.

„In ceea ce priveste detinerea de catre (ICI-Bucuresti) a unui eventual monopol in atribuirea/inregistrarea numelor de domenii la nivel national a TLD (top level domain) „.ro”, respectiv a SLD(second level domain) „.eu”, analiza acestui aspect excedeaza sferei de competente a ANCOM”, a mai spus acesta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro