Veniturile cumulate ale Romtelecom si Cosmote au crescut la peste 274,9 milioane euro in primele trei luni din 2014
Romtelecom a inregistrat in primele trei luni din acest an venituri de peste 156,7 milioane euro, in crestere cu 7,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, gratie veniturilor din proiecte mari IT&C destinate companiilor, arata datele grupului elen OTE. Cosmote, cealalta firma controlata de OTE, a raportat in aceeasi perioada de referinta venituri de 118,2 milioane euro, in crestere cu 9,2%, in timp ce numarul de clienti (n.a SIM-uri valabile) a scazut usor (0,9%) pana la 6,02 miloane utilizatori. Nikolai Beckers, seful Romtelecom si Cosmote, sustine ca rezultatele celor doi operatori sustin strategia de a deveni operatorul complet numarul unu de pe piata din Romania.
Romtelecom a raportat pentru primul trimestru din acest an un profit operational inaintea dobanzilor, taxelor si amortizarilor (EBITDA) de 37,8 milioane de euro, in usoara scadere (0,8%) fata de aceeasi perioada din 2013.
In aceasta perioada de referinta, serviciile de televiziune si-au mentinut aceeasi rata ascendenta de 7,3% in ceea ce priveste numarul abonatilor, ajungand, la finalul primului trimestru din 2014, la 1,37 milioane abonati. Veniturile aferente au inregistrat tot o crestere de 7%.
Numarul clientilor broadband a continuat sa creasca cu 2,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 1,25 milioane, in timp ce penetrarea ca procent din numarul total al conexiunilor de voce a ajuns la 56,2%.
Conform oficialilor Romtelecom, aceste tendinte pozitive – reflectate atat in ceea ce priveste numarul de abonati, respectiv veniturile – au continuat sa contrabalanseze partial tendinta descrescatoare pe segmentul de voce. In total, Romtelecom a raportat peste 4,84 milioane abonamente pentru T1 2014, in crestere cu 1% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Cosmote a raportat pentru primul trimestru din acest an Pro Forma EBITDA (castigurile operationale inaintea dobanzilor, taxelor si amortizarilor) in crestere cu 9,9%, atingand valoarea de 26,7 milioane euro comparativ cu aceeasi perioada din 2013.
Din numarul total de clienti (peste 6,02 milioane clienti, inclusiv Zapp) 26,6% sunt abonati in crestere cu 1,72 puncte procentuale in primul trimestru din acest an fata de aceeasi perioada a anului trecut, datorita ofertelor atractive adresate segmentului rezidential, potrivit oficialilor companiei.
Cosmote Romania a mai anuntat ca si-a crescut considerabil baza de clienti 3G cu 49% fata de primul trimestru din 2013 si ca are acoperire 4G pentru 90% din populatia capitalei, alaturi de Otopeni, Bragadiru, Jilava, Valea Prahovei (statiunile Sinaia, Busteni, Predeal) si 13 resedinte de judet: Ploiesti, Cluj, Iasi, Bacau, Suceava, Botosani, Piatra Neamt, Constanta, Braila, Galati, Buzau, Satu Mare, Baia Mare.
Compania spune ca dispune de o retea de date 3G cu viteze de descarcare de pana la 43,2 Mbps in 267 de orase si peste 4.800 de localitati din Romania, acoperind aproximativ 72% din populatie. In plus, clientii se pot bucura de viteze de pana la 21,6 Mbps in HSPA+ in 307 orase din tara. In total, serviciile 3G acopera aproximativ 80% din populatia Romaniei.
La finalul T1 2014, OTE Group a furnizat servicii de telecomunicatii mobile pentru aproximativ 15,5 milioane de clienti din Europa de Sud-Est.