Verde la servicii 3G in banda de 2G in toata Uniunea Europeana din 2010
Operatorii de telecomunicatii din Uniunea Europeana (UE) care ofera in prezent servicii de telefonie GSM in banda de 900 MHz, vor putea din 2010 sa ofere, in aceeasi banda, si servicii 3G, precum internetul mobil de mare viteza, dupa ce Consiliul de Ministri din UE a aprobat luni o propunere in acest sens a Comisiei Europene. In Romania, Orange, Vodafone si Cosmote detin licente pentru servicii de telecomunicatii pe aceasta frecventa, iar arbitrul telecom promite sa ia o decizie in acest sens, imediat dupa adoptarea directivei la nivel european.
Informatia pe scurt:
- Consiliul de Ministri din UE a aprobat luni o propunere a Comisiei Europene prin care operatorii de telefonie care detin licente GSM in banda de 900 MHz, vor putea furniza si servicii 3G.
- Se estimeaza ca in UE, directiva va intra in vigoare in octombrie 2009. Statele membre UE au apoi la dispozitie 6 luni pentru a implementa acesta directiva
- In Romania, arbitrul telecom (ANCOM) promite, din nou, reluarea consultarii asupra unei decizii in acest sens, si adoptarea acesteia dupa intrarea in vigoare a acesteia in UE.
Directiva este asteptata sa intre in vigoare in luna octombrie a acestui an, statele membre avand apoi la dispozitie sase luni pentru a transpune si implementa la nivel national aceasta decizie.
Decizia luata luni de consiliul de ministri din cele 27 tari membre UE vine la capatul unui proces inceput in noiembrie 2008, cand Comisia Europeana a propus revizuirea Directivei GSM, prin partajarea undelor radio alocate pentru telefoanele mobile cu alte tehnologii mai avansate, incepand cu tehnologia mobila de banda larga de generatia a treia (sistemul universal de telecomunicatii mobile, UMTS). Aceasta propunere a fost aprobata de Parlamentul European in luna mai a acestui an.
Arbitrul telecom din Romania promite, din nou, sa adopte o decizie in acest sens in 2009
In Romania, un proiect de decizie al arbitrului telecom (atunci ANC) lansat spre consultare publica tot la sfarsitul lui 2008, plecand de la recomandarea Comisiei Europene, prevedea ca operatorii care detin benzile de frecvente radio 880-915 MHz, 925-960 MHz, 1710-1747,5 MHz si 1805-1842,5 MHz, sa poata furniza pe langa serviciile 2G si servicii 3G, prin intermediul sistemelor UMTS (servicii multimedia si de transmisii de date). Autoritatea mentiona ca benzile in cauza sunt alocate prin licente catre Orange, Vodafone si Cosmote.
Proiectul nu s-a bucurat de succes, Catalin Marinescu, noul sef al noului arbitru telecom (ANCOM) promitand la prima aparitie in presa cu ocazia numirii in functie, ca pana in vara decizia in cauza va fi finalizata.
Acum presedintele autoritatii promite ca va relua consultarea si decizia va fi adoptata pana la sfarsitul lui 2009.
„Autoritatea a publicat in septembrie 2008 spre consultare publica proiectul deciziei privind armonizarea utilizarii benzilor de frecvente radio 880-915 MHz, 925-960 MHz, 1710-1747,5 MHz si 1805-1842,5 MHz. Conform proiectului, operatorii care detin aceste benzi prin licenta vor putea sa ofere si servicii de comunicatii de generatia a treia prin intermediul sistemelor UMTS (servicii multimedia si de transmisii de date).
Acest drept de utilizare va putea fi exercitat numai dupa modificarea licentelor acordate, in conditiile legii. Autoritatea va relua consultarea pe marginea acestui proiect, urmand ca dupa publicarea Directivei in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, sa poata fi adoptata si decizia ANCOM”, a declarat luni Catalin Marinescu.
Masura asteptata sa genereze economii de 1,6 miliarde euro in UE
Conform datelor Comisiei Europene, revizuirea acestei directive este asteptata sa aiba un impact economic pozitiv la nivel sectorului comunicatiilor, respectiv economii de 1,6 miliarde euro. De asemenea, presedintele autoritatii de reglementare in telecomunicatii din Romania, Catalin Marinescu, explica si avantajele introducerii serviciilor 3G in banda de 2G.
„Trebuie subliniat faptul ca cele doua tipuri de frecvente prezinta, fiecare, avantaje specifice. In aglomerari, banda superioara (3G) permite servicii de calitate mai buna, dar dezvoltarea unei retele se face mai usor, rapid si ieftin in banda 2G, permitand o mai eficienta acoperire a zonelor rurale si a drumurilor”, a explicat Catalin Marinescu.
Una din optiunile la care s-a gandit Cosmote pentru servicii 3G
Posibilitatea furnizarii de servicii 3G in banda de 900-1800 MHz a fost luata in calcul si de Cosmote Romania, inainte ca operatorul sa fi semnat la sfarsitul lunii iunie din acest an acordul de preluare a Zapp, care-i confera accesul la licenta 3G detinuta de aceasta companie.
Pana la preluarea Zapp, o alta solutie analizata de Cosmote pentru servicii 3G a fost castigarea uneia din cele doua licente WiMAX, a caror procedura de licitatie a esuat insa in luna februarie din acest an.
Calendarul adoptarii noii directive
Directiva GSM actualizata avizata luni de consiliul de ministri al Comisiei Europene va fi semnata in septembrie de catre presedintele Parlamentului European si presedintele Consiliului de Ministri, iar apoi va fi publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. In acelasi timp, Comisia va adopta o decizie, care va intra in vigoare la aceeasi data cu directiva actualizata, de stabilire a masurilor de ordin tehnic care sa permita coexistenta serviciilor GSM si sistemelor UMTS in banda de frecvente alocata serviciilor GSM prin directiva.
Administratiile nationale vor avea apoi la dispozitie sase luni pentru a transpune directiva si pentru a implementa decizia astfel incat benzile din spectrul de frecvente alocate serviciilor GSM sa fie efectiv disponibile pentru tehnologiile de generatia a treia.