Sari direct la conținut

'Vicii de procedura' in acordarea unui contract de aproape 500.000 de euro pentru servicii de expertiza pentru atragerea unui investitor strategic la Posta

HotNews.ro
Sigla Posta Romana, Foto: Posta Romana
Sigla Posta Romana, Foto: Posta Romana

Ministerul Comunicatiilor a decis anularea procedurii de atribuire a unui contract de servicii de expertiza economica, tehnica si juridica in vederea atragerii unui investitor strategic minoritar la Posta Romana, „in urma constatarii unor vicii de procedura privind legislatia in domeniul privatizarii societatilor comerciale”, a comunicat marti ministerul. Contractul de achizitii, a carui valoare estimata era de 485.000 de euro (inclusiv TVA), fusese postat pe site-ul ministerului in luna decembrie a anului trecut, iar data limita pentru primirea ofertelor era 30 ianuarie 2012.

  • „In urma constatarii unor vicii de procedura privind legislatia in domeniul privatizarii societatilor comerciale, s-a luat decizia anularii procedurii de atribuire a contractului de servicii de expertiza economica, tehnica si juridica in vederea atragerii unui investitor strategic minoritar la Compania Nationala Posta Romana S.A. Procedura de atribuire va fi reluata dupa remedierea situatiei existente, in cel mai scurt timp”, a transmis marti catre HotNews.ro Ministerul Comunicatiilor.

Conform documentatiei de atribuire, contractul ar fi urmat sa fie finantat din fondurile CNPR, conform unei decizii a Adunarii Generale a Actionarilor. In situatia in care contractul ar fi fost atribuit, serviciile erau solicitate pana la data de 15 mai 2012.

In privinta capacitatii tehnice solicitate pentru participarea la procedura, ofertantii interesati ar fi trebuit „sa faca dovada executarii de contracte de prestari servicii avand ca obiect servicii de natura celor ce fac obiectul contractului (respectiv servicii de expertiza economica, tehnica si juridica in vederea atragerii unui investitor strategic minoritar la CN Posta Romana SA), derulate in perioada 2008-prezent, avand ca obiect asistarea unui stat la privatizarea de companii de importanta strategica pentru economia nationala, vanzarea de pachete minoritare semnificative (peste 5%) catre investitori strategici, tranzactii de fuziuni si achizitii in sectorul de activitate al CN Posta Romana SA”.

La capitolul „capacitate economio-financiara„, ofertantul trebuia sa prezinte cifra de afaceri medie globala pentru ultimii 3 ani (2008, 2009 si 2010). Mai multe detalii in documentul atasat.

  • Autoritatile vor sa atraga un nou actionar in Posta Romana, care sa detina si conducerea

La ultimele negocieri, Guvernul si FMI au convenit vanzarea pana in aprilie 2012 a cel putin 20% din actiunile Postei Romane, in urma unei majorari a capitalului social. De asemenea, va fi numit si un manager privat de comun acord cu noul actionar.

Marius Fecioru, secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor, a precizat pentru HotNews.ro ca in urma majorarii de capital, noul actionar va avea pana la 33% din actiuni si va detine managementul companiei.

  • „Majorarea capitalului social al unei companii de stat prin aportul unui investitor strategic este o privatizare, conform legii privatizarii. Pentru ca pachetul sa fie atractiv si cineva sa vina si sa investeasca in Posta Romana s-a decis ca pachetul care e supus acestei privatizari sa fie de pana la 33% din actiuni si investitorul ales sa detina si managementul companiei. S-a mai hotarat ca statul sa nu ramana cu mai putin de 51% din actiuni, iar Fondul Proprietatea sa nu ramana cu mai putin de 17% din actiuni in urma majorarii de capital”, a precizat pentru HotNews.ro Marius Fecioru.

In prezent, Ministerul Comunicatiilor detine 75% din actiuni, iar Fondul Proprietatea 25% din actiuni.

In luna decembrie, MCSI a desemnat, in urma unei alte proceduri de achizitie, firma KPMG ca si consultant care sa evalueze Posta Romana in vederea redresarii economice si manageriale prin privatizare (majorare capital social) cu un investitor strategic care va deveni si actionar minoritar.

Termenul limita de prezentare a raportului de evaluare a Postei Romane catre cei doi actionari era 20 ianuarie 2012.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro