Victor Ponta afirma ca cererile DNA de verificare a votului senatorilor pe cereri de arestare "incalca grav regulile de procedura si respectul intre institutii": Senatorii nu sunt angajatii unui procuror DNA
Premierul Ponta a afirmat duminica seara, intr-o emisiune la Antena 3, ca l-a atentionat pe ministrul Justitiei ca cererea „unui procuror DNA” catre Senat privind inscrisurile acestei Camere la cererile de urmarire penala, retinere si arestare preventiva, inclusiv pentru Sova, incalca regulile de procedura si respectul intre institutii, iar ministrul l-a asigurat ca va vorbi cu procurorul general.
Erata: In versiunea initiala a stirii, titlul a aparut eronat „Victor Ponta afirma ca cererile DNA de arestare a unor senatori : Senatorii nu sunt angajatii unui procuror DNA”. Varianta corecta este urmatoarea: „Victor Ponta afirma ca cererile DNA de verificare a votului senatorilor pe cereri de arestare : Senatorii nu sunt angajatii unui procuror DNA”.
„Exista situatii in care chiar eu i-am spus ministrului Cazanciuc, cand a fost chestia cu un procuror de la DNA care s-a dus sa-i ancheteze pe senatori cum au votat, ca ministrii nu se adreseaza Parlamentului direct, ci prin mine, ca prim-ministru. Presedintele Iohannis, daca se adreseaza Parlamentului, o face sub semnatura, nu pune un consilier sau un portar. „Vezi ca e o incalcare grava a unei reguli de procedura, care de fapt inseamna respect intre institutii” si mi-a zis ca o sa vorbeasca cu procurorul general si o sa-i spuna, nu public. Aici e vorba de respect intre institutii. Senatorii nu sunt angajatii unui procuror de la DNA, cum nici procurorii nu sunt angajatii Senatului”, a spus Ponta la Antena 3, potrivit Mediafax.
La remarca moderatorului ca au existat intrebari legate de motivul pentru care ministrul Justitiei nu intervine in cazul unor probleme ale justitiei, premierul a raspuns ca nu vrea sa se interpreteze ca Guvernul vrea sa controleze activitatea justitiei.
Directia Nationala Anticoruptie a cerut presedintelui Senatului, prin doua cereri, toate inscrisurile intocmite de aceasta Camera, privind urmarirea penala, retinerea si arestarea preventiva a senatorilor in functie, in 2014 si 2015, o alta cerere vizand documentele in cazul senatorului Dan Sova.
Prima cerere adresata Senatului vine din partea Ministerului Pubic, Parchetul de pe langa ICCJ, Sectia de Combatere a Infractiunilor Conexe Infractiunilor de Coruptie si este adresata presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, avand data de 14 aprilie 2015.
In document se mentioneaza: „In vederea documentarii dosarului cu nr 122/P2012 ( dosarul senatorului Dan Sova, nr), va solicitam sa ne comunicati, in cel mai scurt timp, toate inscrisurile intocmite de Senatul Romaniei, in anii 2014 si 2015, ca urmare a cererilor Directiei Nationale Anticoruptie pentru urmarirea penala, retinerea si arestarea preventiva a senatorilor in functie in perioada 2014-2015.
O alta cerere solicita Senatului sa comunice, in cel mai scurt timp, toate inscrisurile intocmite de Senatul Romaniei, ca urmare a cererii Directiei Nationale Anticoruptie, din data de 13.03.2015, adresata Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatorului Dan Sova, cercetat pentru fapte de coruptie in dosarul nr. 122/2012.
Vicepresedintele Senatului, Ioan Chelaru a declarat insa ca scrisorile primite de la „un procuror de la DNA”, prin care se cer inscrisurile in cazul Sova, incalca procedura dar este o „chestiune formala”, aratand ca se va discuta in Biroul Permanent, pentru trimiterea lor la comisia juridica.
Chelaru a explicat ca incalcarea procedurii de catre DNA se refera la faptul ca aceasta corespondenta trebuia facuta prin Parchetul General si Ministerul Justitiei.
Si presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca s-a decis sesizarea ministrului Justitiei, pentru ca nu s-au respectat regulile procedurale, in cazul cererilor DNA trimise Senatului, pentru punerea la dispozitie a tuturor documentelor in cazul Sova, dar ca pe fond nu exista retinere in acest sens.
El a aratat ca, in urma analizei conducerii Senatului, s-a ajuns la concluzia ca cererile din partea DNA nu respecta regulile procedurale privind relatiile institutionale intre Senat si Justitie, pentru ca sunt semnate de procurorul DNA si nu de catre Ministerul Justitiei.